Mio A702: pište pomalu (test)

Nové Mio je dobře vybavený komunikátor s Windows Mobile, který nabídne vše v jednom. Psaní SMS mu ale dělá problémy.
Kapitoly článku

S navigací i do přírody

Mio nepostrádá standardní bezdrátovou výbavu v čele s technologií bluetooth verze 2.0. O podpoře rychlejšího přenosu dat EDR technická specifikace mlčí, což podporují i praktické testy. Přenosové rychlosti při kopírování fotografií se pohybovaly okolo hodnoty 41 kB/s. Pokud by Mio EDR obsahovalo, rychlosti by byly takřka trojnásobné. Konečně nechybí ani bezdrátová Wi-Fi karta s podporou obvyklých standardů 802,11b/g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nástroje GPS

Výrobce vyniká především v oblasti navigací, integrovaný navigační čip tedy nesmí chybět. Stejně jako u předchůdců bylo vsazeno na klasiku – čipset Sirf Star III. Nabízí výbornou citlivost i ve zhoršených podmínkách, v praxi jsem se nesetkal s žádným problémem.. V automobilu funguje naprosto spolehlivě, pouze v případě pěší turistiky vyvstává strašák jménem statická navigace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Mio Map 3

Stejně jako všichni tři předchůdci, i Mio A702 má statickou navigaci standardně aktivovanou. Pokud chcete hrát geocaching, nebo navigaci využívat v přírodě, nezbude vám, než ji deaktivovat. V opačném případě se dočkáte pouze trhané změny polohy, nekorektních informací o rychlosti i vzdálenosti. Deaktivace této nectnosti není vůbec složitá a nezabere víc jak deset vteřin, nicméně po každém soft-resetu musíte tuto činnost opakovat. Návod, jak statickou navigaci deaktivovat, najdete v této bleskovce na Navigovat.cz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dodatečný software

Popisu všech funkcí, aplikací a schopností Windows Mobile se záměrně vyhnu. Softwarové bonusy od výrobce však opomenout nemohu. První dvě, Emergency locator a Mio SMS Locator souvisí s vestavěným přijímačem. Umožní odeslání textové zprávy s informací o aktuální poloze, pokud ji přijímač má k dispozici. Nechybí Quick GPS Position, tedy aplikace pro aGPS (assisted GPS). Aplikace umožní stažení dráhových efemerid přes internet (Wi-Fi, GPRS/EDGE, přes kabel a PC připojené k internetu), nemusí se tedy zdlouhavě získávat ze satelitů a studený start proběhne výrazně rychleji.

Další dvě aplikace se skrývají v adresáři Phone Tools. Oceňuji především Contact Guard, který zahesluje nejen kontakty, ale i SMS a historii hovorů v telefonu. Druhou aplikací je Mio Blacklist, tedy jednoduchý filtr nejen nevyžádaných hovorů i SMS.

Další drobnosti potěší: v jednoduchém appletu Flashlight vyberte tlačítko a dobu, po které se má dioda na zadní straně zapnout a posvítit vám na cestu. Smart Quit zase umožní ukončení aplikace delším podržením OK/Close. A to je vše, o další software se musíte postarat sami. Ve standardní softwarové nabídce postrádám pouze manažer pro instalaci a spouštění javových aplikací. Některé skvělé aplikace jsou k dispozici právě pouze v javě a na Miu je běžně nespustíte.

Fotoaparát s automatickým ostřením

Povinným vylepšením prošel také integrovaný fotoaparát, který nyní nabízí rozlišení 3,2 Mpix. Uživatelské rozhraní nabízí jednoduchý a přímý přístup ke všem funkcím, nastavení bílé, blesk, kompenzaci expozice a dokonce i volbu ISO. Volby jsou dosažitelné i prstem, nemusíte tedy vytahovat ovládací pero.

Focení probíhá vzhledem k autofocusu dvoufázově, s naostřením a následným domáčknutím. Mezi stiskem spouště a skutečným pořízením snímku uplyne zhruba tři čtvrtě sekundy, vyfotit akčnější scénu tedy není jednoduché. Dioda sice trošku pomůže, nicméně na focení postav za úplné tmy to není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
3,2Mpx fotoaparát představuje lepší průměr

Pořízené snímky nabízí slušnou barevnou věrnost a ostrost výrazněji neklesá od středu k rohům. Fotografie architektury, města a umělých předmětů obecně nejsou špatné a snížíte-li následně rozlišení na 2 Mpix, získáte za podmínky dobrého světla slušné výsledky. V přírodě se však situace rapidně mění. Tráva, stromy a vůbec přírodní objekty trápí kompresní algoritmus jak se dá. Tráva se slévá do skvrn různých odstínů, větve splývají a podobně. Kupodivu modrá obloha nevypadá jako malovaná vodovými barvami. Pokud se ale zadíváte na fotku s velkým podílem oblohy, můžete si všimnout svislých pruhů oddělujících jednotlivé bloky, po kterých prochází kompresní algoritmus jpeg.

