Mobily z říše divů: nejšílenější konstrukční kreace

Dvakrát vysunout, vyklopit, zalomit, přetočit... i to mohou být úkony při ovládání mobilního telefonu, a třeba všechny najednou u jediného modelu. Výrobcům občas hraje fantazie i v sériové výrobě, podívejme se na ty největší výstřelky.

Čas od času nás výrobci mobilních telefonů překvapí i trochu jinak, než jsme zvyklí. Ne funkcemi, ne kvalitou displeje, největší úžas si vydobudou konstrukcí svého nového dítka. První ligu hrají v této branži v Koreji. Tamní trh se vyplatí sledovat, korejští mobilní uživatelé jsou po novinkách lační a dají zavděk i bláznivinám, ve kterých by laik na první pohled telefon ani nehledal.

Japonsko nebývá ve třikrát otočných, všelijak výsuvných a sklopných mobilech pozadu, jenže korejský trh je zajímavý ještě i tím, že mnoho představených telefonů je určeno i pro sítě GSM a fungovaly by tedy i u nás. Ale jak zjistíme, netřeba chodit pro konstrukční „zázraky“ daleko, nejeden zajímavý kousek je v běžném prodeji i v Evropě.

V Pantechu fasují Rubikovy kostky

Továrnou na šílené mobilní telefony je bezesporu Pantech & Curitel. Teprve nedávno spatřila Korea dva nové přírůstky v podobě modelů PT-S170 a SD910. Druhý jmenovaný pochází z dílny výrobce jménem Cyon. Má klasickou výsuvnou konstrukci, kdy se schovává spodní díl s klávesnicí pod horní s displejem a ovládacími klávesami. Konstrukce má ale ještě jeden výsuvný mechanismus, který dovoluje samotnému displeji vysunutí do strany, čímž zpřístupní tlačítka pro ovládání MP3 přehrávače. Nemusíte proto pro přeskočení na další skladbu vysouvat větší část s klávesnicí a přístroj se ovládá naležato.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílý Pantech & Curitel PT-S170 a černý CYON SD910

Pantech PT-S170 je neméně povedený „transformer“. Základem je klasická výsuvná konstrukce, která je ale doplněna o výklopně-otočný mechanismus displeje. Jediným praktickým účelem tohoto řešení je možnost pohodlného držení fotoaparátu jako kamery. Čočka fotoaparátu je totiž umístěna nezvykle na boku přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pantech PT-S170

A protože si Korejci ve složitých konstrukcích mobilů přímo libují, připravil Pantech & Curitel další lahůdku – třívrstvý mobil, který má dvě otočné části. Horní natáčí displej do horizontální polohy, což se hodí pro sledování videa. Kromě otáčení se navíc vysune nahoru, čímž se odkryje šestnáctiprvková klávesnice. Otočením spodního dílu se k ní přidá ještě několik tlačítek navíc, aby se vytvořila velká klávesnice pro pohodlné psaní textů oběma palci. A pro toho, kdo tento telefon jako první složí, je možná připravena velká finanční prémie...

Klepněte pro větší obrázek
Třívrstvý Pantech

Podivnostem není konec a od stejného výrobce známe ještě model PG-800. Multimediální mobil klasické konstrukce, řekli byste při pohledu zezadu. Displej a klávesnice jsou ale pootočeny o 90° a telefon se proto drží naležato. Nápad se to nezdá být úplně špatný – displej je v horizontální poloze, což se hodí pro fotografování, sledování filmů nebo hraní her, a přitom se dá pohodlně ovládat palcem pravé ruky jako běžný mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pantech PG-800

U Modelu PT-S130 se dá displej natočit do horizontální polohy a využít „širokoúhlý obraz“. K čemu je to dobré? Ke sledování televize, protože nový Pantech dokáže přijímat satelitní televizní signál DMB. Výrobce tu není až tak originální, dříve se s tímto řešením pochlubil Samsung u svého modelu SCH-V600, o kterém ještě bude řeč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pantech PT-S130. Umí tohle vaše véčko?

