Ministr Mládek: „ČTÚ je nefunkční a roaming je jen pro elity“

  • Novela zákona má posílit spotřebitele ve vztahu s operátorem
  • Ministr si přes média rovnal účty s radním ČTÚ Ondřejem Malým
  • Bizarně působila vzpomínka na zásluhy exšéfa ČTÚ Pavla Dvořáka

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes pořádal tiskovou konferenci a v jeho slovech to několikrát pořádně zajiskřilo.

Radní Malý ze hry ven

Velký důraz kladl na pokračování slovní přestřelky s radním ČTÚ Ondřejem Malým. Malý se prý chová jako politický aktivista, zabývá se spíše články v novinách a kritikou na Twitteru, než aby využil své pětileté okno exekutivní moci a zasadil se o to, aby se český telekomunikační trh změnil k lepšímu.

Klepněte pro větší obrázek
MPO se distancuje od vlivu na české telekomunikace.

Malému 13. března končí mandát v radě ČTÚ a ministrův vzkaz mezi řádky je jasný: Malý znovu jmenovaný nebude. Je to totiž právě ministr průmyslu a obchodu, kde členy rady jmenuje.

Zlatý Dvořák

Jan Mládek ale v kritice ČTÚ šel ještě dál. Úřad prý má stejné pravomoce a regulační instrumenty, jako regulátoři jinde v Evropě, ale evidentně jich dostatečně nevyužívá. „Ať si udělají služebku a zajedou se podívat do Vídně. V Rakousku to funguje docela dobře,“ doplnil ministr.

Pořádně to v odborném publiku zašumělo, když Mládek řekl, že k poslednímu poklesu cen došlo ještě za éry minulého předsedy rady Pavla Dvořáka.

Poklesem cen byla myšlená „tarifní revoluce“, kterou na jaře 2013 rozpoutalo O2. To skutečně bylo ještě za minulého vedení, ale neřekl bych, že se o ni Pavel Dvořák jakkoliv zasloužil. Naopak si myslím, že Dvořák českým telekomunikacím způsobil mnoho špatného a vzývat jej na tiskové konferenci považuji za krajně nevhodné.

Mládek zopakoval, že on a jeho ministerstvo nemohou s cenami mobilních tarifů v Česku nic dělat. Vše prý leží na ČTÚ a antimonopolním úřadu. Záhy však vyjádřil plnou podporu premiéru Sobotkovi v jeho snaze zajistit pokles cen telekomunikačních služeb.

„Roaming je pro elity“

Mládek popřel, že v Bruselu při tvorbě nových pravidel Evropského roamingu loboval za vyšší cenové stropy. Reagoval tak na zprávu, kterou v pátek vydal portál iHned.cz. Ministr řekl, že navrhované ceny za 1 GB nejsou výsledkem jeho úvahy, ale dodal je ČTÚ, jsou vypočítané na základě relevantních dat a 19. července 2016 je schválil Výbor pro EU při Úřadu vlády.

Klepněte pro větší obrázek
Že rušení roamingu znamená problém pro operátory?
Podle ministra Mládka jde o zveličený problém.

Mládek také zpochybnil vážnost dopadu zrušení roamingu v EU na lokální operátory. Roaming označil za záležitost pro elity, která v celkovém měřítku nebude hrát roli. „K navýšení lokálních cen to rozhodně nepovede,“ vyjádřil své očekávání v reakci na to, zda si budou mobilní operátoři ztráty z roamingu kompenzovat na vnitrozemských službách.

Novela Zákona o elektronických komunikacích

Posledním tématem tiskové konference byla novela zákona ZoEK. Mládek byl v minulosti ostře kritizován, že návrh neobsahuje slibované posílení práv spotřebitele ve vztahu s mobilním operátorem. O nápravu situace ministra požádal také premiér Sobotka.

Na tiskové konferenci jen Mládek zrekapituloval body, které novela ZoEK zlepší.

  • Rychlejší přechod mezi operátory – celý proces se musí vejít do 10 dní. Přitom už dříve byl uzákoněn převod do 4 dnů. Operátoři jej však „obalili“ výpovědní lhůtou, reálně tak převod trval zásadně déle.
  • Právo odstoupit od smlouvy, pokud ze strany operátora dojde ke změně smlouvy, která nevede ke zlepšení postavení účastníka. Toto je kontroverzním bodem platné podoby zákona, uvidíme, jak konkrétně bude pravidlo nastavené do budoucna. Povinnou součástí smlouvy má být ujednání o rozsahu možných jednostranných změn.
Klepněte pro větší obrázek
Konkrétní podoba návrhu novely by měla být známá v následujících týdnech.
Diskuze (60) Další článek: T-Mobile rozšiřuje LTE-A pokrytí. Spojování pásem umožní vyšší přenosové rychlosti

Témata článku: , , , , , , , Radní, Pavel Dvořák, Úřad vlády, Mini, Tarifní revoluce, Celý proces, Zrušení roamingu, Eli, Min, Antimonopolní úřad, Pro +, Mini +, Mandát, Velký důraz, Pravidlo, Mládek, Telekomunikační trh