Mobily jsou vyrobené kvalitněji než ostatní elektronika, do servisu na opravu jich přichází méně

Mobily jsou obecně kvalitněji vyrobené než jiná domácí elektronika. Na opravu do servisu jich přichází méně než televizorů, notebooků nebo herních konzolí. Vyplynulo to z interních dat společnosti Český servis, která se věnuje opravám výpočetní techniky a spotřební elektroniky známých značek.

Například počet oprav televizorů se během posledních šesti měsíců zvýšil o 20 %. Důvodem nárůstu je podle Českého servisu zejména skutečnost, že televizory jsou celkově dražší zařízení. V případě herních konzolí dochází nejčastěji k opravám grafických čipů a nefunkčních HDMI portů. Množství tohoto typu oprav narostlo o 30 %.

Třetinový nárůst byl zaznamenán také v případě oprav notebooků, u kterých se jednodušší potíže řeší zejména softwarovými zásahy. Pokud nepostačuje softwarový zásah, následuje výměna jednotlivých součástek. Vyšší počet oprav notebooků si firma vysvětluje stále trvající krizí v podobě celosvětového nedostatku čipů.

Naproti tomu u mobilů dlouhodobě počet oprav klesá. Důvodem má být jejich odolnější konstrukce a také kvalitnější součástky, z nichž jsou vyráběny. Vzhledem k cenové dostupnosti nižších modelů jejich oprava ani mnohdy uživatelům „nestojí za to“. „Pro Čechy se mobily postupně staly spotřebním zbožím, takže místo zajišťování servisu se častěji uchylují ke koupi nového zařízení,” upřesnil Vladimír Lisoň, ředitel společnosti Český servis.

Samsung nabízí prémiový servis Moje Galaxy:

Diskuze (13) Další článek: Universal Android Debloater. Šikovná aplikace pro ty, kteří chtějí v telefonu zatočit s bloatwarem

Témata článku: , , , , Televizor, Mé Galaxy, Notebook, Váza, Mobil, Čechy, Domácí elektronika, Elektronika, Herní konzole, Český servis, Oprava