Mobil pro seniory a školáky: bez displeje, bos

Starším lidem činí používání současných mobilních telefonů nemalé potíže. Mobily jsou stále menší a menší, displeje nepřehlednější a tlačítka hůře čitelná. Výrobci naštěstí nezahálejí a připravují stále nové jednoduché mobily. Ten dnešní, který si představíme, nemá třeba ani displej.

Současné mobily jsou tolik vzdálené od běžných telefonů pevných linek, kde stačilo zvednou sluchátko a vyťukat, nebo ještě lépe vytočit, telefonní číslo. Moderní mobily jsou malé, krásné, výkonné. Jejich používání jistě nečiní potíže mladým lidem, kteří si rychle osvojí všemožné novinky. Naši dědečkové a babičky ale tempu moderní doby nestačí a na novoty si zvykají mnohem hůře. Něteří výrobci proto stále častěji vyvíjejí jednoduché mobily, u kterých je nejdůležitější hlavně jednoduchost a přímočarost ovládání.

Čím jednodušší, tím lépe

Mezi ty nejjednodušší mobily pro seniory i školáky patří bezesporu výrobek švýcarské společnosti Mobi-Click. Na těle mobilu se nachází pouhá tři barevně odlišná, velká tlačítka. Jedno slouží pro spojení se speciálním operátorem, který může zprostředkovat rychlou pomoc v případě zdravotních problémů. Zbylá dvě tlačítka pak mohou posloužit rychlému volání nejbližších příbuzných či známých.

Klepněte pro větší obrázek 
Mobi-Click: tři tlačítka pro tři telefonní čísla

Další mobil pro seniory vyrábí společnost Kyocera pro japonský trh. Mobil je již vybaven numerickou klávesnicí s velkými a dobře čitelnými tlačítky. Stále však chybí displej. Mezi výhody telefonu patři také dlouhá výdrž na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázek 
Již trochu složitěji

Není už co zlepšovat?

Nedávno Kyocera představila inovovanou verzi svého modelu pro seniory, má označení A101K. Novinka se dočkala mnohých vylepšení, které mají použití ještě více zpříjemnit a zjednodušit. Rozměry 125 × 46 ×15 milimetrů představují kompromis mezi velikostí a přehledností přístroje. Hmotnost činí velmi příjemných 78 gramů. Barva přístroje má také své opodstatnění, bílá je dobře viditelná a zřetelná.

Klepněte pro větší obrázek 
Inovovaný model A101K

Nový model se zbavil externí antény, design se stal střízlivější a uhlazenější. Klíčem pohodlného a snadného ovládání je klávesnice s velkými tlačítky a dvě klávesy pro příjem a odmítnutí hovoru. Na příchozí hovor upozorňuje blikající dioda a vyzvánění, jehož hlasitost lze jednoduše volit otočným přepínačem na zadní straně telefonu.

Klepněte pro větší obrázek 
Tlačítka pro rychlé vytáčení a kolečko pro úpravu hlasitosti

Oproti předchozímu modelu přibyla tři tlačítka pro rychlou volbu nejčastějších čísel. Nad nimi nechybí klasická popisná lišta, do které si může uživatel zapsat, komu jednotlivá tlačítka patří. Mobil vydrží dle údajů výrobce 270 hodin v pohotovosti a 170 minut hovoru, což není mnoho, vezmeme-li v potaz absenci displeje.

Pamatujete si své vlastní telefonní číslo? Já ano, ale znám mnoho i mladých lidí, kterým dělá zapamatování si vlastního čísla značné potíže. Výrobce mobilu pro seniory vyřešil tento problém velmi elegantně. K telefonu náleží pásek na ruku, na který si může majitel napsat vlastní číslo.

Klepněte pro větší obrázek 
Popruh na zápěstí s vlastním číslem

Užitečné mobily

Mobilní telefony specializované pro seniory jsou bezesporu velmi praktické a užitečné. Škoda, že se alespoň zatím neprodávají u nás a nemají podporu u našich operátorů. Ano, je zde Jablotron, ten ale za mobilní rozhodně nelze považovat.

Diskuze (44) Další článek: Exkluzivně: levná a tenká Motorola C257 naživo (první pohled)

Témata článku: , Displej, Sen, Senior, Školák, Mobil, ? Displej, Pro +, MOBI