Minirecenze Siemensu MC60: foťáček a podivná klávesnice

Siemens MC60 je jednou z novinek, která byla představena na začátku letošního léta v Moskvě. Už tehdy jste si na MobilManii mohli prohlédnout živé fotografie a přečíst první zkušenosti, dnes přidáváme dojmy z delšího používání.

Ovládání se moc nepovedlo

Ovládacích tlačítek je šest – čtyřsměrová kurzorová klávesa, která poněkud netradiční tvar, a zelené a červené tlačítko. Kurzorová klávesa je hodně zapuštěná a mnohokrát se mi stalo, že jsem ji nestiskl. Zatímco S55 a M55 mají pohyb vlevo vyhrazen pro zobrazení počtu přenesených dat, ale je možné ji použít pro nastavení jakékoliv funkce, stejně jako jakoukoliv klávesu od dvojky do devítky. Důvod? Oproti S55 a M55 chybí dvě funkční klávesy, jejichž úkol převzala tlačítka pro pohyb vlevo a vpravo. I to je důvod, proč se lze v menu pohybovat pouze nahoru a dolů, a nikoliv doleva a doprava – zpočátku mne to hodně mátlo a musel jsem si déle zvykat. To Siemens neudělal dobře, stačilo ponechat dvě funkční tlačítka a neměnit povedené ovládání modelu M55.

  Vybrané funkce mobilu lze ovládat hlasem

Holka na pozadí

Displej v pohotovostním stavu ukazuje stejné informace, jako M55 – datum, čas, operátora, sílu signálu a stav nabití baterie. Logo operátora je možné nahradit obrázkem, ten je možné dát i na pozadí. Díky velkému počtu barev to vypadá docela dobře, i když není čtyři tisíce barev jako čtyři tisíce barev. Displej Siemense MC60 patří mezi ty horší (na druhou stranu šlo o betu, finále může vypadat lépe).

   
Na pozadí lze dát obrázek, můžete změnit i logo operátora

Základní úroveň menu má devět ikon v matici, oproti M55 zde chybí profily, které se přesunuly do nastavení, aby uvolnily místo ikoně spuštění fotáčku – zde nesprávně přeložené jako kameře. Jak jsem už psal, v menu se můžete pohybovat pouze nahoru a dolů, což nepovažuji za dobrý nápad, jako dřívější majitel S55 jsem si na to musel dlouho zvykat; jakýkoliv pokus o stisknutí klávesy doprava byl potrestán přechodem do další úrovně menu, klávesa vlevo pak spustila vlastní menu, do které lze vložit deset funkcí (funguje zde i rychlá volba). Siemens C60 je na tom podstatně lépe, protože zachovává způsob ovládání z M55.

   
Základní úroveň menu je matici 3x3 --- V další textové úrovni menu lze změnit velikost písma

Poznámka: Seznam profilů se zobrazí po stisknutí hvězdičky a pravého funkčního tlačítka (pohyb vpravo). Podržením hvězdičky vypnete nebo naopak zapnete vyzvánění.

Vzhledem k tomu, že mobil patří do céčkové řady, je o něco hůře vybaven než M55. Pro rychlou orientaci krátce rozdíly: chybí e-mailový klient, telefonní seznam má kapacitu jen sto míst a není vícepoložkový. Chybí i záznamník hovoru, přitom si můžete do mobilu nahrát vlastní zvonění z mikrofonu – absenci záznamníku proto dost dobře nechápu. A teď trošku podrobněji, i když ne tolik, jako v recenzi; přece jen jde o betu.

   
Různá barevná schémata pro menu; z webu/wapu je možné stáhnout další

Seznam s omezením

Velikost telefonního seznamu je omezena, proto oceníte možnost zobrazit záznamy na SIM i v paměti současně. Do paměti můžete ke kontaktu vložit rovněž e-mailovou adresu, což je ale zbytná funkce vzhledem k absenci e-mailového klienta. Kontakty lze třídit do skupin, které mohou mít vlastní vyzvánění, každému kontaktu lze přiřadit obrázek; zde má tato funkce o to větší význam, že je přítomen integrovaný foťák. Hlasitost při hovoru lze měnit pouze z menu, postranní klávesy pro tento účel chybí, což není příliš šikovné. Bohužel, vyhledávat jména je možné jen podle prvního písmene.

 
V telefonním seznamu lze vyhledávat jen podle prvního písmene
--- Seznam není vícepoložkový, je ale možné přiřadit obrázek (ikona vlevo dole)

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 535, Alcatel One Touch 735, Siemens C60, Siemens MC60, Externí firma, Holka, F +, Základní úroveň, Mini +, Mini, Nabitý mobil, Min, Minirecenze