Ukázkové fotografie pořízené telefonem v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za očekáváním zůstává funkce záznamu videa, a to velmi nízkým rozlišením 176 x 144 bodů. Délku záznamu můžete, ale nemusíte omezit na 10 či 15 vteřin. Také nevím, proč by při natáčení videa nemohla být aktivována vysoce svítivá dioda.

Kompletní výbava do automobilu

Výrobce si dal již tradičně záležet na příslušenství do automobilu. Držák se skládá ze dvou částí, průsvitné vaničky respektující reproduktor na zadní straně přístroje, a úchyt s přísavkou. Spojovací část naštěstí není tvořena ohebným krkem, který si rád při jízdě na českých tankodromech povrzává. Pevný plast udrží navigaci bez jakýchkoli zvuků. Polohovatelnost zajišťuje dvojice navzájem kolmých kloubů.

Automobilový držák doplňuje napájecí adaptér do 12V zapalování. Nechybí standardní síťový napáječ, synchronizační mini USB kabel a dokonce ani lehká hands-free sada. Ta bohatě postačuje pro běžné hovory, při poslechu hudby však uspokojí jen méně náročné posluchače. V balení najdete i ochranné koženkové pouzdro, které přesahuje všechny rohy přístroje. Ani při pádu na roh by tak nemělo dojít ke kontaktu přístroje s tvrdou podložkou. S pouzdrem se už ale přístroj do kapsy kalhot nevměstná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K přístroji je dodáván držák do auta

Na závěr jsem si nechal jednu (ne)příjemnou zkušenost z praxe. Známý si koupil Mio A701, avšak hned první den se odporoučelo do křemíkového pekla. Servisní technik na telefonu odhadl závadu na základní desku. Člověka to opravdu naštve, zvlášť když si vysněný a drahý přístroj ještě ani neosahal. Na stranu druhou musím pochválit servis, který k vám pro porouchaný přístroj pošle přepravní službu v čase, který si sami zvolíte. Přístroj zdarma převezou do servisu výrobce. U ostatních výrobců řešíte a také platíte dopravu do servisu vy. Zpět vám přístroj opět přivezou až domů, v našem případě trvala oprava asi 14 dnů. Opět, u ostatních výrobců můžete na vyřízení reklamace čekat obvyklých 30 dnů.

Chcete psát? Raději vyčkejte

Z Mia mám po čtrnácti dnech každodenní spolupráce smíšené pocity. Jedná se o standardní komunikátor s platformou Windows Mobile, na který jsem zvyklý. Velmi často jsem oceňoval integrovanou GPS a řešení vše v jednom. Nicméně můj počet provolaných minut stoupl na úkor odeslaných textových zpráv, psaní jsem se vyhýbal jako čert kříži. Kdepak, v této podobě bych si Mio nekoupil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí balení je i ochranné pouzdro

Vzhledem k tomu, že jde nejspíš o softwarový problém, bych vyčkal opravy a pak si Mio s klidem koupil i doporučil svému okolí. Pominu-li tuto vadu, nabízí Mio vyváženou porci funkcí a užitné hodnoty, mimo jiné i díky příslušenství do automobilu. Výsostné postavení svého předchůdce si však novinka užívat zřejmě nebude, na trhu se na zákazníka usmívá hned několik konkurentů s podobnou výbavou i cenou.

Mitac Mio A702
Mio A702 Komunikátor s dotykovým displeje, numerickou klávesnicí a Windows Mobile 6. Je zaměřený na navigaci GPS, ale má také 3MPx fotoaparát a podporuje datové přenosy EDGE.rozměry a hmotnost: 110 × 57 × 17 mm, 148 g
displej: 2,7'', aktivní TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 256 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1130 mAh, procesor: 200 MHz
operační systém: Windows Mobile 6 Professional
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video, autofocus, diodový blesk

Témata článku: , , HTC P3470, Mitac Mio A501, Mitac Mio A701, Mitac Mio A702, T-Mobile MDA Vario, Vestavěný přijímač, Bluetooth či wi-fi, Současný trh, Test, Bezdrátová wi-fi, Kompletní výbava, Poslední řada, Samec, Drahý přístroj, Pouhý milimetr, Levá hrana, Poma, Zadní díl, Kompletní mapa