Mobilní telefony a čísla: má Nokia důvod k radosti?

Nokia ohlásila svoje výroční finanční výsledky. Rok nakonec nebyl vůbec špatný, a letošek má být ještě lepší: celkem se prý na světě prodá 420 miliónů mobilů.

Jedna zpráva za druhou potvrzuje, že varování před „globální krizí“ a obrovskými poklesy ekonomiky se zřejmě a naštěstí nenaplní: i když po 11. září firmy ohlašovaly obrovské poklesy, rychlé vítězství USA v Afghánistánu navrátilo spotřebitelům dobrou náladu a zejména vánoční nákupy překonaly očekávání. Díky nečekaně vysokým vánočním prodejům tak mohla příjemně překvapit i Nokia, která ohlásila výrazně lepší finanční výsledky, než sama dříve předpokládala.

Tržby ve čtvrtém čtvrtletí činily 8,8 mld. dolarů (loni 9,3), zisk 1,6 mld (loni 1,7 mld). I celoroční výsledky jsou mírně pod úrovní roku 2001: tržby 31,1 miliardy vs 30,4 miliardy, profit 5,2 versus 5,9 miliardy. Kompletní a detailní údaje jsou pro zajímavost zde.

Má Nokia důvod k radosti, když výsledky jsou vlastně horší než v roce 2000? Určitě ano. Rok 2000 byl neopakovatelný – v tomto roce docházelo k největšímu „sycení“ vyspělých trhů mobilními telefony, které se už nikdy nebude opakovat. Existují samozřejmě ještě země, kam by ještě klidně nějaká ta miliarda mobilů mohla padnout (Čína s Indií a Indonésií dohromady, například), ale životní úroveň v nich nedovolí rychlé vybavení mobily. Loňský rok byl navíc rokem jakési „produktové přestávky“: vzniklo jen velmi málo technologických vylepšení, které by stály za řeč (ve srovnání s roky 1998-2000), a samozřejmě Nokia jako celek rovněž trpěla ve zpomalení nákupů v oblasti komunikační infrastruktury, která tvoří značnou část příjmů firmy – ty poklesly o 22 % meziročně.

Šéf firmy si chválil nejvíce mobilní telefony – ty dosáhly loni jednak rekordních prodejů a rovněž rekordních zisků. Zatímco konkurenti trpí (Motorola ohlásila svou první finanční ztrátu od třicátých let, Ericsson má největší ztrátu v historii jakékoli švédské firmy, ani u ostatních to není žádná sláva), je produkce mobilů v Nokii stále továrnou na peníze. Výška marže u mobilů Nokia však může leckoho překvapit – častá představa je, že firma na tom vydělává „sto procent a víc“, ale pravda je, že provozní marže na mobilech je u Nokie na úrovni 22 %. I to je ale nejvíce ze všech výrobců.

Nokia je navíc optimistická i do letošního roku. Šéf firmy Ollila říká, že na trh půjdou mobily s barevnými displeji a s multimediálními vlastnostmi, a tržby z mobilů půjdou nahoru o patnáct procent právě kvůli těmto novým a drahým strojům. Firma si za rok polepšila v tržním podílu o pět procent z 32 na 37 %, a růst bude zřejmě pokračovat. Motorola a Ericsson shodně tvrdí, že očekávají pokles asi o 10 %, zatímco Nokia předpovídá už zmíněný patnáctiprocentní růst.

Při pohledu na vítězné tažení Nokie, kterému se neumí postavit ani takoví giganti, jako je kromě už zmíněných firem třeba Sony nebo Siemens, se vtírá na jazyk otázka: je opravdu tak složité vyrábět výborné mobily, že to úspěšně a profitabilně dokáže jen jedna firma na světě?

Diskuze (2) Další článek: Nokia 6510: fialové kouzlo staré Jeremiášky (test)

Témata článku: Nokia, , MOBI, Mobil, Vyspělý trh, Miliarda mobilů, Mobilní telefon, Telefon, Radost, Důvod, Syčení