Mobily už nevyrábí, ale mobilní technologie testuje dál. LG se podařil další přenos dat přes 6G

Koncová mobilní zařízení (smartphony) už tato korejská značka půldruhého roku nevyrábí, ale vývoj v mobilních širokopásmových sítích si LG nechce nechat ujít. Teď se firma chlubí, že úspěšně otestovala bezdrátový přenos dat na terahertzových vlnách, o kterých se více začne mluvit v souvislosti se sítěmi 6G.

Klepněte pro větší obrázek
V předchozím testu LG dosáhlo přenosu na vzdálenost 100 metrů, letos už ve venkovním prostředí pokořilo hranici 320 metrů

Test se uskutečnil ve venkovním prostředí na vzdálenost 320 metrů ve frekvenčním pásmu 155 až 175 GHz. Novou generaci 6G datového pásma představilo LG už během letošního veletrhu IFA v Berlíně.

3× delší vzdálenost přenosu

Nejpodstatnější na testování nové technologie je navyšování přenosové vzdálenosti. Maximální standard pro pokrytí základnových stanic používaných v městských oblastech byl doposud 250 metrů mimo uzavřené prostory. Nové testování 6G na vzdálenost 320 metrů překonalo úspěšné testování z minulého roku, které proběhlo ve stometrové vzdálenosti.

Klepněte pro větší obrázek
Testování probíhá obvykle na střechách budov s přímou viditelností od vysílače k přijímači

Technologie 6G má ještě daleko větší šířku pásma než v současnosti používané 5G na milimetrových vlnách, ale s vyšší frekvencí nadále klesá dosah a může docházet k úniku signálu od vysílače k přijímači. LG proto společně s firmou Fraunhofer HHI vyvinulo zesilovač, který zvýší sílu přenosu. Vylepšen byl i příjem signálu na straně přijímače.

Vícekanálový zesilovač má výkon větší než 20 dBm, což je o 5 dBm více než při pokusu z minulého roku. Využitý byl také zesilovač přijímacího signálu, který minimalizuje tvorbu šumu. Tyto nové technologie byly integrované do nejnovějšího návrhu modulu, který usnadňuje cestu k budoucímu komerčnímu využití.

Klepněte pro větší obrázek
LG sice mobily nevyrábí, ale vývoji mobilních síťových technologií se věnuje nadále

U sítí nové generace 6G se počítá s dalším řádovým navyšováním přenosové rychlosti, která se ve vnitřních i venkovních prostorách může blížit 1 Tbit (1000 Gbit) za sekundu. V praxi by se technologie 6G měla objevit nejdříve v roce 2029. Ve srovnání s bezdrátovými sítěmi 5G bude 6G poskytovat mnohem vyšší rychlost přenosu dat s nižší latencí a vyšší spolehlivostí. Tyto parametry budou klíčové zejména pro další průmyslové využití mobilních sítí.

Diskuze (7) Další článek: Chytré hodinky Huawei Watch D. Když se pravidelné měření tlaku stane zábavou

Témata článku: LG, , , , Data, Přenos, Přenos dat, Mobilní technologie, Berlín, Testování, Mobil, Vzdálenost