Ministryně Nováková jednala se zástupci virtuálů i spotřebitelů. Společným cílem je zlevnění dat

Včera na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) proběhlo jednání mezi ministryní Martou Novákovou, zástupci spotřebitelského spolku Telefonující.cz a Asociace českých virtuálních operátorů (AČVO). Horkým tématem jsou nadále vysoké ceny na mobilní operátorská data.

Ministerstvo chce po nešťastných vyjádřeních z uplynulých dní ujistit veřejnost, že má s uvedenými organizacemi společný cíl – snížit cenu za mobilní data. Telefonující.cz předložili několik návrhů, mezi nimi např. zrušení dvouletých smluv na dobu určitou.

AČVO chce zase přimět operátory snížit velkoobchodní ceny za LTE na úroveň, při které virtuálové dokážou nabídnout koncovým zákazníkům konkurenceschopnou nabídku. Se současnými velkoobchodními cenami mají virtuální operátoři minimální manévrovací prostor a například nemohou absolutně konkurovat nabídkám velkých síťových operátorů pro firemní zákazníky.

Největší šancí na zlevnění zůstává aukce

Místo toho, aby si dnes koncový zákazník vybíral z cenově různých nabídek síťových i virtuálních operátorů, snaží se mnohdy se svým číslem „utéci“ pod rámcovou smlouvu nějaké firmy. V tom okamžiku ale mimo jiné ztrácí plnou kontrolu nad svým číslem a může mít i některá omezení, např. zakázané prémiové služby.

Přesto je spousta zákazníků, kteří to podstoupí a radši se nechají zastřešit firemním tarifem, protože si tímto způsobem mohou snížit měsíční útratu třeba i na polovinu. To jen dokresluje celkovou pokřivenost uzavřeného telekomunikačního trhu, kde operátoři nepřiměřenými cenami nutí spotřebitele hledat si boční cestičky, aby mohl aspoň něco ušetřit.

Ministerstvo zároveň dává najevo, že na cenovou politiku operátorů nemá příliš účinné páky a může ji ovlivňovat jen nepřímo. K přímé cenové regulaci zatím MPO potažmo Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přistoupit nemůže, protože čeká na výsledky šetření Evropské komise o tom, zda je náš telekomunikační trh skutečně pokřivený a vykazuje prvky monopolu. Největší šancí na snížení cen tak stále zůstává aukce frekvencí pro 5G a příchod čtvrtého hráče.

Diskuze (91) Další článek: Vyzkoušeli jsme Oppo Find X – špičkový vysouvák, který Česko zatím míjí

Témata článku: , , , , , , , , , Mini +, Mini, AČVO, Zákazníci, Marta Nováková, Společný cíl, Aukce frekvencí, Novák, Zlevnění, Data, Spotřebitel