Mi 6X: Nádherné Xiaomi s mottem „stejná specifikace za poloviční cenu“

Opravdu, takhle tituluje svoje nejmladší dítko přímo Xiaomi. Bohužel už neříká, se kterým mobilem se srovnává...

Xiaomi Mi 6X staví hlavně na nádherném kovovém designu (prohlédněte si rudou variantu!) a špičkovém fotoaparátu. Jistě, dokud se nám telefon nedostane do rukou, nemáme víc než tvrzení výrobce, ale nedávno představený Mi Mix 2S se v žebříčku fotomobilů DxO Mark vyrovnal iPhonu X a opravdu stojí méně než polovinu toho, co žádá Apple. Že by Xiaomi stejný trik zopakovalo i s levnějším modelem?

Všechny tři fotoaparáty dodalo Sony, vepředu je 20MPx senzor IMX 376 , vzadu pak dvojice Sony IMX 486 (rozlišení 12 MPx) a Sony IMX 376 s 20 MPx a světelností f/1,75. S focením pomáhá umělá inteligence, která rozpozná scénu a upraví expoziční parametry i následný postproces. Za šera umí 20MPx senzor použít čtyři pixely jako jeden velký a redukovat tak šum, jde však spíše o marketing, protože výsledný snímek opravdu nebude tak zašuměný, ale také bude mít pouze čtvrtinové rozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V galerii najdete působivé demo snímky, ale co bude z mobilu padat v rukou běžného smrtelníka, ukáže teprve praxe.

Čelní fotoaparát poslouží i k zabezpečení mobilu pomocí obličeje, ale opět nečekejme tak sofistikované řešení, jako má iPhone X v Face ID.

Střední třída, které nechybí nic zásadního

Procesor Qualcomm Snapdragon 660 AIE novinku řadí do vyšší střední třídy, ale nečekejte, že by mu v některých aplikacích docházel dech. Tělo je kovové a narušují jej pouze nenápadné plastové linky antén. Líbit se bude tloušťka pouhých 7,6mm, ale daní je spíše průměrná baterie o kapacitě 3010 mAh (díky QuickCharge 3.0 ji dobijete na 50 % za 30 minut). Šestipalcový displej má rozlišení FullHD+.

Xiaomi se hodně chlubí hlasovým asistentem Xiao Ai, ale to se nás v Česku prakticky netýká. Co se dostupnosti týče, premiéra byla pouze pro čínský trh, ale nevidím důvod proč by s drobným odstupem neměla přijít i verze vhodná pro Evropu. V Číně startuje prodej 27. dubna s cenami od cca 7 tisíc Kč (4GB RAM / 64GB) do cca 8 500 Kč (6GB RAM / 128GB).

Ve verzi s čistým Androidem One se bude stejný telefon jmenovat Xiaomi Mi A2.

Xiaomi Mi 6X
rozměry a hmotnost: 159 × 75 × 7,3 mm, 168 g
displej: 6,0", kapacitní LTPS LCD, 1 080 × 2 160, 402 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 3 010 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 660 (8× Kryo 265, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 20MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (9) Další článek: Žádná křehotinka. Samsung chystá Galaxy S9 Active, takhle má vypadat

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , Xiaomi Mi 6X, Výsledný snímek, Rudá varianta, Česká republika, Evropa, Smrtelník, #Xiaomi, Běžný smrtelník, Stejný telefon, Průměrná baterie, Čínský trh,