Mobilní záhady: tajemný údaj SAR

SAR. Údaj z manuálu, o kterém někteří nemají tušení, jiné děsí. O co vlastně jde a jak se záření bránit?

Označení SAR pochází z anglického Specific Absorption Rate a vyjadřuje množství záření, které absorbuje hmota s definovanými vlastnostmi. Číslo SAR je tedy maximální hodnota energie absorbovaná látkou vztaženo na jednotku hmotnosti. Pokud jde o oblast mobilních telefonů, pak se SAR hodnotí především kvůli průniku záření do lidské mozkové tkáně. Při porovnávání mobilních telefonů podle SAR je třeba dát pozor na to, že v různých částech světa je uváděná hodnota SAR vztahována k různým hmotnostním jednotkám.


Tento článek vyšel v květnovém čísle časopisu Mobility

Existují pochopitelně maxima SAR, které nesmí žádný mobilní telefon překročit. Pro různé části světa jsou povolené hodnoty různé. V Evropě jsou limity ohledně SAR stanoveny na 2,0 W/kg v deseti gramech tkáně. To se týká hlavy a trupu. Pro končetiny je maximální hodnota SAR poněkud vyšší a dosahuje 4 W/kg. V USA a v Austrálii je hodnota SAR udávána na 1 gram tkáně, a proto při případném porovnávání mobilů je třeba dát pozor, o jakou vztažnou jednotku jde.

Hodnoty SAR se vztahují k frekvenční oblasti 10 MHz až 10 GHz, do které spadají i frekvence systému GSM. V jiných pásmech mohou být povolené limity jiné. Hodnoty SAR totiž zohledňují vliv elektromagnetického záření na lidský organismus a každé frekvenční pásmo má na člověka trošku jiné účinky.

Fyzikálně vzato se SAR určuje jako podíl druhé mocniny intenzity elektrického pole v daném bodě a hustoty látky, ve které intenzitu měříme. To celé je ještě vynásobeno měrnou vodivostí (zjednodušeně schopností látky vést elektrický proud). Změřit intenzitu elektrického pole uvnitř lidské hlavy přímo nelze. Měření jsou proto založena na modelu lidské hlavy průměrného dospělého muže. Dutá schránka modelu ve tvaru hlavy je vyplněna tekutinou, která má elektrické vlastnosti podobné lidské tkáni. Pro co nejpřesnější přiblížení byla při určování vlastností výplně brána v úvahu jak mozková tkáň, tak tkáň pokožky hlavy a samozřejmě také lebka.

Testováno na lidech 

Samotné měření na zhotoveném modelu potom probíhá tak, že na jedné straně modelu hlavy je přiložen testovaný mobilní telefon v přesně definované poloze. Mobil při měření vysílá s maximální možnou intenzitou a automatická sonda se pohybuje uvnitř i vně modelu a měří intenzitu elektromagnetického pole. Z naměřených hodnot se pak spočítá hodnota SAR a ze získaných hodnot se zhotoví grafické zobrazení. To bývá nejčastěji v podobě map v řezech podle každé ze tří rovin (tedy pravo-levá svislá, předo-zadní svislá a vodorovná). Pro vícepásmové telefony se provádí samostatné měření pro každé pásmo zvlášť. Kvůli potlačení vlivu rušení a odrazů je celá měřicí aparatura umístěna v bezodrazové komoře, která má stěny pokryté jehlany ze speciálního vysoce pohlcujícího materiálu.

Jak prokázaly některé výzkumy, zásadní vliv na hodnotu SAR má anténa mobilního telefonu. Jiné hodnoty vykazují telefony s integrovanou anténou a jiné telefony s dlouhou externí anténou. Pokud však anténa mobilního telefonu nezáří všesměrově, ale většina záření jde směrem od hlavy telefonujícího člověka, tedy v podstatě za telefon, je hodnota SAR výrazně nižší. V duchu této myšlenky se na trhu objevilo několik výrobků, které nabízejí odstínění hlavy volajícího od záření antény. Mají většinou podobu klasického pouzdra na mobil, ve kterém je speciální stínicí vložka. Je ale třeba dát pozor. U některých výrobků je totiž už při jednoduché úvaze jasné, že nemohou pracovat tak, jak výrobce slibuje. Pokud například celý telefon odstíníme od okolního světa, dosáhneme tím maximálně toho, že se zhorší signál a nastanou potíže s tím spojené, vypadávání spojení apod. Navíc pečlivě odstíněný mobil, který detekuje slabý signál, zareaguje tak, že se bude snažit slabý signál kompenzovat zvýšením vysílacího výkonu.

Hodnota SAR je uváděna u každého mobilního telefonu a před uvedením do prodeje musí každý nový model projít testy. Jaká je hodnota SAR právě u vašeho mobilního telefonu, najdete mezi parametry v našem katalogu mobilů.

Diskuze (7) Další článek: Nokia N95 pro snoby: zlato a diamanty

Témata článku: , , Údaj, Mozková tkáň, Lebka, Označení SAR, Duta, Lidský organismus, Tkáň, Mobil, Jehla, Specific Absorption Rate, MOBI