Mobilní ICQ přes cMessenger je levnější než textovky

Používáte často ICQ či jiný program pro rychlou komunikaci? Můžete jej mít i na svém mobilu a klábosit se svými přáteli opravdu kdekoli. Česká aplikace cMessenger vám to umožní, a navíc je zdarma.

cMessenger je český komunikační klient, který vyvinula společnost Cleverlance a který umožňuje komunikovat přes ICQ, Jabber a Yahoo. Klienta bylo možné používat i jako MSN Messengera, právě od dnešního dne to už ale není možné. Microsoft totiž od 15. října zamezuje přístup k službě MSN Instant Messaging z produktů třetích stran.

Pro koho je cMessenger?

Vzhledem k tomu, že většina uživatelů používá na svém počítači ICQ, budeme o něm v první řadě hovořit jako o klientovi ICQ. Uživatelé ostatních služeb nechť prominou, ale ICQ od společnosti Mirabilis je nejvíce rozšířenou službou. Potvrzují to i slova Ondřeje Janovského z Cleverlance, který při spuštění cMessengera v červenci uvedl, že z náhodně vybraného vzorku uživatelů cMessengera používá 204 lidí konektor na ICQ, 46 je konektorů na MSN a celkem 30 na Yahoo.

Aplikace je javová a pro provoz potřebujete mobilní telefon, který Javu podporuje. Dále je nutné mít aktivní datové přenosy, což lze zařídit u mobilního operátora. V dnešní době se už jejich využívání nerovná nekřesťanským částkám na faktuře, s datovými přenosy GPRS, kde platíte za objem stažených dat a nikoli za dobu připojení se mobilní internet stal docela přístupnou záležitostí.

Ach ty Nokie

cMessenger využívá profil APN internet, který je určen pro přístup k mobilnímu internetu (tedy nikoli k wapování), jeden kilobajt přes GPRS tak vyjde v průměru na pět haléřů. Samozřejmě existují výjimky: pokud vlastníte například datový tarif u T-Mobilu, může váš stejný objem přijít na pouhé dva haléře, u standardních tarifů Oskara se může vyšplhat až ke čtyřiceti haléřům, s Eurotelem Data Nonstop jsou data v rámci měsíčního paušálu zdarma. Výhodou GPRS je, že můžete být připojeni takřka neomezeně, klient data stahuje pouze, když je potřeba - při přihlašování či přenosu zpráv. U běžných mobilních telefonů je ale nepříjemné, že javová aplikace nemůže běžet na pozadí; musí být stále aktivní.

Výjimku ovšem mají některé telefony Nokia, u nichž nelze využít APN internet a musíte komunikovat přes wapové připojení, a to je zhruba desetkrát dražší.

Nastavujeme a spouštíme cMessenger

Program se skládá ze dvou částí - klientského a webového rozhraní. Toto rozdělení je zvoleno z důvodu co nejmenší velikosti aplikace, která je pouhých 30 kB. Některé funkce jsou tedy přesunuty na web. Nevýhodou je ovšem v některých případech nutnost sáhnout po počítači, a to pokud chcete do telefonu přidat nový kontakt, nebo zprovoznit novou službu, což může být například ICQ či Yahoo.

Pokud jste rozhodnuti prográmek vyzkoušet, vstupte na přihlašovací stránku webu Cleverlance. Poté si založte nový účet, je potřeba zvolit si uživatelské jméno a heslo, kterým se poté dostanete na webové rozhraní. Stejné uživatelské jméno potom budete využívat při spouštění aplikace na mobilu. Pokud již využíváte jednu ze služeb ICQ nebo Yahoo, stačí z nabídky zvolit "přidat službu". Poté jen vyplníte své existující ID a heslo například z ICQ a po opětovném přihlášení na web se automaticky načtou všechny kontakty, které již na ICQ máte.

   
Po registraci se přihlásíteuživatelským heslem, zvolíte službu a poté se automaticky načtou kontakty

Následně musíte dostat aplikaci do útrob mobilu. Vstupte na stránku pro download a dle pokynů si program přes wap stáhněte. cMessenger je zdarma a navíc si můžete vybrat nejen českou verzi, ale dokonce i její variantu bez diakritiky. Dále vás čeká pouze krátká instalace, po spuštění programu vyberte položku "Nastavení" a zadejte své uživatelské jméno a heslo, které jste si navolili na webovém rozhraní. Telefon se připojí a pokud máte GPRS u svého operátora nastaveno (v opačném případě navštivte stránku s nastavením), zobrazí se seznam vašich kontaktů a můžete začít klábosit.

