Mobilní telefon se stává postrachem lupičů díky multimédiím

Mobilní telefon nám nepochybně usnadňuje komunikaci s ostatními lidmi. A ani v této oblasti se vývoj nezatavil. Dalším krokem, který nám mnoho věcí opět o něco zjednodušší, je technologie MMS.

Co se pod zkratkou MMS skrývá? Technologie, která umožňuje přiložit k odesílané zprávě multimediální soubor, např. fofografie, zvukové nahrávky či videozáznam. Možnosti multimediálních zpráv jsou prakticky nevyčerpatelné. A navíc, mobilem je možné i fotografovat. Jedním z prvních, který na trhu představil telefon s digitálním fotoaparátem, je společnost Nokia, která nedávno uvedla mobilní telefon Nokia 7650. Její uživatelé mohou v mžiku vytvořit digitální fotografii, uložit ji do telefonu a poslat někomu jako součást multimediální zprávy.

Umělecké fotografie asi pomoci mobilních telefonů vytvářeny nebudou, ale mohou se stát kupříkladu postrachem lupičů, jak to dokládá i tento příklad z Finska.

Ve finském městě Turku se kolem poledne pokusil gang ozbrojených lupičů vykrást dodávku bezpečnostní agentury, zatímco řidič a spolujezdec vybírali hotovost ze sejfu v supermarketu. Dodávku v tu chvíli obklopila skupina čtyř nebo pěti mužů v přepadových maskách a kombinézách se samopaly a nejrůznějšími nástroji na řezání. Několik minut se muži neúspěšně snažili dostat do dodávky, přitom zbraněmi zastrašovali přihlížející a návštěvníky obchodního domu. Jeden muž s pistolí vylezl na střechu vozu. Když bylo jasné, že se jim nepodaří dostat se do vozidla a vykrást jeho obsah, zmizel gang ze scény v kradené dodávce Chevrolet.

Celé loupežné přepadení, které bylo provedeno nevídaně drzým způsobem, sledoval ze svého obchodu s mobilními telefony Tapio Kiviharju. „Nejprve jsem si myslel, že jde o natáčení nějaké reklamy nebo film,“ komentuje přepadení obchodník a dodává: „Když jsem ale nikde neviděl tým s kamerou, uvědomil jsem si, že jde do tuhého.“ Když Tapio Kiviharja zjistil , jak se věci mají, neotálel a zavolal personál, aby vyhlásili poplach. Jeho volání nejprve vyznělo na prázdno. Kiviharju tedy rychle vzal ze svého obchodu mobilní telefon Nokia 7650, který má zabudovaný fotoaparát a odvážně začal zaznamenávat dění. I když se několik fotografií nepovedlo, podařilo se Kiviharjumu zaznamenat z dění osm povedených snímků. Pak už je mohl jen rychle odeslat na místní policejní oddělení a pátrací akce se mohla okamžitě naplno rozjet.

Možností použití technologie MMS je tedy opravdu hodně. Je jen na zákaznících, jaké služby a aplikace budou požadovat, a na představivosti operátorů a ostatních firem, co zákazníkům nabídnou.

Diskuze (25) Další článek: Zvrhlost týdne: ovládejte počítač Bluetooth mobilem

Témata článku: , Nokia 7650, Řezání, Dík, Post, MOBI, Chevrolet, Mobilní telefon, Telefon, Lupič, Mobil, Multi, Sejf