Mezi prvními městy s 5G sítí budou v ČR Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Jeseník. Vybudují ji s Vodafonem

Dvě česká ministerstva (MPO a MMR) v říjnu vyhlásila soutěž pro testování a vývoj nových technologií „5G pro 5 měst“. Ze zhruba šedesáti přihlášených měst a jejich projektů vybrala ministerstva tyto vítěze: Bílina, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň a Ústí nad Labem. Všechny vítězné 5G projekty se mají uskutečnit během následujících dvou let.

Klepněte pro větší obrázek
Trofeje a diplomy pro pětici vítězných měst v soutěži „5G pro 5 měst“ (Foto: MPO)

Každé město využije 5G technologie trochu odlišným způsobem. V Bílině chtějí zprovoznit městský kamerový systém a zvýšit tak bezpečnost obyvatel. V Jeseníku plánují s využitím 5G sítí streamovat prestižní sportovní závody. Záměrem Karlových Varů mimo jiné je, aby lidé mohli jednorázové jízdné v MHD platit přímo ve vozech bezkontaktně. V Plzni budou testovat řízení bezpilotních letadel, tedy mimo jiné autonomní lety, VLOS, BVLOS, a to v reálném čase. V Ústí nad Labem chtějí vytvořit regionální datovou platformu PORTABO na testování autonomních dopravních prostředků na 27 km dlouhém okruhu přímo ve městě.

Tři z pěti vítězných měst soutěže bude své 5G projekty realizovat s Vodafonem. K magistrátu Karlových Varů, se kterým Vodafone podepsal Memorandum o spolupráci pro gigabitovou budoucnost 3. července 2019, se přidávají také Ústí nad Labem a Jeseník. Tato tři města by teď měla s Vodafonem vybudovat  digitální infrastrukturu a získat podporu státu v testování a využívání 5G technologií, stejně jako v rozvoji chytrých měst. Vodafone díky výzvě získá frekvence pro testování 5G sítí v uvedených městech od státu za nižší poplatek.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (6) Další článek: Stihl to před Vánoci. Samsung v Česku aktualizuje řadu Galaxy S10 na Android 10

Témata článku: , , , , Karlovy Vary, Magistrát, Testování, Labe, Město, Meš, Jeseníky, Jízdné, Bílina, Plzeň, Ústí nad Labem,