Microsoft radí, jaký vyrobit Windows smartphone

Společnost Microsoft na svém webu uvedla doporučení pro výrobce, s jakými parametry mají vyrábět smartphony pro Windows 10 Mobile. Co to znamená?

Když CEO společnosti Microsoft Satya Nadella oznámil, že redmondský gigant značně zeštíhlí svoje portfolio smartphonů s operačním systémem Windows, otevřela se ostatním výrobcům nová vrátka. Jelikož Microsoft hodlá nadále místo nepřeberného množství modelů vyrábět pouze zástupce nižší třídy, dále špičkové smartphony a do třetice smartphony pro firemní klientelu, zůstává celá střední třída volná pro ty, kdo se nově nebo znovu chtějí pustit do vod Windows 10 Mobile.

Doporučení pro ostatní výrobce

Ano, čtete správně, jedná se pouze o doporučení. Je na něm ale zajímavé to, u kterých typů smartphonů Microsoft toto doporučení poskytuje. Návodné parametry v níže uvedené tabulce najdeme pro nižší třídu, dále pro špičkové smartphony a pro levné phablety. Tedy, více či méně pro typ zařízení, který bude vyrábět sám Microsoft. Ona výše zmiňovaná střední třída, ve které se nově otevírá prostor pro ostatní, zůstala zcela bez doporučení. Jedná se však o třídu, na které výrobci nejvíce vydělávají.

Klepněte pro větší obrázek
Doporučení od Microsoftu pro ostatní výrobce, jak by měla vypadat zařízení s Windows 10 Mobile v nižší třídě, u špičkových smartphonů a u levných phabletů. (obr: Microsoft)

Každopádně, pokud se budou ostaní výrobci tímto doporučením alespoň trochu řídit, neměli bychom už nadále vídat např. levné smartphony s 512 MB operační paměti, malé displeje s pouze VGA rozlišením nebo třeba hlavní fotoaparát s nižším rozlišením než 5 Mpx. Tedy fotoaparáty, které na smartphonech byly jen proto, aby tam byly. Škoda také, že Microsoft nedoporučuje alespoň 8 GB vnitřního úložiště. Naopak špičkové smartphony by s rozlišením fotoaparátu neměly jít pod 20 Mpx a chybět by neměla ani optická stabilizace, baterie by němela mít menší kapacitu než 2500 mAh a funkce Continuum by měla být samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázek
V minimálních požadavcích najdeme mimo jiné to, jak má vypadat prostor tlačítek pod displejem. Pokud si spočítáme hodnoty uvedené Microsoftem, zjistíme, že kapacitní tlačítka pod displejem znamenají minimálně 15,4 mm vzdálenosti mezi hranou zařízení a displejem. To je v rámci desetin milimetru stejné, jako např. u Lumie 1520. Menší rámeček pod displejem už tedy být nemůže. (obr: Microsoft)

Zajímavé také je, že u levných phabletů by kapacita baterie neměla klesnout pod 3000 mAh, či že stejně jako špičkové modely mají podporovat funkci Windows Hello, tedy odemykání přístroje rozpoznáním obličeje. Otázkou nyní zůstává, jak se k těmto doporučením postaví ostatní výrobci. Pokud je budou respektovat, bude to jenom dobře pro zákazníka. Pokud je respektovat nebudou, nebo je budou respektovat až příliš, znamená to, že zařízení s Windows 10 Mobile budou nadále nezajímavá a zůstanou tak okrajovým artiklem na trhu, případně že neuvidíme žádnou střední třídu.

A to rozhodně není budoucnost, kterou by si v Redmondu představovali. Pokud totiž chtějí uspět s Windows 10 jako jediným operačním systémem pro všechna zařízení, musí být na trhu zastoupeny všechny kategorie, tedy i střední třída. A pokud vás zajímá, zda pro operační systém Windows 10 Mobile existují i minimální požadavky, potom ano, najdete je zde na webu Microsoftu. V nich ale bohužel 512 MB RAM či 4 GB vnitřního úložiště zůstávají.

Diskuze (34) Další článek: ČTÚ prodloužil licenci O2 na pásma 900 a 1 800 MHz do roku 2024

Témata článku: Microsoft, , , , , , Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, SMART a pro, Nepřeberné množství, Windows!, Wind, Nadella, Jak, Smartphone, Micro, Mic, Satya Nadella, SMA, Artik, Rozpoznání obličeje, Win,