Mobilní malware míří téměř výhradně na Android

Společnost McAfee střežící bezpečnost uživatelů v kybersvětě ve své monitorovací zprávě za třetí kvartál tohoto roku přichází se zajímavým zjištěním – téměř všechen mobilní malware míří na operační systém Andorid. Počet hrozeb přitom roste doslova raketovým tempem, množství unikátních škodlivých kódu vzrostlo oproti druhému čtvrtletí 2011 o 37 %. Už na začátku letošního roku přitom McAfee zaznamenala výrazný meziroční nárůst škodlivých kódů dosahující 76 %.

Malware (škodlivý software) zahrnuje viry, trojské koně, spyware a adware. V absolutní řeči čísel to dle McAfee znamená existenci nějakých 75 milionů jedinečných škodlivých kódů pro operační systém od Google. Bezpečnostní experti toto číslo nyní aktualizovali, na začátku roku byla jejich prognóza o pět milionů nižší. Nebo jinak řečeno, díky narůstající popularitě Androidu je prakticky všechen nově vytvořený malware směřován právě na něj.

Nemáte-li Android, nemusíte se bát

Hrozbu představují například trojské koně, které potají odesílají osobní informace a kradou peníze. Novinkou je malware, který nahrává hovory a pak je odesílá útočníkovi. Roste také hrozba falešných anti-virů a trojanů vykrádajících hesla. Uživatelé platforem BlackBerry, iOS, Symbian a WebOS se dle grafu níže obávat nemusí.

Klepněte pro větší obrázek
Google Android je doménou mobilního malware, škodlivých kódů jsou desítky milionů

Patříte-li k milionům uživatelů OS Android, buďte opatrní. Instalujte aplikace jen s důvěryhodných zdrojů (Andorid Market), dejte ruce pryč od čehokoli podezřelého a poohlédněte se po antiviru…

Zdroj: McAfee

Diskuze (20) Další článek: Ice Cream Sandwich běhá i na historicky prvním Androidu [video]

Témata článku: , , , , Mobil m, Mir, Prognóza, Spyware, Osobní informace, Škodlivý kód, Mobilní malware, Mobil, Výhra, Škodlivý software, MOBI, #Android,