Mobilů máme mraky, ale s internetem jsme pozadu

Na 10 Čechů připadá téměř 13 mobilů. Průměr ale mate a stále existuje vysoké procento „bezmobilních“.

Počet mobilních telefonů v Česku se neustále zvyšuje. Oproti předchozím létům ovšem o něco pomaleji. Svědčí o tom údaje, které zveřejnil Český statistický úřad ve své každoroční brožurce Informační společnost v číslech.

Z údajů vyplývá, že 85,5 % dospělých starších 16 let mělo v loňském roce mobilní telefon. V roce 2006 to bylo 83,1 %, narůst je tedy pouhých 2,4 %. Mezi lety 2003 a 2006 se počet uživatelů mobilních telefonů zvýšil o 17 %. Co se tyče pohlaví, podíl mužů a žen se vyrovnává. Loni 89 % mužů vlastnilo mobilní telefon, žen bylo 82%. V roce 2003 byl ten rozdíl mnohem větší, 72 % mužů oproti 60,3 % žen. Nejvíce mobilních telefonů mají uživatelé mezi 25 a 34 roky (98,1 %), nejméně pak logicky skupina uživatelů starších 65 let (44,5 %).

Podle stupně dokončeného vzdělaní je nejvíce vlastníků mobilních telefonů mezi vysokoškoláky (94,7 %), nejméně mezi lidmi se základním vzděláním (69,1 %). Celkem 46 % dospělých obyvatel ČR v loňském roce vlastnilo mobilní telefon a zároveň i pevnou linku. Celých 38 % populace starší 16 let má jen mobil a nevlastní pevnou linku, 11 % uživatelů zase používá jen pevný telefon a mobil nevlastní vůbec. I dnes se ale najde dost lidí, kteří telefon nevyužívají vůbec. Nevlastní ani mobil, ani pevnou linku. I toto číslo se ale neustále snižuje, dnes je to 6 % dospělé populace.

Podle údajů Eurostatu v mezinárodním měřítku Česká republika obsadila dvanácte místo. Podíl uživatelů starších 16 let je zde 90,1 %, což ČR řadí na dvanácte místo. Za námi zůstává například Itálie, Rakousko, Španělsko či Německo. Průměr původní patnáctky EU je 86,2 %, celá Evropská unie má 84,2 % uživatelů mobilních telefonů. Podle zpráv, které před časem zveřejnili naši operátoři, bylo v roce 2007 v ČR 13 milionů aktivních mobilních telefonů. Na sto lidí tedy připadá 126 telefonních čísel.

Internet v domácnostech

Zajímavé údaje vyplynuly i ze statistik internetového připojení. V roce 2007 bylo 32 % domácností s připojením k internetu. V předchozím roce to bylo 26,7 %. Zajímavě ovšem vypadá celkový nárůst internetu v domácnostech od roku 2003. Tehdy to bylo pouze 14,8 %. Za čtyři roky se tedy počet internetových přípojek více než zdvojnásobil. Co se týče krajů, nejvíce má domácností s internetem Praha (46,2 %), nejméně pak Olomoucký kraj (21,8 %). Z celkového počtu domácností s připojením k internetu se nejvíce lidí připojuje prostřednictvím technologie ADSL (26 %), následuje kabelová televize (23 %), bezdrátové připojení (22 %), dial up (18 %), vysokorychlostní mobilní připojení (7 %), ISDN linka (3 %). Na posledním místě je nízkorychlostní mobilní připojení, které využívá jen 1 % uživatelů.

V celoevropském hledisku ovšem máme co dohánět. Zatímco počet mobilních telefonů je srovnatelný s vyspělými zeměmi, v počtu domácností s připojením k internetu značně pokulháváme. S 35 % v Evropě zaujímáme nepříliš lichotivé sedmadvacáté místo. Pro srovnání, Slovensko má oproti ČR více než desetiprocentní náskok. Ostatní země Visegradské čtyřky jsou rovněž před námi. V tomto směru je tedy co zlepšovat.

Diskuze (8) Další článek: Telefonování na palubách letadel se stane realitou

Témata článku: , , , MOBI, Eurostat, ISDN, Mobil m, Český statistický úřad, Vysokoškolák, Mobil, Mrak, Olomoucký kraj, Kabelová televize, Statistický úřad