Za zmínku stojí rozhodně i zvláštnosti z letošního ročníku veletrhu CES. V Las Vegas vystavilo Sanyo herní telefon s dvojicí otočných kláves. Benq se postaral o zájem se svým kvádrovitým modelem Z2.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kreace Sanya a Benqu

Evropan se nedá

Touha po výjimečnosti je tím, co žene i evropské výrobce k sériové výrobě telefonů prazvláštních tvarů. Nechvalně proslula třeba Nokia svým modelem 7600. „Padající list“ měl tlačítka jako Siemens SX1, ve dvou řadách podél displeje, jedno nad druhým a bohužel z nekvalitního plastu. Na svou dobu to byl velmi dobře vybavený mobil, který však potopila prodejní cena kolem osmnácti tisíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7600

Nokii 7280 hyzdilo zase povrzávající tělo. Na „Deli“ s úzkým displejem na šířku však mohli, na rozdíl od 7600, barmani i hosté na večírcích oči nechat. Dnes si můžete zajít do obchodu už pro jejího nástupce, Nokii 7380. Design je ještě preciznější, konstrukční zpracování působilo při prvním setkání konečně solidně. Zajímavá je u obou tyčinek absence jakékoli klávesnice. Nahradily ji dva prstence – jeden neúplný, fungující jako kontextové klávesy, a tlačítka pro ovládání hovorů. Vnitřním otočným kroužkem se pak listuje při psaní textovek nebo zadávání nového kontaktu v abecedě písmenko po písmenku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7280

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7380

Dohromady s designérskou elitou Bang & Olufsen se dal výrobce mobilních telefonů Samsung, aby společně vytvořili E910 Serene. Správně se drží klávesnicí vzhůru, displej je v dlani. Kloub véčka je motorový, do jeho pravé strany je nenápadně zakomponována optika vestavěného fotoaparátu. Alfanumerická klávesnice v kruhu se musí pro psaní poslepu dlouho učit, vnitřním kolečkem se listuje v nabídce. Pod ním je skryt hlasitý reproduktor. Tento telefon bude mít podle posledních zpráv zpoždění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung E910 Serene

Pro korejský trh vyrobil pak Samsung model SCH-V600, nástupce modelu V500. Je o něco menší, funkčně se ale příliš neliší. Nejzajímavější je použitý materiál: antibakteriální plast. Devět z deseti bacilů raději skočí na LG nebo jinou značku, než by sedli na V600.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SCH-V600

Otočný displej v klasické konstrukci ukázal stejný výrobce v modelu Z130, tentokrát určeném pro Evropu. Při sledování televize přes UMTS by se mohl displej „na šířku“ hodit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z130

Největšími konstrukčními nesmysly, které potkaly český mobilní trh, jsou asi telefony Xelibri. Z trhu se však už postupně vytratily. Nic proti odvážnému designu a chápání telefonu jako módního doplňku, ale takové extrémní kreace, které navíc měly jen velmi omezené funkce, se nemohly prosadit. Pochopil to i výrobce a další řada podobných mobilů už světlo světa nespatřila.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xelibri 6

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xelibri 8

Pro krásu i účelně

Prazvláštní konstrukce mobilního telefonu nemusí být nutně mínus. Pro fanouška designových výstřelků samozřejmě, ale dokonce i pro běžného uživatele. Předvedla nám to třeba Nokia N90, která se při pořizování snímků drží podobně dobře jako malá digitální kamera. Mezi telefony však N90 působí jako Váleček mezi Kamarády. Jsme také zvědaví, jak se bude sledovat DVB-H vysílání na „zalamovacím“ véčku N92.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N90

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N92

Diskuze (7) Další článek: Top 20: nejčtenější recenze mobilů za rok 2005

Témata článku: Nokia, Samsung, , Nokia 7280, Nokia 7380, Nokia 7600, Nokia N90, Nokia N92, Siemens SX1, Siemens Xelibri 6, Siemens Xelibri 8, Širokoúhlý obraz, MOBI, Stejný výrobce, Div, Mobil, Špatný displej, Praktický účel, Barma, Říše