Mobily se mění v peněženky, získejte přehled

Tradičním platebním formám roste konkurence. Miliony mobilních telefonů v Česku se totiž díky nástupu nových technologií mohou změnit v peněženky.

Na tuzemský trh přicházejí první přístroje s čipem NFC, který je jednou z podmínek pro mobilní platby. Mezi ty další patří, aby přístroj uměl pracovat s takzvaným secure elementem na SIM kartě. K přístrojům, které umožňují platit přímo z mobilu, patří například Nokia 603. Tuto funkci bude podporovat také chystaná varianta Nokie Lumia 610. „Kdy se dostane na český trh ale oficiálně ještě říci nemůžu,“ uvedl pro E15.cz mluvčí české Nokie Vratislav Klega.

Na mobilní platby vsadil také Samsung. „Nejenom v nejvyšší třídě, kterou představuje Samsung Galaxy S3, ale také u přístrojů v nižší kategorii,“ říká mluvčí Samsungu Veronika Šoufková. Týká se to podle ní například přístrojů Samsung Galaxy Ace 2 nebo Samsung Galaxy mini 2. Platby pomocí čipu integrovaného v přístroji zatím neumí kultovní iPhone od společnosti Apple. „Generace iPhone, která je nyní na trhu, nemá integrovaný NFC čip. I přesto mohou uživatelé využívat například aplikaci SIM tooolkit nebo vlastní aplikace bank,“ řekla pro E15.cz mluvčí Vodafone Adéla Konopková.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Toto jsou jen některé z mobilů vybavených technologií NFC. V Katalogu mobilů jich je už 47.

Právě aplikace pro mobilní telefony je další cestou, jak mohou platit prostřednictvím chytrých mobilů lidé, jejichž přístroj NFC čip nemá. Koncem letošního roku spustí například společnost MasterCard svoji aplikaci MasterCard Mobile, která umožní platby smartphonům prostřednictvím připojení na internet. Třetí cestou k platbám mobilem jsou pak speciální nálepky s NFC čipem, které lze umístit na mobilní telefony bez ohledu na to, o jaký typ přístroje se jedná.

Nálepky s čipem začala v Česku jako první nabízet CitiBank, podporu aplikace MasterCard Mobile by měly ještě letos spustit ČSOB, Era a Wincor Nixdorf. Alternativní řešení jsou pro rychlý start mobilních plateb důležitá, protože přístrojů s NFC čipem je zatím mezi uživateli jen malá část. „Podle studie Připravenosti na mobilní platby nejsou ani v technologicky nejvyspělejších zemích zatím dostatečně zralé podmínky pro masové rozšíření mobilních plateb v podobě NFC čipů v telefonech,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro ČR.

„PayPassových terminálů jsou již tisíce, do konce roku by jich mělo být více než deset tisíc. To představuje zhruba pětinu obchodních míst, které ale reprezentují daleko větší část obratu karetních plateb,“ řekl E15.cz Miroslav Lukeš. Jde například o prodejny Interspar, Billa, Žabka, Baumax, C&A, řadu lékárnen a další.

Svůj projekt digitální peněženky s názvem V.me spustí na podzim letošního roku také společnost Visa Europe. Testovat ho bude ve Velké Británii, Španělsku a ve Francii. „V České republice bude služba uvedena hned po ukončení pilotu v avízovaných trzích,“ uvedl Marcel Gajdoš, manažer asociace Visa Europe pro bezkontaktní a mobilní projekty pro Českou republiku a Slovensko. Podle informací E15.cz by to mělo být v průběhu roku 2013.

Podle studie Připravenosti na mobilní platby je nejlépe připravenou zemí pro mobilní platby Singapur. Ten dosáhl hodnoty indexu připravenosti 45,6 bodu. Za ním následovala Kanada (42) a Spojené státy (41,5). Česká republika do výzkumu zahrnuta nebyla, ale ze zemí v regionu je na tom nejlépe Německo (31,6), Polsko (27,9) a Maďarsko (27). Zlomovou hranicí pro nástup mobilních plateb je dosažení indexu alespoň 60 bodů.

Autor je redaktorem magazínu Profit

Diskuze (61) Další článek: Nová reklama Vodafonu: Staří dobří hasiči v novém prostředí

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Nokia 603, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Mini 2, MOBI, Alternativní řešení, Citibank, Žabka, Marcel Gajdoš, Pen, Wincor Nixdorf, Přehled, Pře, Mobil, Malá část, Miroslav Lukeš, Veronika, Vratislav