Ministr Mládek ochránil operátory, prý to byl „přílepek“

Senátorka chtěla omezit privilegia operátorů, ministr Jan Mládek ale řekl rozhodné ne. Byl to prý přílepek a o změnách lze hovořit. Myslí to upřímně?

„Ne, rozhodně nesouhlasné.“ Takové bylo stanovisko ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka k návrhu senátorky Aleny Dernerové, která se na začátku listopadu pokoušela změnit Zákon o elektronických komunikacích (ZoEK). Změny směřovaly vůči operátorům, respektive jejich privilegiu rozhodovat o tom, jaká změna, kterou oni sami učiní je ve prospěch zákazníka a jaká nikoli. Zároveň měly být smlouvy doplněny o ujednání v tom smyslu, co je operátor povinen udělat, pokud smlouvu chce změnit. Více se dočtete v článku níže, vyjádření pana ministra následuje:

„Co se týká návrhu paní senátorky Dernerové, toto je samozřejmě věc, o které je nepochybně možné diskutovat. Ale nikoli jako o přílepku, nýbrž jako o novele zákona o elektronických komunikacích, která se bude konat za nepříliš dlouhou dobu. Můžeme opět diskutovat o těchto věcech, které jsou zde zmiňovány. Ale v tuto chvíli, vzhledem k tomu, že je to komplikovaná tématika, je zapotřebí řešit to standardním legislativním procesem. Proběhne projednávání se všemi zainteresovanými subjekty. A nepochybně bude také vyhodnocen soulad s povinnostmi implementace příslušných směrnic do českého právního řádu.“

Pohled ministra Mládka na „přílepek“ rozporuje předkladatelka pozměňovacího názoru, ta se pro MobilManii vyjádřila ve smyslu, že o přílepek nešlo, návrh i postup byl projednán se senátní legislativou a nebyl v tomto postupu shledán problém. Aktéři naší kauzy jsou v tomto ohledu ve při a my je nehodláme soudit, ostatně není všem dnům konec.

Naše pozornost bude nyní směřovat k návrhu, který se senátorka Dernerová chystá předložit na začátku příštího roku a ano, bude to opět návrh, který se operátorům nebude líbit. Velmi nás také bude zajímat, zda návrh podpoří i ministr Mládek. V minulosti si totiž Jan Mládek pošramotil reputaci, a to hned několikrát, třeba když se (ne)snažil zpoplatnit Wi-Fi.

Myslíte, že se podaří prosadit prozákaznickou novelu ZoEK?

Diskuze (24) Další článek: Japonci chtějí do českých továren přivést robota, který „vidí“ lidi

Témata článku: , , , , , Min, Zainteresovaný subjekt, Operátor, Mládek, Mini, Mini +