MobilEdit: univerzální nástroj pro správu mobilu

MobilEdit je univerzální správce telefonních seznamů a textových zpráv pro mobilní telefony. Jeho hlavní předností je kompatibilita, jednoduché ovládání a hlavně otevřenost k novým funkcím a doprovodným aplikacím.
Propojení mobilního telefonu s počítačem přes kabel, infraport či ještě lépe Bluetooth vám umožní editovat a zálohovat telefonní seznam, psát textové zprávy, stahovat a odesílat obrázky či melodie a podobně. Investice do pojítek se pohybují už v řádu stokorun, a tak stále více uživatelů o využití těchto možností uvažuje. V ceně kabelu nebo bluetoothového modulu však většinou nebývá žádný program pro správu telefonu a i když mnozí výrobci podobný software dodávají k telefonům, často není příliš kvalitní, nebo nesplňuje jiné požadavky. Existují proto různé samostatné pomůcky pro správu telefonu a mezi ně patří i nový český program MobilEdit.

Hezké prostředí

MobilEdit je univerzální software pro správu mobilních telefonů nejrůznějších značek (přehled telefonů je na samostatné stránce). Umožňuje editaci a zálohu kalendáře a adresáře, psaní textových zpráv a zvládá několik dalších užitečných funkcí. Je to otevřený program, který bude postupně obohacován o další aplikace i ovladače. Současná verze programu bude dále vyvíjena programátory společnosti Compelsonu, ale i všemi nadšenci s dobrými nápady, kterým je MobilEdit otevřen. K testu jsme měli předfinální verzi, která byla sice stabilní, ale některé funkce ještě trochu zlobily.

   
MOBILedit! si můžete přizpůsobit podle svého gusta

Po klasické instalaci spusťte MobilEdit z nabídky Start. Spuštění i ukončení programu je doprovázeno vcelku hlasitým zvukem, který se však dá vypnout. Po prvním spuštění je třeba programu říct, na kterém portu mobilní telefon komunikuje. Pokud tento údaj nevíte, můžete nechat program prohledat dostupné COM porty a odhalit připojená zařízení. MobilEdit si rozumí i se čtečkami karet SIM. Po prvním spuštění doporučuji nastavit v záložce Settings – Miscellaneous, zda řadíte položky podle jména nebo příjmení.

 
Nastavení programu není nijak složité, zvládne jej opravdu každý

Mobilní telefon lze připojit pomocí kabelu, infraportu či Bluetooth. Posledně jmenovaná technologie je nejpohodlnější a ve spolupráci s programem MobilEdit nejefektivnější. Přiblížíte-li se s telefonem do dosahu Bluetooth, MobilEdit automaticky přístroj rozpozná a připojí. Na monitoru lze sledovat informace o stavu akumulátoru a signálu.

Člověk není číslo

Klepnutím na položku telefonní seznam dojde k načtení obsahu paměti. Pokud potom telefon odpojíte, zůstanou data v paměti počítače, kde jsou k dispozici k případným úpravám. Jednotlivé položky mají malou ikonu, která značí, zda jde o číslo na mobilní telefon, do práce či na e-mail. Kontakty lze mazat, upravovat, přidávat a tyto změny pak zapisovat do mobilního telefonu. Přímo z programu lze také vytáčet telefonní číslo a poslat na něj textovou zprávu.


Ikonky značí, co která položka kontaktu znamená

Zajímavé jsou dvě funkce: záměna jména a příjmení jedním tlačítkem a hromadné přidání mezinárodní předvolby. Výpis hovorů je spíše informativní, záznamy nelze mazat jednotlivě ani hromadně. Neméně užitečné je vyhledávání kontaktů podle jména i podle čísla. Tato možnost je efektivní v případě, že k vám dorazí registr zmeškaných hovorů s telefonním číslem. Pomocí schránky ho zkopírujete a snadno v adresáři vyhledáte, kdo volal. Myslím, že by se šikovní programátoři mohli v dalším vývoji pokusit o integraci funkce, která by identifikovala zprávy z výpisu registrů a v nich pak automaticky nahrazovala telefonní čísla adekvátním jménům.