 
Před připojením stačí zadat přihlašovací jméno a heslo, hned poté se můžete přihlásit

Funguje dobře

Uživatelské prostředí cMessengeru v mobilu je velmi jednoduché a intuitivní. Autoři se rozhodli nezatěžovat uživatele množstvím zbytečného nastavení, můžete konfigurovat pouze obnovovací dobu (jedna sekunda až půl minuty) a zapínat zvukové či vibrační upozornění. Náš testovací mobil v podobě Sony Ericssonu P800 ovšem při nové zprávě nevibroval ani nepípal, takže nedokážu říct, zdali tato funkce u jiných telefonů funguje. Zajímavá je možnost zamknout telefon, kterou komunikaci ochráníte před nechtěným přerušením například v kapse u kalhot. 

cMessenger je funkční na těchto typech telefonů:

  • Nokia 3510i
  • Nokia 6310i
  • Nokia 6610
  • Nokia 7250
  • Nokia 7650 (firmware 4.x)
  • Siemens C55
  • Siemens S55
  • Siemens SL55
  • Sharp GX13
  • Sony Ericsson T610
  • Sony Ericsson P800

Zpočátku měly s cMessengerem problém telefony Siemens, a to z důvodu jistých restrikcí v implementaci Javy. Nakonec byla vydána opravná verze speciálně pro Siemensy, která ovšem přináší některá omezení: maximální počet kontaktů může být maximálně 150 (přibližně) a velikost zprávy dva tisíce znaků, jinak se velmi pomalu zobrazuje. Je to údajně způsobeno pomalou Javou na telefonech Siemens.

 
Kontakty vypadají skoro jako na počítači, na obrázku vpravo můžete vidět grafické rozdělení mezi ICQ a MSN
Služba MSN však už není od 15. října k dispozici; nová zpráva je indikována modrou obálkou 

Nevýhodou programu je navzdory jeho velikosti malá operativnost. Pokud si budete chtít do seznamu přidat novou osobu, musíte tak učinit na webovém rozhraní a telefon potom stáhne aktualizovanou podobu seznamu. Pokud vám napíše někdo, koho v seznamu nemáte, samozřejmě se objeví jeho číslo, které pak můžete libovolně přejmenovat - opět ale pouze na webu. Program dokáže zobrazit i stavy Na chvíli pryč (Away) a Nerušit (DND), jednotlivé služby (ICQ, Yahoo) jsou odlišeny graficky. Pokud vám někdo pošle více než jednu zprávu, jste o tom informování číslem v závorce za jménem.

Posílání i přijímání zpráv probíhá během jedné až dvou sekund, navíc nejste omezeni délkou 160 znaků jako u textovek. Příznivým faktem je to, že můžete při psaní využívat slovníku T9, toho sice náš redakční Sony Ericsson P800 nemá, u jiných telefonů by to ale neměl být problém. Pokud vezmeme v úvahu, že během šedesátiminutového rozhovoru přenesete například u Sony Ericssonu T610 zhruba 100 kB, při vynásobení průměrnou částkou za jeden kilobajt se dostaneme na cenu zhruba pěti korun, což je velmi slušné a určitě levnější než textové zprávy.


Tip redakce: přečtěte si také další články o mobilním ICQ:

 
Při psaní zprávy nejste omezeni délkou 160 znaků jako u textových zpráv

Proč platit za SMS?

Mobilní ICQ se hodí v případě, kdy si s někým chcete popovídat, nechcete telefonovat a chat prostřednictvím textovek by byl zbytečně drahý. Pokud protějšek není zrovna on-line, často se vyplatí poslat textovku, aby se připojil. cMessenger je velice příjemná věc, kterou sám osobně na cestách používám. Některé funkce ovšem využijete jen z křesla počítače přes plnohodnotný web, na druhé straně je aplikace rychlá, spolehlivá a uživatelsky nenáročná.

Diskuze (126) Další článek: První HP iPaq s klávesnicí a další novinky

Témata článku: , Nokia 3510i, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 7250, Nokia 7650, Sharp GX13, Siemens C55, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, Cleverlance, Nejmenší velikost, Mirabilis, Text, MOBI, ICQ, Pře, Mobil