Meizu M1 Note [recenze]: s cenou proklatě nízkou

Meizu přináší hodně muziky za málo peněz. Svým designem přitom velmi připomíná mnohem známější modely.

Na rozdíl od čínského draka jménem Xiaomi se dalšímu výrobci z nejlidnatější země světa, společnosti Meizu, zatím tolik prosadit nepodařilo. Přitom jejich telefony si s ostatními v ničem nezadají. Na samotném konci loňského roku tato společnost představila nový model Meizu M1 Note. Ten se později začal prodávat i na našem trhu, přičemž jeho cenovka je vzhledem k výbavě velmi lákavá. Naskýtá se proto otázka, zda tato koupě nemá nějaké háčky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Meizu M1 Note
rozměry a hmotnost: 151 × 75 × 8,9 mm, 145 g
displej: 5,5", kapacitní IGZO LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 2 GB, baterie: 3 140 mAh
procesor: Mediatek MT6752 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
36 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Prodejní balení vykazuje první ústupky, když kromě telefonu se v něm ukrývá už jen nezbytná dokumentace, cestovní adaptér a microUSB kabel pro připojení s počítačem. Po sluchátkách a jiném příslušenství tu není ani stopa. Šetřilo se také na designérech. Jako jiné čínské společnosti je i tato výrazně inspirována americkým Applem. V tomto případě to proto vypadá, jakoby M1 Note z oka vypadl iPhonu 5C. Jediným odlišením je jeho velikost a mírně zaoblenější tvary.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon nemá klasickou notifikační diodu. K upozornění na zmeškané události slouží pulzující kroužek pod displejem.

Úhlopříčka displeje je výrazně větší než ta od iPhonu, když měří 5,5 palců. Ve spojení s FullHD rozlišením (1 920 × 1 080 pixelů) dosahuje jemnost hodnoty 403 PPI. Zajímavá je taktéž technologie jeho výroby, která je známá pod označením IGZO. Jeho přednostmi jsou rychlejší reakce na dotyky a zejména pak věrnější zobrazení barev. Na přímém slunečním světle svojí viditelností nijak neoslní, když v této disciplíně patří do průměru.

Tlačítka si hrají na schovávanou

Pod displejem se obyčejně nachází tři systémová tlačítka, M1 Note má však po svém vzoru uprostřed pouze tlačítko jedno (to domovské). Kdekdo by proto předpokládal, že zbylá dvojice ovládacích kláves bude na displeji. Realita je ale jiná, žádná tlačítka zde nenajdete. Správce spuštěných aplikací vyvoláte tahem odspodu displeje nahoru. Tlačítko pro krok zpět se spolu s dalšími většinou zobrazuje na různých místech v jednotlivých aplikacích, v některých případech však šipka zpět chybí, což způsobuje komplikace s ovládáním.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
M1 Note je téměř k nerozeznání od iPhonu 5C.

Na opačném konci je umístěna sekundární kamerka, jednotlivá čidla okolního světla či přiblížení a sluchátko. Čtveřici výdechů hlasitého reproduktoru hledejte naopak na spodní hraně. Spolu s nimi je tu také konektor pro připojení nabíječky a jeden z mikrofonů. Ten druhý je vedle 3,5mm jacku pro sluchátka na horní hraně. Tady je také mírně neprakticky usazeno vypínací/zamykací tlačítko. Klávesy pro ovládání hlasitosti jsou na levém boku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na lesklých plastových zádech po čase začínají být vidět malé škrábance.

Ačkoliv telefon vypadá, že je možné ho rozložit a manuálně měnit baterii, opak je pravdou. Také z toho důvodu je na jeho pravém boku šuplík pro dvojici microSIM karet. Konečně nelze nezmínit ani hlavní fotoaparát, jenž je umístěn na zadní straně. Pod ním nechybí ani LED blesk s dvěma diodami. Díky zaobleným hranám se telefon v ruce drží pohodlně, nicméně jak už samotný název napovídá, jeho rozměry nejsou nejmenší, a proto nemusí vyhovovat všem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát není zapuštěný do těla, a tedy ho nic nechrání od nechtěného poškrábání.

Nenápadný, ale výkonný

Výkon modelu M1 Note dodává osmijádrový procesor (jádra typu Cortex-A53) MediaTek MT6752 s taktem 1,7 GHz a dvoujádrový grafický čip Mali–T760. Operační RAM paměť dosahuje 2 GB. Ve výsledek proto telefon nemá žádné výkonnostní problémy a dokáže plynně pracovat i s větším množstvím současně spuštěných aplikací. To se odráží i v předním umístění telefonu ve většině benchmarkových testů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkových testů. Zleva: AnTuTu, Quadrant Standard, Vellamo, 3DMark.

Některé uživatele však může limitovat omezené uložiště telefonu. M1 Note se bude prodávat ve dvou variantách s 16 a 32GB pamětí. Tuto velikost však nelze rozšířit pomocí paměťových karet. Jedinou možností, jak úložiště zvětšit, je tak prostřednictví cloudových služeb. Běžnému uživateli však zejména ta větší varianta zaručeně postačí. Nám se do redakce dostala menší 16GB varianta, přičemž po prvním spuštění telefonu z ní bylo dostupných 11,7 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
12 GB není moc, to lze hravě zaplnit trochou hudby a videa.

Témata článku: Meizu, , , , , , Meizu M1 Note, První rozdíl, Mei, Dirac HD, Chybějící FM, Zbylá dvojice, Dirac HD Sound, Země světa, Bezdrátové příslušenství, Přijímání, Antivirový program, Fleksy, Note, Lesklý plast, Výkonné osmijádro, Jednotlivý režim, Vysokorychlostní lte, Podobná aplikace, Třetí možnost,