Meteostanice Netatmo: počasí se smartphonem [test]

Meteostanice Netatmo ukládá data do cloudu. Dostanete se k nim přes mobilní aplikaci nebo na webu. Přečtěte si podrobné zkušenosti.

Vyzkoušejte si Netatmo i bez Netatma

Další vývojáři připravili službu www.mapatmo.com, se kterou se můžete připojit k vybraným cizím meteostanicím. A ani nemusíte ani mít vlastní.

Prostřednictvím Mapatmo může každý majitel meteostanice nasdílet všechna data ostatním. Ti se k němu pak mohou připojit a zařadit si jeho Netatmo vedle svého. A dokonce ani sami Netatmo nemusí mít. To je případ stanice Netatmo Brno, které jste si možná všimli u mě na obrázcích. Podobně jsem využil jinou sdílenou meteostanici v zahraničí, v místě mé dovolené.

Podívejte se na www.mapatmo.com a vstupte do sekce Community. Vidíte, že nasdílených meteostanic není v Česku mnoho. Ale jste-li z Prahy, najdete tři v centru a dvě v okolí. Po jedné je teď v Brně, Hradci Králové, v Svitav, Přerově, Znojmě, Vyškově, Hradci Králové, Bratislavě... Já sám se se svým Netatmem neúčastním. Je totiž nutné zveřejnit všechny naměřené informace, nedají se vybrat ty, které mají zůstat soukromé.

Klepněte pro větší obrázek 
V Česku bylo při psaní tohoto článku čtrnáct veřejných stanic dostupných přes službu Mapatmo

Jestli si chcete Netatmo sami zkusit, postupujte takhle:

1. Zaregistrujte se u Netatma. Stačí e-mail a heslo. Přihlaste se a ignorujte, že nemáte žádnou meteostanici.

2. Na stránce Mapatmo v levé části Community vyberte na mapě sdílenou meteostanici a v popisku dole klikněte na „Access via netatmo“. Zvolte „Registered yet“ a přihlaste se svým novým účtem z Netatmo.

3. Vraťte se na stránku my.netatmo.com, kde už uvidíte všechna data z připojené meteostanice. Můžete si také stáhnout mobilní aplikaci Netatmo a přihlásit se do ní svým účtem.

Už naposled k komunitním vývojářům: Kdo chce své Netatmo zobrazit na mapě webu Weather Underground, může postupovat přes stránku plus.meteoware.com/netatmo.

A kdo by sám chtěl nad daty z meteostanice něco stavět, najde potřebné informace na webu dev.netatmo.com/doc. Pro vývojáře i samotné uživatele pak výrobce provozuje i diskuzní fórum.

Je Netatmo bezpečné?

Všechno je krásné až do doby, kdy si uvědomíte, jaká data má provozovatel Netatma k dispozici. Ne, že by je sám nějak dokázal zneužít, ale zabezpečí je tak, aby se nemohla nijak dostat ven?

Třeba informace z hlukového čídla přesně ukazují, že je někdo doma. Nebo i hodnoty CO2: když už druhou noc v ložnici nerostou,  majitel meteostanice je pryč. Zloděj-bytař, který by se dostal k těmto informacím, může jít úplně najisto. Rovnou si zjistí i polohu meteostanice, kterou si určitě každý nastaví na svůj dům (já už ne).

Klepněte pro větší obrázek 
Z výstupů měření úrovně hluku je snadné poznat, ve kterých dnech nebyl majitel Netatma doma

Je to nezanedbatelné riziko. A bude čím dál větší, jak se budou internetové doplňky domácnosti a různé připojené „nositelnosti“ rozšiřovat.

Měřím, měřte taky

Meteostanice Netatmo mě baví. Mám rád čísla, jejich grafickou prezentaci a možnost porovnávat naměřené hodnoty. Jsem rád, když se odkudkoli mohu podívat, jak je zrovna doma. Když mám možnost vidět výsledky různých testů s vytápěním a větráním. Když vím, kolik napršelo, abych se mohl rozhodnout, jestli a jak moc zalévat zahradu.

U válcových čidel jsem spokojený s tím, jak měří. Postupem času jsem začal mít rád i mechanický dešťový senzor Rain Gauge, o kterém jsem měl zpočátku pochybnosti. A jsem rád za to, že jsem nemusel nic bastlit, že stačilo přístroj vybalit z krabice a hned používat.

Cena Netatma není nízká. Meteostanice mi ale dává to, co jsem po ní chtěl, a peněz v tomto případě nelituji.

Tip: Můžete si stáhnout PDF s podrobnou uživatelskou příručkou v angličtině. Leták dodaný s meteostanicí se věnuje pouze instalaci.

Témata článku: , , , , , , , , , , Nástěnka, Rychlý nárust, Webová stránka, Originální baterie, Celé česko, Celá evropa, Nastavená podmínka, Křivka, Čínský obchod, Francouzská firma, Philips Hue, Kvalita spánku, Smartphone, Správné místo, Atraktivní design,