Microsoft Soundscape: zvuková 3D mapa pro nevidomé, která zmapuje okolní svět

Microsoft vydal novou aplikaci Soundscape pro iOS, která má pomoci zrakově postiženým uživatelům. Umožňuje nevidomým vytvořit jakousi zvukovou 3D mapu památek, obchodů a dalších bodů, které se uživatelům přehrávají prostorovým zvukem, a to, buď nastaveným upozorněním, nebo hlasovou syntézou. 

Aplikace má v současné době tři režimy, jeden z nich uživatelům prozradí aktuální lokaci, druhý prozradí až čtyři památky v bezprostředním okolí, třetí pak upozorní až na čtyři dalšípamátky, které jsou ve větší vzdálenosti před vámi. Soundscape k navigaci používá kompas a GPS, mapová data poskytuje služba OpenStreetMap.

Představení aplikace Microsoft Soundscape:

Podle uživatelů je aplikace důležitá zejména s ohledem na vytvoření myšlenkové mapy prostředí, ve kterém se běžně pohybují. Soundscape při procházení městem čte názvy obchodů či ulic, a to včetně jejich křížení. Uživatelé si navíc na vybrané body zájmu mohou umístit zvukový „beacon“ a podle změny tónu určit, kterým směrem se k němu vydat. Aplikace je dostupná zatím jen pro iOS, o verzi pro Android se zatím nehovoří. Více informací se dozvíte na stránkách Microsoftu.


Oživeno 20:00: Aplikace je k dispozici pouze v angličtině, tudíž je zařazena jen v americkém a anglickém AppStoru. Jedním z dalších poznatků je i to, že pro nevidomé může být problém současně vnímat ruch ulice spolu s hlasovým komentářem do nasazených sluchátek.

Váš názor Další článek: SikurPhone: Telefon pro kryptoměno-maniaky se chystá prorazit s vlastním OS

Témata článku: Microsoft, , , , , , , , , , Micro, Pro +, Mic, Bod zájmu, Uživatelé, Nevidomý, Mapa, Památka, Kter, Vybraný bod, Mapová data, Sound, Současná doba, Okolní svět, Prostorový zvuk,