PišteKLIDNĚjakCHCETE

Textové zprávy se stejně jako telefonní seznam načítají ihned po vstupu do sekce z mobilního telefonu. SMS se rozdělují na přijaté, odeslané a koncepty. Řadí se chronologicky, v druhém náhledu lze zprávy třídit podle různých kritérií. Přijde-li na připojený mobilní telefon zpráva, ihned se přenese do počítače, kde vyskočí okno s textem. Na zprávu lze posléze jednoduše odpovědět. SMS je možné jednoduše exportovat do textového souboru, a tím je archivovat.


Příchozí zpráva ihned vyskočí v novém okně, a tak nemusíte sahat na mobil

Oblíbenou fintou při psaní SMS, jak do 160 znaků nacpat co nejvíce informací, je vynechávání mezer. Jednotlivá slova se oddělují pomocí velkých písmen. Buď jen PrvníZnakSlova, nebo každéSLOVOodlišně. Program MobilEdit disponuje dvojstupňovou komprimací textových zpráv. První stupeň jen vynechá mezery po interpunkčních znaménkách, druhý stupeň pak vynechá mezery úplně a slova oddělí PrvnímVelkýmPísmenem. Jestliže příjemce „zabalené“ zprávy také používá MobilEdit, může si zprávu jednoduše „rozbalit“. To se mi zdá jako výborný nápad zasluhující pochvalu.

 
Zpráva vlevo je originální, v pravo pak s druhým stupněm komprese

Chtějte zálohu

Programu nečiní problémy pracovat se dvěma či více současně připojenými mobilními telefony. S testy mi pomohl Sony Ericsson T610 a Ericsson T39m, oba komunikují prostřednictvím Bluetooth. Pokud na počítači spustíte MobilEdit a na telefonu aktivujete Bluetooth, program jej bez otálení vyhledá a připojí. MobilEdit udělá kompletní zálohu telefonního seznamu a textových zpráv do vlastního formátu. Záloha kontaktů je velmi důležitá, jejich ztráta bolí často víc než ztráta či zcizení samotného přístroje.


Automatické vyhledávání dostupných mobilních telefonů 

Při práci se dvěma mobilními telefony se zřejmě projevila betaverze programu. Nebylo podporováno přetahování Drag-and-Drop a nefungovalo přesouvání většího počtu kontaktů nebo dokonce celého adresáře telefonu.

Hrajete šachy?

Zajímavým doplňkem je hra Šachy. Na virtuální ploše provedete tah, který se odešle textovou zprávou přes připojený mobilní telefon. Protivníkovi se pak po přijetí zprávy objeví tah na jeho virtuální šachovnici v programu. Tato hra je malým důkazem možností, flexibility a otevřenosti celého programu.


Hra šachy je spíše demostrací schopností programu

Pohodlný program

MobilEdit je ambiciózní program, který si svou univerzálností jistě získá sympatie mnoha uživatelů. Předpokládaná cena finální verze je 1 490 Kč, což je poměrně hodně. Všichni nepotřebují univerzální software, který funguje s většinou mobilních telefonů, často stačí jednoduchý jednoúčelový program. Existují i pokročilejší a levnější nástroje, jako je například český All Phones Data Suite (www.apds.cz), velmi známý je Oxygen Manager (www.oxygensoftware.com), pro jednotlivé značky jsou k dispozici další programy.

Je však třeba mít na paměti, že vývoj programu MobilEdit není uzavřen. Díky otevřenosti se budou objevovat nové funkce, ovladače pro nové telefony, jiná grafická prostředí. Ideálním místem pro jeho využití jsou například firmy s mnoha zaměstnanci s mobily různých značek, nebo jiné společnosti, kde se pracuje s více mobilními telefony.

Zdroj: Compelson
Web: www.mobiledit.cz, www.compelson.cz
Cena: 1 490 Kč

Na této stránce si můžete nechat poslat odkaz pro stáhnutí betaverze

Diskuze (69) Další článek: MobSpy – mobilní odposlech vás nenechá spát

Témata článku: , , , Ericsson T39m, Sony Ericsson T610, Mobil, Nástroj, Pro +, Compelson, MOBI