Mobilní telefony patří do šrotu, tvrdí tvůrci Neonode N1

Klasickým mobilním telefonům už odzvonilo, jejich pozice brzy nahradí mobilní zařízení podobná novému hitu, který nese označení Neonode N1. A to již brzy – první modely se objeví na pultech obchodů už v únoru příštího roku za vcelku sympatickou cenu.

Neonode N1

Poklidné hladiny mobilního trhu rozvířily 11. prosince zvěsti o novém a tajemném zařízení s označením Neonode N1. Zařízení N1 má na svědomí švédská firma Neonode, která již dříve zaujala veřejnost funkčním prototypem mobilního telefonu kombinovaného s MP3 přehrávačem. Ten se však nikdy nedostal do prodejní sítě. Jak se zdá, stejnému osudu se naštěstí vyhne jejich nejnovější počin, který toho nabízí daleko více a v hezčím kabátku.

I když je novinka stále zahalena rouškou tajemství, termín jejího uvedení je již znám. Má jim být druhý měsíc příštího roku a cena se má pohybovat okolo 530 - 550 euro a to je, jak sami posléze zjistíte, cena více než příjemná.

Všeuměl…

Společnost se netají tím, že klasickým mobilům již odzvonilo a jejich místa pomalu začnou přebírat víceúčelová zařízení spojující hned několik prvků mobilní zábavy. Nový Neonode bude umět telefonovat, fotit, přehrávat hudbu ve formátu MP3, bude podporovat několik způsobů mobilní komunikace ve stylu ICQ a bude sloužit také jako herní konzole.

  

Z dostupných informací je jasné, že zařízení o rozměrech 88 x 52 x 21mm bude pohánět operační systém Windows CE (osobně si ale myslím, že se ve skutečnosti objeví jejich novější verze PocketPC 2002 nebo Smartphone 2002). Windows CE ale nebudou moc vidět, neboť na nich poběží nástavba s názvem Neoshell. Ta bude bohatě využívat dotykový displej s rozlišením 176 x 200 pixelů, který uživatelům nabídne komfort 262 000 barev.

…který má pamatováka

Zmíněné funkce, které zařízení bude zvládat, jsou velmi náročné na velikost paměti. V Neonode N1 proto naleznete 16 MB vnitřní paměti a slot pro paměťové karty SD. Kartu o velikosti 64 MB naleznete přiloženou hned v balení. V paměťovém slotu využijete karty až do kapacity 1 GB. Integrovaná kamerka má rozlišení 640 x  480 pixelů a pořízené snímky budete odeslat asi jen skrze email, neboť o podpoře multimediálních zpráv MMS dostupné informace mlčí. Stereo hudbu si budete moci vychutnat ve sluchátkách nebo v mono pokud se spokojíte s vestavěným reproduktorem, který disponuje výkonem 1W.

 

To jsou zatím všechny dostupné informace. Marně hledáme informace týkající se připojení GPRS nebo Bluetooth a stejně tak chybí i spousta dalších údajů.

Diskuze (75) Další článek: Sex táhne mobilním světem

Témata článku: Neonode, , Druhý měsíc, #NEON, Telefon, Příští měsíc, Mobilní telefon, Neo +, TV +, Tajemné zařízení, Mobil, MOBI, Neo