MINITEST: Tenhle kolíček udělá levný mikroskop i z vašeho mobilu

Fascinuje mě mikroskopický svět. Loni jsem se spálil předraženým (na čínské poměry) a nepoužitelným elektronickým mikroskopem, který měl vlastní fotosenzor a displej (myslím, že je to tenhle). Mezi úvahami nad nějakým  pořádným přístrojem mi padlo do oka tohle.

Jednoduchý kolíček, který připevní optiku na foťák smartphonu, takže kvalita výsledné fotky záleží na možnostech  mobilu. Proběhla úvaha typu „za pokus nic nedám“ (teda kromě těch 13 dolarů) a bylo objednáno.

První dojmy byly vyloženě špatné. Když už jsem mikroskop trefil na objektiv mobilu, při prvním pokusu o přiblížení a zaostření (dvě kolečka na těle) jsem s ním pohnul, dodávaný kolíček zkrátka nestačí na dostatečnou fixaci.

Klepněte pro větší obrázek
Druhý pokus už byl lepší. Chce to trpělivost, pevnou ruku, stabilní podložku a hrneček (aspoň v mém případě to fungovalo téměř dokonale).

Při zmíněné ceně patrně nelze čekat zázraky, ale s trochou trpělivosti se dají pořídit pěkné záběry. Potýkat se budete s neuvěřitelně malou hloubkou ostrosti – stačí, aby byl zkoumaný objekt jen trochu zvlněný a už zaostříte jen na maličkou část a abyste si prohlédli více, budete muset přeostřovat. Součástí tubusu je i LED přísvit, ten má dostatečnou intenzitu, jen jsem zvědavý, jak dlouho to vydrží tři knoflíkové baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pár ukázek pro představu, co umí „mikroskop“ za 13 dolarů

Máte chuť si pohrát? Chcete dětem ukázat svět neviditelný pro běžné oko? Zkuste tenhle „kolíček“. S trochou snahy funguje a s cenou 13 dolarů vás nezruinuje.

Diskuze (9) Další článek: Hideez key je chytrý klíč, který odemkne dveře i váš telefon. A nejen to

Témata článku: , , , , , , Výsledná fotka, Hloubka ostrosti, Trocha, První pokus, Knoflík, Kolíček, První dojem, Úvaha, Běžné oko, Knoflíková baterie, Minitest, Druhý pokus, Trpělivost, Pokus, Mini, Mobil, Vaš, Mikro, Mini +