Mobilní sítě na jižní Moravě mají být plně funkční během několika dní

Mobilní operátoři a další poskytovatelé služeb elektronických komunikací započali s urychlenou obnovou telekomunikačních sítí a dalších prvků infrastruktury zničené tornádem, které se včera večer prohnalo částí jižní Moravy. Masivnější poškození se mobilním sítím naštěstí vyhnulo, většina problémů pramení hlavně z výpadků dodávek elektrické energie do základnových stanic a na nich umístěných vysílačů, uvedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Postupné obnovení plné funkčnosti mobilních sítí lze očekávat v řádu dní, v několika nejvíce postižených oblastech maximálně týdnů, především v závislosti na obnovení dodávek elektrické energie. V oblastech na Břeclavsku a Hodonínsku může docházet k výpadkům mobilního signálu některých operátorů.

Výpadky se v současné chvíli podle ČTÚ týkají spíše menšího počtu zákazníků. Týmy techniků mobilních operátorů pracují v terénu už od dnešní noci a ve spolupráci s jednotkami IZS pracují na nezbytných opravách telekomunikační infrastruktury a zajištění základní dostupnosti mobilních služeb.

V současné době jsou některé základnové stanice a vysílače napojeny na záložní zdroje elektrické energie přes dieselové agregáty. V nejpostiženějších oblastech jsou instalovány i mobilní základnové stanice, především z důvodu okamžitého zajištění dostupnosti linek tísňového volání (vč. krizové linky 112). V současné chvíli se většině operátorů daří udržet plošné pokrytí GSM signálem (2G sítě), postačujícím pro telefonování a posílání SMS. Větší výpadky se v současné chvíli týkají technologií 3G a 4G, které jsou náročnější na napájení elektrickou energií.

Diskuze (2) Další článek: Polovina světa vlastní smartphone. Je to v dnešní době moc nebo málo?

Témata článku: , , , , , , , , Mora, Diesel, Morava, Vysílač, Obnovení, Jižní Morava, Mobilní síť, Elektrická energie, Hodonínsko, GSM, Břeclavsko, Mobilní operátor, IZS, F +