Mobily a telefonování v Rusku: spousta překvapení

Zprávy o dění ve světě mobilů se poměrně často týkají západních zemí. Německo, Velká Británie, Francie ... to všechno známe. Jenže mobilní operátoři jsou i na východě a pro tento článek jsme pomyslně navšívili Rusko.

Trochu problematické pokrytí

Různé zvěsti o poměrech v Ruské federaci jakožto centru bývalého SSSR mohou u mnohých zapříčinit zkreslené představy. Kdo čeká, že jsou v Rusku mobilní sítě teprve v plenkách, bude velice překvapen. Stav sítí totiž není nepodobný tomu našemu, pouze kopíruje tamní geografické a demografické podmínky.

Pokrytí oblasti jako je Rusko je vzhledem k obrovské rozloze a značně nerovnoměrné hustotě osídlení velmi komplikovaná záležitost. Jsou tu oblasti s hustým osídlením, což jsou zejména velká města nebo rozsáhlé těžební oblasti (např. Donbas), kde jsou pro provoz komunikačních sítí dobré podmínky. Mezi těmito oblastmi ale leží obrovské plochy s velice nízkou hustotou obyvatelstva, kde komplexní pokrytí nemá z ekonomického ani praktického hlediska smysl.

V Rusku pracuje jednak klasická evropská síť GSM 900/1800 a překvapivě již delší dobu zde funguje u nás teprve čerstvě zavedené CDMA. To funguje v Rusku již několik let, ale jeho pokrytí je vázáno pouze na oblasti velkých městských aglomerací jako Moskva, Petrohrad nebo Irkutsk. Potýkají se tu ale s problémem izolovanosti jednotlivých oblastí, což mimo jiné znamená, že nelze používat stejné číslo ve více oblastech.

Tři mobilní králové

Problém částečné izolovanosti menších sítí se týká i klasické sítě GSM. Jsou tu tři hlavní mobilní operátoři MTS, VimpelCom a Megafon. Kromě hlavních tří globálních operátorů operuje na území Ruska mnoho dalších lokálních operátorů, kteří své sítě omezují pouze na dílčí oblasti s hustým osídlením. Celkem je na území Ruské federace více než čtyřicet aktivních mobilních operátorů, ale devadesát procent trhu kontroluje jen deset operátorů, přičemž drtivě většinový podíl na trhu mají tři výše zmínění. Následující graf je toho dokladem.

Klepněte pro větší obrázek
Podíl mobilních operátorů na ruském trhu

Pokud jde o služby mobilních komunikací, nabízejí mobilní operátoři zhruba stejnou sortu služeb jako v našich končinách. Můžete zde tedy pohodlně používat wap, zprávy MMS nebo datové přenosy GPRS.

Evropan se nestačí divit

V účtování služeb jsou v Rusku v provnání s Evropou dva velké rozdíly, které běžného evropského uživatele jistě zarazí. Tak předně se platí za příchozí hovory. Ano, čtete správně. Za každý přijatý příchozí hovor zaplatíte malý poplatek. Toto platí ovšem obecně, někteří lokální operátoři tento poplatek při volání v rámci své sítě odpouštějí, jiní jej nezaúčtují při hovoru nad jednu minutu. Při takových úlevách ale většinou čekejte vyšší ceny jiných služeb.

Další obrovský rozdíl oproti Evropě poněkud nahlodává podstatu pojmu mobilní komunikace. Při účtování je tu totiž brán ohled na polohu místa odkud voláte a kam voláte. Uživateli, který je zvyklý na evropský systém, připadne jistě takový styl účtování mobilních služeb zvláštní, ale v principu je trochu podobný pevným linkám. Hovory se v Rusku totiž dělí na lokální a meziměstské. Pracuje to tak, že pokud je uživatel registrovaný např. v Moskvě a volá na číslo do Moskvy, je hovor za běžnou cenu. Pokud ale voláte na číslo do jiného města, musíte zaplatit speciální poplatek. Poplatek zaplatíte i v případě, že jste uživatel registrovaný např. v Moskvě a při cestách voláte v Petrohradu na Petrohradské číslo. Poplatek je navíc poměrně vysoký.

Městská a státní čísla jsou tu podobně jak to známe z pevných linek odlišena předčíslím. Např. Moskevské číslo může být 555-555. Je běžné, že mobilní městské číslo není na první pohled rozeznatelné od pevné linky. Městská a federální čísla se liší i způsobem vytáčení. Pro volání na federální číslo nelze provádět volbu čísla přímo, ale je nutné nejprve vytočit číslo 8, počkat na znamení a pak teprve vytočit kód sítě (902, 903 atd.) a účastnické sedmiciferné číslo. Tuto rutinu je nutno podstoupit i v případě, že voláte z Moskvy do Moskvy (třeba i člověku vedle vás), ale na federální číslo. Městská čísla jsou mnohem lépe zapamatovatelná, ale zaplatíte při registraci více.

