Mobily Newgen jste ještě neviděli (neznámí výrobci)

U asijských výrobců, kteří mají až chorobně rádi véčka, se někdy narodí opravdu originální kousky, které stojí za to vidět. Takové telefony vyrábí i firma Newgen, kterou představíme v dalším dílu seriálu neznámých výrobců.
Kapitoly článku

Historie firmy

Newgen je dalším v řadě méně známých výrobců, kteří pocházejí z Jižní Koreje. Koncern Newgen je na mobilním trhu oproti ostatním firmám velkým nováčkem, neboť byl založen v roce 2001 v Soulu. Zde je také centrální sídlo firmy. Za relativně krátkou dobu ale firma stačila vybudovat obstojnou síť poboček, které se nacházejí povětšinou na asijském kontinentě. Pobočky najdeme na Tchajwanu, v Singapuru a v čínském Pekingu. Kromě Asie má Newgen zastoupení také v Jihoafrické republice a letos má firma v plánu otevřít pobočky také v USA a dokonce i v Evropě.

Ačkoli se Newgen ve světě mobilních telefonů pohybuje čtvrtým rokem, je až s podivem, že telefony této značky jsou velice málo známé. Jedná se totiž o zajímavé modely, které se vymykají především svým neotřelým designem. Pozadu však nezůstává ani výbava telefonů.

Nadupané čelo pelotonu

Pokud jsme u nejvýznamnějšího modelu výrobce hovořili o vlajkové lodi, pak případě firmy Newgen to platí se vším všudy. Řeč je o modelu D2000. Je to chytrý triální telefon vysouvací konstrukce s operačním systémem Windows Mobile, který na první pohled zaujme velkým dispejem. Má rozlišení úžasných 320 x 240 obrazových bodů a dokáže zobrazit až 260 tisíc barevných odstínů. Pod rozměrným displejem najdeme kolem čtyřsměrné ovládací klávesy tlačítka pro ovládání hovoru a další funkční klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Model D2000 sólo a spolu s firemními kolegy 

Telefon má rozměry 93 × 48 × 24 mm a váží 92 gramů. K předním atributům tohoto nadupaného telefonu patří kromě velkého displeje i vestavěný fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx. Pro ukládání uživatelských dat slouží vnitřní paměť o kapacitě 128 MB a pro případné další zvýšení kapacity paměti přijde jistě vhod i podpora paměťových karet MiniSD.

Srdcem telefonu je procesor PXA272 značky Intel s taktovavací frekvencí 400 MHz. Pokud jde o datové přenosy, telefon nabízí klasické GPRS třídy 10, rozhraní USB nebo infraport. Z dalších vlastností zmiňme např. podporu Javy MIDP 2.0, wap 2.0, vestavěné FM rádio, podporu přehrávání MP3 a MPEG4 nebo polyfonní vyzvánění o čtyřiašedesáti hlasech. A jako překvapení nakonec: telefon umí používat i Wi-Fi dle standardu 802.11b. Sympatickým drobným kladem tohoto modelu je také vestavěná anténa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka klasických véček Newgen

Dalším zajímavým kouskem z portfolia Newgen je jediný GSM telefon klasické konstrukce, který nese označení E1200. Duální telefon je při svých rozměrech 79 × 47 × 18 mm velice malý a hmotností pouhých 66 gramů se řadí k ultralehkým telefonům. Jeho přední strana s oranžovým lemováním a geometricky pravidelně rozmístěnými tlačítky působí zajímavě a design ještě zvýrazňují dvě kulatá půlená tlačítka pro ovládání telefonu a joystick.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hranatý krasavec E1200

Variace na legendu

Mezi mobily Newgen najdeme také dva kousky, které se koncepcí klávesnice podobají Siemensu SX1. Jedná se o modely E1100 a E1000, které mají stejně jako zmíněný Siemens klávesy po stranách. Díky tomu mohou mít telefony velice malé rozměry. Model E1100 má při své velikosti 72 × 51 × 19 mm hmotnost 69 gramů, model E1000 má pak rozměry 71 × 51 × 19 mm a váží pouze 70 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Variace na Siemens SX1: E1000 a E1100 

U těchto modelů najdeme shodně TFT displej o rozlišení 128 × 160, který zvládne zobrazit 64 tisíc barev. Funkčně jsou oba telefony vybaveny na dnešní poměry standardně, zmiňme se jen o vestavěném VGA fotoaparátu, wapu, GPRS třídy 8 nebo o čtyřiceti hlasech polyfonie.

V nabídce Newgen najdeme i dva exempláře mobilních telefonů T1100 a T1000 s dotykovými displeji o rozlišení 176 × 220 obrazových bodů a 260 tisíci barvami. Ani jeden z nich nepotřebuje klávesnici; tu by měl nahradit právě dotykový displej. Funkčně se modely opět ničím zvlášť neliší od standardní výbavy: VGA kamera, wap, GPRS a 64 hlasů pro polyfonní zvonění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mobily s dotykovým displejem 

Véčka jako nikde jinde

Za zvýšenou pozornost stojí véčkové telefony. Tak například první z nich, model C800, je kulatý a podobá se pudřence nebo snad přehrávači MP3. Jeho lesklý kovový povrch dodává telefonu na eleganci. Na vnější straně najdete TFT displej o rozlišení 96 × 64 pixelů a po otevření je uvnitř větší displej o rozlišení 128 × 160 obrazových bodů. Oba displeje zobrazí pětašedesát tisíc barevných odstínů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kulaté véčko C800

Originální véčko o rozměrech 65 × 64 × 23 mm a hmotnosti 63 gramů je co do výbavy opět průměrné, ale o funkce u tohoto modelu ani tolik nejde. Stejně jsou na tom funkčně i další neméně zajímavá véčka, která jsou však tentokrát čtvercová. Jedná se o model s označením C620 a hranatější C610.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé barevné varianty C620

U obou těchto modelů najdeme stejné displeje jako u modelu C800. Více pestrosti a originálních nápadů v někdy poněkud šedivém světě véček je jedině ku prospěchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hranaté véčko C610 • mobil pro CDMA

Mezi telefony firmy Newgen jsou ale i klasická stříbrná véčka. Můžete se podívat na jejich obrázky ve druhé kapitole.


Další obrázky telefonů Newgen najdete v obrázkové galerii ve druhé kapitole

Kapitoly článku

Témata článku: Siemens SX1, Historie firmy, Mobil, MOBI