Messenger nasazuje koncové šifrování bez kompromisů. Funguje už i u skupinových konverzací

Meta (bývalý Facebook) oznámila novinky v komunikační aplikaci Messenger. Tou nejdůležitější novinkou je konečně podpora koncového šifrování u skupinových chatů i (video)hovorů. Dosud byla tato funkce dostupná pouze u konverzací typu - jeden na jednoho. Komunikátor tak konečně dohání resty, které měl za konkurencí.

Klepněte pro větší obrázek
Koncového šifrování se konečně dočkají i skupinové konverzace. Už i u nich uživatelé uvidí, když někdo píše nebo umožní na ně reagovat.

Šikovnou funkcí šifrované komunikace jsou také upozornění na screenshoty. Ty se týkají zejména mizejících zpráv. Ty fungují tak, že odeslané zprávy jsou jen dočasné a po určité chvíli zmizí a už nejsou dostupné. Toho právě někteří z uživatelů zneužívali pomocí snímků obrazovky. Nyní, pokud se někdo u mizející zprávy pokusí udělat screenshot, osobě, která zprávu odeslal vyskočí notifikace upozorňující na to, že si zprávu někdo uložil. 

To, co jsme znali, dostaly i šifrované zprávy

Do šifrovaných konverzací se konečně dostanou tak GIFy a nálepky, kterých je nyní ještě více a pomohou uživateli lépe vyjádřit své pocity. Chybět nebude ani možnost rychlé reakce na šifrované zprávy pomocí emoji, které se jako u běžných zpráv vyvolá dlouhým podržením prstu na zprávě. Dvojitým poklepáním pak rovnou zprávu označíte srdíčkem.

Dlouhým podržením také snadněji půjde v šifrované konverzaci odpovědět na konkrétní zprávu, přičemž vaše odpověď bude původní zprávu obsahovat. To samé platí i pro přeposílání zpráv do jiných konverzací, kde se podpora šifrování bude velmi hodit. Šifrování se týká také posílání a stahování médií.

Celkově je třeba Messenger pochválit za to, že do zabezpečení konverzací více zatlačil a nyní již nabízí plnohodnotnou alternativu k těm běžným. Při aktivaci šifrování tak už nově prakticky nepoznáte rozdíl. Přidává se tak ke konkurenci jako Telegram, Signal, iMessage, ale i vlastní WhatsApp.

WhatsApp podporuje více zařízení naráz:

Diskuze (8) Další článek: Face ID se naučí rozpoznávat lidi s rouškami. Ale jen na nejnovějších iPhonech a nebude to úplně ono

Témata článku: , , , , , , , , , , , Konverzace, Nálepka, Kompromis, F +, Uživatelé,