Mobilem a bezkontaktně platí málokdo. Zatím

Začátky jsou těžké a jinak to není ani s NFC platbami mobilem. Platební terminály, banky, operátoři i uživatelé přibývají pomalu, ale jistě.

Kdo chce v Česku platit za nákupy smartphonem s bezkontaktní technologií NFC, nemá mnoho možností. Zatím. Špičku v oblasti bezkontaktního placení nabízí pouze Komerční banka a GE Money Bank, a to jen klientům O2 s několika vybranými typy chytrých telefonů. Situace se však brzy změní, hlavní roli bude hrát opět Telefónica: „Jednáme se šesti subjekty o spolupráci na projektu NFC plateb, věříme, že se brzy dohodneme,“ potvrdil mluvčí Hany Farghali.

 
Placení mobilem zní jako velká exotika, ale není...
 

Možná to zní jako velká exotika, ale mobilem zaplatíte všude tam, kde to jde s novým typem bezkontaktní platební/kreditní karty, které už několik měsíců banky distribuují ve velkém. Přibývat začíná také kompatibilních platebních terminálů.

T-Mobile s vlastním projektem MyWallet přijde do Čech až v roce 2014 poté, co vše řádně otestuje v Polsku. „NFC technologii momentálně testujeme v rámci skupiny Vodafone. V ČR ji plánujeme spustit příští rok, proto nyní jednáme s dalšími subjekty o využití,“ za Vodafone uvedla Adéla Konopková.

Klepněte pro větší obrázek
foto: telekomaustria.com

Komerční banka si loni v srpnu nechala připravit dva tisíce speciálních SIM karet. Kolik jich ale přesně vydala, neprozradila. Nabídku bezkontaktních platebních produktů však letos plánuje rozšiřovat. Oproti tomu GE Money Bank, která se do projektu pustila teprve koncem ledna, si rozhodnutí nemůže vynachválit.

„Lidé si na bezkontaktní způsob placení zvykají a zjišťují, kde takto lze i kartou v mobilu platit. Každý měsíc roste počet a také objem uskutečněných transakcí. Tento trend bude pokračovat,“ zní z banky. Údajně vydala už stovky platebních SIM karet, jejich uživatelé s nimi zaplatili zhruba 300 tisíc korun. Průměrná platba kartou v mobilu NFC je přitom 335 Kč.

Klepněte pro větší obrázek 

Projekt ještě letos dozná dalších změn, klienti už nebudou muset běhat do banky pro upravené SIM se secure elementem, nebo si je nechat zasílat poštou. Nově jim budou distribuovány „vzduchem“, tedy přes mobilní síť. „Novinku zatím testujeme na vlastních zaměstnancích a lidech z GE Money Bank,“ doplnil Farghali s tím, že pokud vše půjde podle plánu, klienti se dočkají v září. Také počet podporovaných telefonů by se měl v brzké době rozšířit.

Diskuze (76) Další článek: Samsung připravil katalog aplikací pro Galaxy S4

Témata článku: , , , MyWallet, Mobil, Plát, MOBI, A/B, PLA, Málo