Mobil srdcem tabletu? Asus PadFone není jediný

Asus PadFone není jediný a nebyl ani první. Uchytí se nový druh zařízení, který znamená symbiózu smartphonu a tabletu?

Před měsícem byl představen Asus PadFone, kombinace tabletu a chytrého telefonu. Tablet s velkým displejem má jakýsi slot či dok, ožije ale až s vložením smartphonu, který se stará o veškerý výpočetní výkon. Výhodou je nižší cena, než kdybyste si měli pořizovat komunikátor a tablet samostatně. Ovšem Asus PadFone není první přístroj svého druhu, existují dvě další obdobná řešení.

CMIT TransPhone

Tři dny před představením Asusu PadFone byly zveřejněny informace o prototypu TransPhone od společnosti CMIT. Na rozdíl od PadFone se do TransPhone komunikátor zasouvá a je vystaven na odiv. Tablet má svůj samostatný 1,2 GHz dual-core procesor, obsahuje USB a HDMI porty a poběží na zatím nespecifikovaném operačním systému.

Na rozdíl od PadFone tedy nebude komunikátor hnací silou celého zařízení, patrně bude jen rozšiřovat možnosti tabletu o datovou a hlasovou mobilní komunikaci. Informace o ceně či předpokládané dostupnosti nejsou zatím známy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foto: M8cool.com

Trinity modular tablet

Zatím nefunkční prototyp tabletu s displejem o úhlopříčce 9,7 palců, s názvem Trinity vyrobily společnosti ICE Computer a ECS. Má slot pro iPhone 4, ale do budoucna je v plánu podpora ještě několika dalších komunikátorů s Windows Phone 7 a Androidem. Komunikátor se připojuje k tabletu přes HDMI/dock connector, přes velkou obrazovku jej pak můžete ovládat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další fotky najdete na Engadget.com

Mimo HDMI vstupu zařízení obsahuje ještě kameru pro videohovory, dva USB porty a slot na SD karty. Obrazovka má stejné rozměry a poměr stran jako iPad. Výrobce uvádí, že skrze jednoduchý upgrade bude kompatibilní i s iPhonem 5. Že by už dnes věděli něco, co veřejnost neví?

Trinity je zajímavý hlavně tím, že mimo komunikátor půjde do tabletu vložit i PC modul. Tablet bude mít USB 3.0 porty, integrovanou úložnou paměť a malý větráček. Na trh by měl přijít v prvním čtvrtletí roku 2012.

Dá se čekat, že v průběhu roku přijdou s podobným řešením ještě další výrobci. Konkurenční výhodu zatím nikdo nemá, jelikož jsme neviděli žádný funkční prototyp. Uvidíme, zdali má zařízení podobného typu budoucnost, a jestli se výrobcům podaří tyto prototypy dotáhnout až do konce. Pořídili byste si takové zařízení?

Diskuze (19) Další článek: VEA Sportive: mobilo-hodinky pro sportovce

Témata článku: Asus, , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Asus Padfone, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Mobil, Tab, Nefunkční prototyp, MOBI, Trinity, Nen, Srdce, Pad,