Mobil na Vánoce do 6 000 Kč: tuhé boje ve střední třídě

Předvánoční nákupní horečka nabírá na intenzitě a cenové akce lákají. Týká se to i mobilních telefonů a proto pokračujeme v přehledu aktuální nabídky. Tentokrát se zaměříme na cenovou relaci od pěti do šesti tisíc korun.

Xelibri 6

Cena: 5 288 Kč
Hodnocení: 33%

 

O telefonech Xelibri je známo, že jsou výhradně určené jako stylový doplněk, než jako praktický pomocník. Model Xelibri 6 nijak neopouští tuto filosofii. Podobá se spíše pudřence a zřejmě nebude muže, který by si tento mobil koupil. Telefon kromě originálního vzhledu nenabízí příliš mnoho. Displej je pasivní a dokáže zobrazit pouze čtyři tisíce barev, nicméně celkem obstojně. Na klávesnici je třeba si nějaký čas zvykat, je totiž uspořádána do dvou svislých řad po obvodu. Uprostřed přístroje našlo místo zrcátko, které je zřejmě pro majitelky tohoto telefonu důležitější. Funkční výbavou předčí tento designový výstřelek i kdejaký low-end. Chybí dokonce i adresář, musíte se spolehnout pouze na kapacitu SIM karty.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Sagem myX-7

Cena: 5 381 Kč
Hodnocení: 70%

 

Dostáváme se k prvnímu modelu, který již nabízí vše, co se dnes od telefonu střední třídy čeká. Sagem myX-7 se chlubí velkým kvalitním displejem, který je aktivní, dokáže zobrazit 65 tisíc barev a nabízí rozlišení 128 ×160 obrazových bodů. Telefonu jsou vytýkány trochu větší rozměry a hmotnost. Rovněž ergonomie klávesnice by mohla být lepší. Z výbavu se však „X sedmička“ stydět nemusí. Najdeme u ní integrovaný VGA fotoaparát s možností natáčet video, necelých pět megabajtů uživatelské paměti, adresář na 1500 vícepoložkových záznamů a také propracované funkce pro organizaci času. Samozřejmostí je Java a rychlá data GPRS třídy 10. K počítači se lze připojit přes infraport nebo kabel, v balení dostanete i CD s potřebným softwarem. Telefon nabízí dobrý poměr ceny a výkonu a bude se líbit i více náročným uživatelům.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Sony Ericsson T610

Cena: 5 473 Kč
Hodnocení: 71%

 

Sony Ericsson T610 je jedním z nejoblíbenějších telefonů střední třídy. A není se čemu divit. Cena již klesla natolik, že je poměr ceny a výkonu nebývale výhodný. Designu telefonu snad není co vytknout. Ostré barevné rozdělení dodává jinak strohému a hranatému telefonu šmrnc. Kritizován bývá povrch horní části, který je velmi náchylný k ušpinění. Další výtka směřuje k displeji, který je pouze pasivní. Je ale dostatečně velký a nabízí kvalitní a jemné zobrazení. K ovládání slouží pohodlný joystick a příjemná klávesnice. Na pravém boku se nachází zbytečné a tak trochu zákeřné tlačítko s pevně nadefinovanou funkcí připojení k internetu. Výbavě se dá zkritizovat snad jen adresář. Ten pojme pouze 500 záznamů k vícepoložkovým kontaktům. Vyhledávání je navíc možné jen podle prvního písmene. Dále telefon nabízí pohodlnou práci se zprávami a organizačními funkcemi, 2MB uživatelské paměti, Javu, jednoduchého e-mailového klienta, GPRS třídy 8 a také integrovaný fotoaparát s maximálním rozlišením 288 × 352 bodů. Telefon osloví i náročnější uživatele. Pro mnohé je hlavním lákadlem telefonu podpora technologie Bluetooth.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Philips 535

Cena: 5 495 Kč
Hodnocení: 64%

  

Philips 535 je mladší bratříček modelu 530, o kterém jsme se již zmiňovali v přehledu telefonů do pěti tisíc. Inovovaný model je v podstatě úplně stejný, jen místo rádia nabízí integrovaný VGA fotoaparát a je o tisícikorunu dražší. Telefon se může pochlubit svěžím, nápaditým designem, který boduje převážně u mladých. Ti také ocení kvalitní vyzvánění a možnost mixování vlastních melodií, o jejichž kvalitní přednes se postará 32 hlasů. Displej je velký, aktivní a nabízí výtečné zobrazení. Funkční výbava je docela slušná. Adresář pojme tři sta vícepoložkových záznamů, 100 míst je vyhrazeno pro zprávy, spravovat můžete i dvě e-mailové schránky a nechybí ani funkce pro organizaci času. Kritiku si zaslouží absence Javy, méně pohodlný ovládací joystick a občas pomalejší odezvy. Netradiční otočná nabídka nemusí také každému vyhovovat. Pro spojení s počítačem poslouží infraport nebo kabel, data obstará GPRS třídy 10. Telefon lze doporučit mladým uživatelům, kteří telefon berou jako praktický, ale zároveň módní doplněk a očekávají od něj i zábavu. Je na zvážení, zda více ocení integrovaný fotoaparát nebo o tisíc korun levnější model s rádiem.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


V další kapitole se podáváme na Alcatel OT 735i, Xelibri 7, LG G7050 a Samsung X460.

Témata článku: LG, Motorola, Samsung, , , LG G5400, LG G7050, Motorola MPx200, Motorola T720i, Motorola V220, Philips 535, Sagem myX-7, Samsung X460, Siemens M65, Siemens SL55, Siemens Xelibri 6, Siemens Xelibri 7, Sony Ericsson T610, Mobil, Vánoce ??, Unikátní konstrukce, Designový výstřelek, Boj, Klasické rozvržení, Pop design