Microsoft možná v budoucnu opustí pojmenovávání Windows CE

Současné pojmenování různých verzí Windows CE vyvolává jenom zmatky a Microsoft je možná podstatně změní.
Současné pojmenovávání operačního systému Windows CE vyvolává značné zmatení mezi zákazníky. Microsoft v současnosti nabízí tři „odrůdy“ verze 2: Windows CE 2.0 jsou určeny pro handheldy od HP a Sharpu, Windows CE 2.01 na tzv. Palm PC (PC do dlaně), a ještě existuje verze Windows CE 2.11, která je určena pro nejnovější typy handheldů splňující kategorii Jupiter. Toto označení vyvolává dojem o upgradovatelnosti, tj. že verze 2.01 je „lepší a novější“ než 2.0, a tento dojem se přenáší zcela neoprávněně i na zařízení.

Microsoft hodlá v budoucnu nabízet daleko více paralelně vyvíjených odrůd Windows CE, zejméně co se týká verzí dále zjednodušených a odlehčených, a zřejmě opustí číslování verzí – typy Windows CE budou mít zřejmě jména orientovaná podle produktů a hardwarových firem, které tyto produkty přinášejí na svět.

Živě komentuje: oblast handheldů a jim příbuzných zařízení ještě čeká mnoho let vývoje a přímo zmatků. Co především chybí, je určitá kategorizace podle velikosti, váhy, rozsahu funkcí a ceny. Ta ale jen tak brzo nevznikne, protože výrobci budou ještě řadu let zkoušet definovat své vlastní kategorie a tržní oblasti. Situace je dnes přirovnatelná k období dva-tři roky po vzniku osobního počítače, kdy rovněž vznikala velká řada proprietárních, navzájem (komponentově) nezaměnitelných „standardů“ PC, a teprve za několik let vznikla jediná specifikace. Situaci samozřejmě komplikuje i to, že o oblast handheldů bojuje více zásadně odlišných platforem a hardwarových architektur, a zdaleka není jasné, zda se Windows CE – ať už jakéhokoli typu – stanou dominujícím standardem.

Váš názor Další článek: PalmPilot prý nabourává elektroniku automobilů

Témata článku: Microsoft, , , , , Jupiter, Windows!, Opus, Wind, Micro, Mic, Win