Microsoft s Androidem nekončí. Nokia X2 oficiálně

Androidová řada X se rozrůstá o model Nokia X2. Microsoft chce lidi naučit využívat jeho služeb a pracovat s cloudem.

Spekulacím, co Microsoft provede s androidovou řadou smartphonů Nokia X po pohlcení mobilní divize Nokie, je konec. Divize Microsoft Devices pokračuje ve vývoji a právě dnes představuje smartphone Nokia X2. Podobně jako u předchozích modelů X series, také novinka představuje nižší příčku portfolia smartphonů Microsoftu a je koncipována jako vhodný doplněk Lumií s odlehčenou výbavu, ale s výhodou možnosti využití spousty služeb od Microsoftu.

Klepněte pro větší obrázek

Designově Nokia X2 vychází z loňského modelu Nokia Asha 503, má plastové monolitické tělo s dvouvrstvým, výměnným zadním krytem z plastu, který díky vrchní průhledné vrstvě vypadá, jako by byl zalit v kostce ledu. Výrobce zvolil 4,3" TFT LCD displej s technologií ClearBlack a rozlišením 480 × 800 bodů. Smartphone s rozměry 122 × 68 × 11,1 mm není nijak přerostlý, pouze parametr tloušťky je ve srovnání se současnými žiletkami trochu nadprůměrný. Hmotnost činí 150 g.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Uvnitř Nokie X2 pracuje dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz, připraven je 1 GB paměti RAM. Uživatel si musí vystačit se 4 GB vnitřní paměti, kterou lze rozšířit kartou microSD o dalších 32 GB. Hlavní fotoaparát disponuje rozlišením 5 Mpx, LED bleskem a umí automaticky ostřit. Nechybí Wi-Fi, GPS/Glonass, 3,5mm audio jack a Bluetooth 4.0. NFC a LTE telefon nepodporuje. Mobilní služby lze využívat v tradičních pásmech GSM (2G) a UMTS (3G). Vestavěná baterie má kapacitu 1 800 mAh.

Výhody Androidu obohacené o aplikace Microsoftu

Nokia X2 je postavena na blíže nespecifikované verzi Androidu, kterou ovšem výrobce opatřil inovovaným vlastním prostředím Nokia X Software Platform 2.0. S tím souvisí přítomnost nového senzorového tlačítka Home pod displejem. Šipka zpět zůstala zachována. K aplikacím v prostředí se dá nově dostat třemi způsoby: barevná Home obrazovka s dlaždicemi, jejichž velikost lze měnit; Fastlane s rychlým přístupem k nedávno použitým aplikacím a nejbližším událostem v kalendáři; a nový seznam aplikací inspirovaný telefony Lumia, které si mohou připnout na domovskou obrazovku. Nechybí ani multitasking.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Microsoft chce v Nokiích řady X nalákat na široké spektrum androidích aplikací, které lze instalovat z obchodu Nokia Store, ve spojení s vlastními službami a aplikacemi. Nokia X2 přinese předinstalované aplikace Outlook.com, Skype a bezplatnou offline navigaci včetně mapových podkladů Here Maps. Další aplikace, např. pro služby Yammer nebo OneNote, budou k dispozici zdarma v marketu. Každý uživatel získá se smartphonem bezplatný 15GB prostor na cloudu OneDrive.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia X2 bude při zahájení prodeje dostupná v oranžové, černé a zelené barvě, později dorazí žlutá, bílá a tmavošedá. Nokia X2 bude dostupná ve variantě pro dvě SIM. Celosvětově se začne prodávat v červenci za cenu 99 eur. Česká cenovka bude ještě upřesněna. Neměla by činit více než 3 tisíce korun.

Diskuze (38) Další článek: Seznam spustil nové Mapy.cz. Takhle vypadají, tohle umí

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , Nokia Asha 503, Nokia Asha 503 Dual SIM, Nokia X, Nokia X+, Nokia X2, Nokia X2-00, Nokia X2-01, Nokia X2-02, Nokia X2-05, Micro, #Android, Česká cenovka, Mic,