Mobilní telefon Vtech A600: nadupaný prcek

V poslední době zaznamenáváme nárůst relativně malých společností, které se chtějí prosadit mezi světově proslulé výrobce mobilních telefonů. Vtech A600 je dalším z „těch nových“, kteří chtějí porazit staré a zaběhnuté mobilní značky.
V poslední době zaznamenáváme nárůst relativně malých společností, které se chtějí prosadit mezi světově proslulé výrobce mobilních telefonů. Vtech A600 je dalším z „těch nových“, kteří chtějí porazit staré a zaběhnuté mobilní značky.

Příkladem budiž italský Telit, Magcom či Maxon. Jejich přístroje musí být hezké a se spoustou nestandardních funkcí v dané cenové kategorii. Hlavní je pak cena, která by měla být nižší, než u světoznámé konkurence. Zákazníci a uživatelé po celém světě jsou ovlivňováni obecným míněním, které je často z neznalosti skeptické k jakékoliv nové značce. Typický příklad úspěchu nové a relativně neznámé značky nalezneme na Slovensku, kde si značka Trium získala za velmi krátkou dobu spoustu spokojených uživatelů.

Malý ale šikovný

Mobilní telefon Vtech A600 je velký resp. malý jako Alcatel 501, preferujete-li řeč čísel, pak je to 103 x 43 x 19 milimetrů plus půldruhý centimetr na anténu. Marně však v paměti pátrám, k čemu přirovnat hmotnost. Uznejte, že 68 gramů dnes nemá kdejaký mobil. Na své rozměry má Vtech A600 dostatečně velký displej, který pojme šest řádků po třiadvaceti znacích. Při takové kapacitě a malých rozměrech jsou však na místě obavy o velikost znaků. Hlavním ovládacím prvkem je malý joystick, ne nepodobný tomu u Alcatelu 501 či 701.

Jak napovídá nadpis, Vtech A600 toho umí vcelku dost. Začneme hardwarovým data/fax modemem, který můžeme využít ve spojení s IrDA portem. Přítomnost rychlých datových přenosů, ať už GPRS či HSCSD, však budeme muset s největší pravděpodobností oželit. Podporováno je rychlé vkládání textu pomocí slovníku T9, avšak – jako obvykle – zatím bez češtiny. Pro lepší práci s textovkama dobře poslouží několik předdefinovaných zpráv. Samozřejmostí je přítomnost WAP browseru ve verzi 1.1, vibrační vyzvánění, kalkulačka, převodník měn či časové funkce včetně budíku. Dlouhý čas si zkrátíte jednou ze tří her block, breakout a puzzle. Samozřejmostí se stává organizér, který ocení snad každý více zapomnětlivý uživatel.

Životodárnou energii obstará Li-Ion baterie, díky které má přístroj velmi malou hmotnost. I přes malé rozměry vydrží Vtech A600 – dle slov výrobce – až 250 hodin v pohotovosti a dvě hodiny ať už datové či hlasové komunikace.

Má šanci uspět?

Snad ze všech průmyslových odvětví je patrné, že výrobky méně známých výrobců, chtějí-li být konkurenceschopné, musí mít nižší cenu než světoznámé značky. U mobilních telefonů to platí dvojnásob. V naší zemi je patrná jistá skepse pro mobilní telefony neznámých značek. Avšak právě ty – z důvodu konkurenceschopnosti – přináší do nižších cenových kategorií funkce patřící dražším přístrojům. Mezi takové můžeme počítat i Vtech A600, u kterého sice zatím není známa cena, avšak víme, že se zařadí do druhé poloviny kategorie low-end. .

Ve zkratce

  • Mobilní telefon Vtech A600
  • Rozměry: 103 x 43 x 19 milimetrů
  • Hmotnost: 68 gramů
  • Baterie: Li-Ion
  • Udávaná pohotovostní doba: 250 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 2 hodiny
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj obsahuje nebo podporuje: budík, časové funkce, tři hry, kalkulačka, konvertor měn, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, WAP, organizér, T9, hardwarový modem, IrDA
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj neobsahuje nebo nepodporuje: Bluetooth, HSCSD, GPRS
Diskuze (4) Další článek: Casio chystá barevné a levné PDA

Témata článku: MOBI, Mobilní telefon, Prcek, Mobil, Telefon