Mobilní operátoři a CzechTek: vina nebyla na naší straně

V redakci se nám množily dotazy čtenářů, jestli operátoři na akci CzechTek vypnuli mobilní sítě. Zjišťovali jsme, jestli je to vůbec možné a zda k tomu opravdu došlo. K tématu se nám vyjádřila tisková oddělení všech našich operátorů.
Akce CzechTek 2005 vyvolala nemalé problémy v mnoha kruzích. Nutno dodat, že i v těch politických a veřejnost teď nejednou stojí proti názoru vlády. My jsme časopis o mobilní komunikaci, zaměřili jsme se tedy na problém, který se naší profese týká přímo – totiž na možnost, že by mobilní operátoři skutečně omezili na žádost policie pokrytí na tachovské louce.

Vždy raději dopředu

Nemálo účastníků akce si stěžovalo, že neměli možnost dovolat se svým známým, v kritických momentech pak údajně ani na čísla tísňových linek. Povězme si, jak to bylo ve skutečnosti, jaké možnosti měli operátoři i účastníci akce a co mohlo být jinak, kdyby byla akce předem nahlášena.

Všichni operátoři se vyjádřili shodně v tom smyslu, že kdyby o takové akci věděli předem, rozhodně by pokrytí místa posílili. Mají k dispozici mobilní stanice BTS, které mohou kapacitu sítě znatelně zvýšit, anebo se dá i dodatečně upravit konfigurace sítě.

Na většině koncertů to ani není třeba, protože se konají na klasických místech zastavěných lokalit, kde je kapacita sítě dostatečná. Takovými místy jsou sportovní haly a stadióny. Pokud se akce koná na odlehlejších místech se slabší kapacitou sítě a její konání je předem nahlášené, začnou operátoři vypracovávat rychlou studii pro posílení místa a tu potom aplikují. Přivezou se mobilní BTS a dostatečná kvalita služeb oprátora je zaručena.

Stačilo říct

Tato posílení se dějí buďto z vlastní iniciativy operátorů, anebo i na požádání třeba organizátorů akce. V žádném případě se žadatel nemusí bát, že v případě nutnosti posílení sítě bude hradit náklady. Ty si uhradí operátor sám, a ještě k tomu rád. V konečném důsledku bude totiž na mnohatisícovém volajícím davu vydělávat. Když je ale veřejně masová událost nenahlášena a ještě k tomu není do poslední chvíle známé přesné místo jejího konání, nemohou se pak její účastníci divit, že služby poskytované operátorem nejsou garantované.

Konkrétně pro případ technopárty konané na Tachovsku: třeba takový Oskar inkriminovanou louku pokrývá dvěma vysílači, které jsou navíc orientovány na přilehlou dálnici. Pokud se tedy při plánování sítě předpokládalo, že po louce přejedou za den dva traktoristé a jeden z nich zavolá manželce kvůli obědu, netřeba se pozastavovat nad tím, že pak operátor „nezvládne“ na stejném místě pětitisícový dav.

Je ale na druhou stranu pravda, že CzechTek ani příliš neměl šanci být nahlášen, protože policie by se s předstihem postarala o to, aby se zájemci o účast na této události na určené místo nedostali.

Vypnutí sítě? V žádném případě!

Všichni operátoři unisono prohlašují, že rozhodně nedošlo k výpadku sítě, tedy její naprosté nefunkčnosti. Většinou byla ale síť vytížena na sto procent, takže nebylo možné uskutečňovat další hovory.

„A nemohlo se stát, že by vám policie nařídila úplné lokální vypnutí sítě?“ Nad takovými dotazy se mohou tisková oddělení operátorů jedině pousmát. Nic takového není podle současné právní úpravy možné. Alespoň v České republice ne. Na rozdíl od naší země má ale takovou pravomoc například policie v Anglii a nedávno ji zřejmě i využila při atentátech v londýnském metru.

Co se týče funkčnosti tísňových linek během přetížení sítě, existuje prakticky jenom jediná hypotéza, kdy by mohlo dojít k jejich nedostupnosti. Tato domněnka je navíc velmi nepravděpodobná.

Posuďte sami – při stoprocentním vytížení sítě mají linky 112 naprostou přednost před všemi ostatními hovory. Pokud se někdo snaží uskutečnit tísňové volání, je bez dalšího odkladu přerušen jiný klasický probíhající hovor a uvolní se tak místo pro volání na číslo 112. Pokud by se stalo, že by síť zcela vypadla, je absolutní přednost přenesena na sítě ostatních operátorů. Onou velmi nepravděpodobnou hypotézou je tedy stav, kdy by současně vypadly sítě všech tří operátorů. A to se nestalo.

Nerad bych na těchto místech hodnotil zásah policistů. Je ale s celým problémem velmi těsně spjatý a kdyby se neudál, k problémům se sítí by zřejmě ani nedošlo. Nedošlo by k nim ale zřejmě ani tehdy, kdyby se organizátoři akce s operátory domluvili předem. Rozhodně však nemá smysl vinit provozovatele mobilních sítí z pochybení.

Diskuze (162) Další článek: Eurotel: za běžnou SMS zájezd do Brazílie nebo digitální fotoaparát

Témata článku: , , , , , Str, Vina, Celý problém, Unisono, Mobil, Mobilní stanice, MOBI,