Mobily pro slepé: dva různé pohledy designérů

Toshiba Tactility a Samsung Braille Phone jsou ztělesněním představ vývojářů o ideálním mobilu pro zrakově postižené. Jaké jsou telefony bez displeje?

Komunikace pomocí mobilního telefonu je jednou z mnoha oblastí, kde jsou zrakově postižení značně omezeni. Bez úprav jsou schopní běžný mobil používat snad pouze k vytočení čísla a přijetí příchozího hovoru, aniž by věděli, kdo volá. Zkrátka chybí možnost podívat se na displej a zjistit tak, co nám chce telefon sdělit. Pro běžné výrobce tak malá minorita není zajímavá, o jejích potřebách tak přemýšlejí alespoň designéři…

Toshiba Tactility

V USA studovaný Číňan SiWei Liu ukazuje svoji představu o mobilním telefonu pro slepé. Koncept se jmenuje Tactility a protože vzniknul v rámci designérské soutěže pořádané Toshibou, nese jméno právě této japonské firmy. Tlačítka jsou vybavena reliéfem Braillova písma, takže odpadá nutnost psaní po paměti. Náhrada displeje se nekoná, potřebám zrakově postižených poslouží snad už jen očko pro zavěšení telefonu na krk, aby byl stále po ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pouze numerická klávesnice a dvě tlačítka, která bychom za normálních okolností označili jako červené a zelené sluchátko. Jednotlivé klávesy mají vedle vysokého zdvihu také zvukovou odezvu.

Samsung Braille Phone

Zatímco koncept Tactility usnadňuje použití mobilu pouze k volání, Seon-Keun Park a jeho koncept Samsung Braille Phone se přece jen více podobá běžnému mobilnímu telefonu. Ano, i zde jsou tlačítka popsána Braillovým písmem, ale designér se ve svých myšlenkách pokusil nahradit také displej. Umožňuje mu to technologie EAP (Electric Active Plastic), tedy plast schopný menit svůj tvar na základě elektronického impulsu. K volání tedy rázem přibývá možnost textové komunikace, slepci si zároveň zvládnou svůj mobil i nastavit, zkrátka procházejí textovými nabídkami uživatelského prostředí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavé je, že při poznávání telefonu mohou být nápomocni i vidomí uživatelé, telefon má totiž kromě módu Braillova písma i běžnou latinku. Znaky se případně dají vypnout úplně

Diskuze (12) Další článek: Samsung S5230W Star: obohacen o Wi-Fi

Témata článku: Samsung, , , , DESI, Braille, MOBI, Poznávání, Zelené sluchátko, Mobil, Děs, Pro +, Pohled