Mít zámek telefonu se vyplatí. Hackeři mají „neviditelnou“ metodu, jak se dostat do vašeho mobilu

  • Máte na telefonu bezpečný zámek telefonu?
  • Pokud ne, možná byste si jej měli nastavit...
  • Na veřejných místech totiž hrozí tzv. hackování dotykového displeje

Také se vám telefon občas sám od sebe odemkne? Většinou je to vinou softwaru, v některých případech se však můžete stát obětí hackovací metody „GhostTouch“. Útočníci využívají elektromagnetické signály k tomu, aby na cílovém telefonu simulovali dotyky a různá gesta. K napadení telefonu může dojít na veřejných místech, obrana je však jednoduchá a současně velmi účinná. 

Metodu možného napadení blíže popsali výzkumníci z čínské univerzity Zeijang a z německé univerzity z Darmstadtu. Tato metoda napadení telefonu potřebuje pro simulací dotyků co nejbližší kontakt s daným zařízení, největší riziko tak hrozí ve veřejných prostorech. Stačí na stůl položit telefon displejem dolů, např. v restauraci nebo knihovně, a pokud je pod stolem umístěné patřičné vybavení, může jej útočník zneužít pro odemknutí telefonu. GhostTouch má pro uživatele jeden výrazný bonus, funguje totiž maximálně do vzdálenosti 4 cm od telefonu. A i tehdy je možná účinná obrana.

Klepněte pro větší obrázek
Pokládáte telefon na veřejných místech na stůl displejem dolů? Možná byste si měli aktivovat zabezpečený zámek displeje...

Pokud je telefon položený displejem dolů takto napaden, útočník jej může ovládat na dálku, protože okamžitě dochází ke stažení a instalaci malwaru, současně může odcizit hesla a další přihlašovací údaje uložené v telefonu. I kdyby se však o to někdo pokusil, můžete mít stále připravenou ochrannou bariéru. A tou je i zabezpečený zámek displeje, tedy znak, otisk prstu, PIN nebo heslo. Metoda GhostTouch se přes zámek displeje nedostane, když případní útočníci zjistí, že je telefon zamknutý, nemají šanci na úspěch. Pokud však telefon nemá zabezpečený zámek displeje, jeho uživatel ani nepozná, že se něco děje. 

Zámek displeje vás nemusí zdržovat

Metoda prolomení byla úspěšně otestovánu starších modelů značek Samsung, Redmi, Nokia či Apple, takže se netýká jen specifických značek či operačních systémů. A pokud tedy nemáte u telefonu pouze základní odemknutí „přejetím prstu“, můžete být bez obav. V opačném případě doporučujeme, abyste si nastavili minimálně znak pro odemknutí. Jistě, jeho naustálé zadávání může být pěkná „otrava“, pro urychlení odemknutí telefonu však můžete zvolit sken obličeje nebo otisk prstů.

Klepněte pro větší obrázek
Na Androidech vás z neustálého odemykání vysvobodí aplikace Smart Lock

A pokud vás ani to nepřesvědčí, má Google v Androidech funkci SmartLock, ve které si můžete nastavit tzv. důvěryhodná místa. A to může být třeba oblast okolo vašeho domova nebo práce. V těchto místech (a přilehlém okolí), která vyhodnotíte jako bezpečná, po vás telefon zámek displeje požadovat nebude. Ve veřejných prostranstvích pak zase ano. Třeba proto, abyste se nestali terčem útoku GhostTouch.

Zdroj: Techradar

Diskuze (47) Další článek: Jak zjistíte, že si vás někdo na WhatsApp zablokoval? Tady je návod

Témata článku: , , , , , , , , , Displej, Univerzita, SmartLock, Napadení, Darmstadt, Stůl, Unlock, Dotykový displej, Veřejné místo, Telefon, Metoda, Zámek,