Mobily do 8 000 Kč: už i ta nejvyšší třída (přehled)

Probrali jsme aktuální nabídku telefonů a zaměřili se na ty, které lze sehnat v cenové hladině od šesti do osmi tisíc korun. Jak se ukázalo, u takových mobilů se většinou neplatí za ohromující výbavu, ale za design a styl. Na své si ale přijdou i ti nejnáročnější uživatelé.
Kapitoly článku

Rozvržení cenových hladin mobilních telefonů se zdá být jasné. Za cenu do tří tisíc korun můžete sehnat jen modely se základní výbavou, u kterých je cena hlavní prioritou. Do čtyř, pěti tisíc seženete telefony nižší střední třídy, které poskytují obstojnou funkční nabídku, která bude většině běžných uživatelů vyhovovat, ale chybí pokročilé multimediální funkce. Pokud si můžete ještě připlatit, tak do šesti tisíc korun seženete mobily vyšší střední třídy, které nabízejí rozšířenou základní nabídku a většinou i osobitý design a kvalitní konstrukci. Do toho se pak ještě pletou telefony, které jsou již nějakou dobu na trhu a zlevnily z vyšších cenových sfér. Jsou stále lákavou koupí, protože se vyznačují výhodným poměrem ceny a výkonu.

Tip: článek si můžete přečíst nerozdělený v textové verzi MobilManie

Od devíti tisíc korun pak nastupuje elita. Nejlépe vybavené telefony různých výrobců, které se předhání výbavou, technologickými novinkami, ale také designem a konstrukcí. Co je však mezi zmiňovanou vyšší střední třídou a elitou? To si ukážeme v dnešním přehledu telefonů s cenou od šesti do osmi tisíc korun.

Ve výběru jsou zahrnuty modely, které jsou běžně v prodeji. Je možné, že v některých obchodech budete schopni narazit na stejné telefony za ještě nižší ceny, než uvádíme. Vycházeli jsme z cen vybraných internetových obchodů, případně z ceníků operátorů.


LG: hlavně stylově

Zaoblená véčka LG známe z nižších cenových hladin. Jejich funkční nabídka je pouze základní, ale dostačující pro většinu méně náročných uživatelů. Oblíbená jsou pro svůj design, kvalitní konstrukci, výborné displeje a pohodlné ovládání. Takové je i LG F2400. Proč ale stojí přes šest tisíc korun? Prvním důvodem je fakt, že se jedná o docela nový telefon, představený letos na jaře. A pak je to také nejlépe vybavené véčko LG na našem trhu, které se navíc jako první honosí podporou Bluetooth. Nutno dodat, že použití této bezdrátové technologie značně omezené, použít lze v podstatě jen ve spojení s handsfree. Příplatek tak putuje na vrub dvěma velmi kvalitním barevným displejům, pevné konstrukci a VGA fotoaparátu.

LG F2400 Cena: 6 381 Kč


Motorola: elitní plechová véčka

Motorola v této cenové hladině nenabízí žádný nový telefon. Z výšin sem však sestoupily elitní modely Motorola V600 a Razr V3. První jmenovaný je telefon véčkové konstrukce s dobrým funkčním základem. Má adresář na tisíc záznamů, organizační funkce, rozumí si s e-maily a samozřejmostí už je Bluetooth i vestavěný VGA fotoaparát. Hlavní displej je velký, samozřejmě barevný a velmi kvalitní. Vnější informační displej je pouze černobílý, ale svoji funkci přesto dobře naplňuje. Nevýhodou je vyšší hmotnost telefonu, způsobená mimo jiné kovovými kryty. Dále zamrzí nevzhledně vyčuhující anténa. Motorola V600 je již velmi starý model, představen byl na začátku roku 2003. Přestože se nyní prodává za polovinu své původní ceny, na konkurenci již moc nestačí.

Motorola V600 Motorola Razr V3 

Cena: 6 544 Kč • 7 977 Kč (Oskar)

Motoru Razr V3 jste si ještě na začátku tohoto roku mohli koupit za dvacet tisíc. Dnes je k dostání za osm a vybrat si můžete i černou variantu. Telefon má stejné funkce jako model V600 a také výbava je velmi podobná: VGA fotoaparát, Bluetooth, kovové kryty... Přesto je V3 úplně jiný telefon, který si budete kupovat především kvůli originálnímu designu. Příplatek je proto na místě. Navíc má větší a kvalitnější displej, přičemž i ten vnější je barevný.


Nokia: pestrá směska

Zájemce o telefon značky Nokia zřejmě nejvíce zaujme vybavený model Nokia 6230, který se bezesporu stal nejoblíbenějším mobilem loňského roku. Jeho cena se drží stále poměrně vysoko, na sedmi tisících korunách, ale vzhledem k bohaté funkční nabídce telefonu se ještě dá tolerovat. V elegantním a malém těle najdete sice malý, ale docela kvalitní displej, slot pro paměťové karty nebo Bluetooth. Ve funkční nabídce zaujme propracovaný adresář, organizér nebo zábavné funkce jako MP3 přehrávač nebo rádio. Nechybí samozřejmě ani fotoaparát ve VGA rozlišení a u Nokie nepřekvapí ani rychlé datové přenosy EDGE.

 Nokia 6230 Cena: 6 914 Kč

Zajímavý je také kontrast véčkových telefonů Nokia 6170 a Nokia 6101. První bylo představeno před rokem a drží se původního pojetí véček tohoto výrobce – je hranaté a není z obyčejného plastu. U tohoto modelu se stal materiálem krytů plech, který zdobí jemné důlky. Telefon si s jiným nespletete a vyšší cena je zde adekvátní právě originálnímu designu. Ale ani výbava není nejhorší. Funkční nabídku opatřuje ověřené prostředí Series 40, které nabízí intuitivní nabídku, přehledný a obsáhlý telefonní seznam a kalendář s upomínkami. Prvotřídní je práce se zprávami a to také díky mimořádně pohodlné klávesnici. Vnitřní displej je velký a kvalitní, vnější je trošku horší, ale potěší, že je barevný. Fotoaparát a EDGE nechybí ani u tohoto modelu.

Nokia 6170 Nokia 6101

Cena: 7 355 Kč • 6 499 Kč (T-Mobile)

Druhé véčko se na trh dostalo teprve nedávno. Jeho hardwarová i softwarová výbava je téměř stejná jako u modelu 6170. Nabízí navíc pouze rádio a o trochu větší paměť. Zásadní rozdíl je v designu, protože se Nokia rozhodla opustit cestu experimentů a vydala se osvědčeným směrem asijské zaoblenosti. Véčko je proto kulaté, plastové a dokonce z něj vykukuje špalík antény. Celek se ale přesto od asijské produkce na první pohled odlišuje. Výrobce si už ale nemůže dovolit cenu telefonu díky designu příliš držet, a tak je nižší než u rok starého a dokonce o něco hůře vybaveného kovového modelu.


V druhé kapitole
dokončíme přehled telefonů značky Nokia a vrhneme se na Panasonic. Dále budeme pokrašovat véčky od Samsungu

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, LG F2400, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola V600, Nokia 5140i, Nokia 6101, Nokia 6170, Nokia 6230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7260, Panasonic X500, Panasonic X700, Samsung E600, Samsung E630, Samsung E800/E820, Samsung P510, Siemens CX75, Siemens M75, Siemens SF65