Je třeba zaplatit

Stejně jako u nás jsou nabízeny jak předplacené karty, tak i tarifní programy. předplacená karta např. od Megafonu stojí v přepočtu 1 546 Kč a v ceně je kromě SIM karty také kredit na volání ve výši asi 260 Kč. Následující tabulka nabízí orientační přehled tarifních cen za běžné mobilní služby. Ceny jsou přepočteny na koruny z dolarů podle aktuálního kurzu. Mohou se lišit podle nabídek konkrétních operátorů, proto berte tabulku jen jako přibližný obraz. 

Orientační ceny za služby
Služba Cena
hovor v rámci sítě (1 min) 0,70 Kč
hovor do jiných sítí (1 min) 5,20 Kč
příchozí hovor  0,30 Kč–2,30 Kč 
SMS 1,50 Kč
wap (1 min) 1,30 Kč–3,90 Kč
GPRS (1 MB) 6,55 Kč
poplatek za meziměsto 7,80 Kč–18,30 Kč

Jaké telefony se v Rusku nejvíce prodávají

Ruský trh je svou mohutností pro výrobce mobilních telefonů (a jistě nejen pro ně) velice významným polem působnosti. Prodej telefonů v Rusku dobře dokumentuje analýza prodeje mobilních telefonů v této oblasti za první a druhé čtvrtletí letošního roku.

Nejprve celkový počet prodaných telefonů. Podle výsledků analýzy se během druhého kvartálu roku 2004 v Rusku prodalo celkem 4,949 milionů mobilních telefonů. To značí tříprocentní pokles oproti prvnímu čtvrtletí, kdy bylo prodáno celkem 5,107 milionů mobilů. Za prodané mobilní telefony bylo zaplaceno v součtu 523,572 milionů eur. Odhady celkového množství prodaných mobilů za rok 2004 se pohybují rozmezí 21,5 až 22,5 milionů kusů. Jaké byly prodeje jednotlivých značek mobilních telefonů je vidět v následující přehledové tabulce.

Prodané mobilní telefony v Rusku v roce 2004
Značka I. čtvrtletí II. čtvrtletí
Motorola 1,304 mil 1,112 mil
Samsung 1,134 mil 1,107 mil
Nokia 0,962 mil 0,925 mil
Siemens 0,698 mil 0,685 mil
LG 0,287 mil 0,210 mil
Sony neuvedeno neuvedeno
Sony Ericsson neuvedeno 0,390 mil
Ericsson 0,194 mil neuvedeno
Philips 0,121 mil 0,138 mil
Alcatel 0,139 mil  0,174 mil
Panasonic 0,105 mil 0,930 mil
Pantech 0,340 mil 0,350 mil
VK Mobile 0,300 mil neuvedeno
Maxon 0,260 mil 0,620 mil
Sagem 0,250 mil neuvedeno
Ostatní 0,470 mil 0,420 mil
Celkem 5,107 mil 4,949 mil

Jak je vidět z tabulky ruskému trhu s mobilními telefony vévodí s přehledem Motorola. V závěsu za ní je Samsung. Nokia je těsně před Siemensem třetí. Graficky pracované výsledky jsou vám k dispozici na následujících obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Grafické znázornění podílu jednotlivých značek na trhu

Zajímavé je, že první tři výrobci, tedy Motorola, Samsung a Nokia zabírali v prvním čtvrtletí více než polovinu ruského trhu s mobilními telefony. Ve druhé čtvrtině roku 2004 se jejich podíl poněkud zmenšil. Pro příští čtvrtletí se podle pesimističtějších prognóz prodá kolem 5,2 miliónů mobilních telefonů.

Plno velkých kontrastů

Stav mobilních komunikací v Rusku je težké zhodnotit nějak globálně. Vzhledem k obrovské rozloze země jsou mobilní služby v různých částech na velice rozdílných úrovních. V hustě obydlených oblastech jsou mobilní služby na velmi dobré úrovni a lze tu i pohodlně využívat CDMA, zatímco v rozsáhlých pustinách není po jakémkoli signálu ani stopy. S tím samozřejmě přímo souvisí i poměr mobilních účastníků, který je celkově zhruba třicet procent, zatímco v hlavním městě je to přes sedmdesát procent. Celkový počet mobilních účastníků výrazně přesahuje 42 milionů.

Celkově je (soudě podle četných komentářů) velkým problémem této sféry značná nesourodost a špatná koordinace. To vyplývá zejména z velkého množství malých lokálních operátorů. Z tohoto důvodu a také vlivem nedokonalého systému kontroly je v některých oblastech špatná technická úroveň provozovaných sítí.  

Při delších cestách do Ruska je také důležité zvážit, ve kterých místech se budete nejvíce zdržovat a podle toho si také zvolit operátora. Ze sítí lokálních operátorů se totiž do globální sítě sice dovoláte, ale takový telefonát vyjde kvůli poplatkům velice draho. Je proto lépe volat buď pouze v rámci dané lokální sítě nebo mít kartu některého z globálních operátorů.

Diskuze (36) Další článek: Můj mobil: Nokia N-Gage

Témata článku: , Příští čtvrtletí, Megafon, Moskva, Velký kontrast, , Koordinace, Mobilní král, Spousta, Evropský systém, Telefonování, Překvapení, MOBI, Mobil, Rusk, Globální síť, Úleva, Evropská síť, MTS, Pře, Telefon