Mobily zaměstnanců na uzdě a pod kontrolou

(Inzerce) Mobilní telefony, tablety a především BYOD přinášejí do informačních systémů podniků i organizací zcela nové hrozby a bezpečnostní rizika.

Mobilní zařízení dnes mohou obsahovat velmi důležité informace a jejich ztráta nebo zneužití může pro podnik nebo úřad znamenat nemalé riziko. Nejrůznější možnosti jejich využití, nepřeberné množství aplikací, hry nebo sociální sítě jsou často otevřenou vstupní branou pro hackery i nejrůznější škodlivý software a hrozí sledováním obsahu telefonu či únikem citlivých údajů. Mobilní telefony běžně umožňují získávat informace o své poloze a třetí strana tak může celkem bez problémů sledovat pohyb uživatele. O ztrátě či krádeži telefonu ani nemluvě.

Bezpečnost chytrých zařízení

Pro počítače a notebooky mají podniky a organizace ve svých informačních systémech a sítích většinou definována a zavedena velmi přísná bezpečnostní pravidla. Chyběl však nástroj, který by umožňoval komplexně uchopit a zajistit i bezpečnost používání chytrých mobilních zařízení. Důvod je prostý. V oblasti počítačů jednoznačně převažuje operační systém Windows, s nímž jsou rozsáhlé zkušenosti a pro nějž jsou připraveny aplikace a bezpečnostní systémy. U mobilních platforem je situace na první pohled nesourodá. Používá se několik typů operačních systémů s celou řadou verzí a subverzí, které si výrobci ještě sami upravují. BYOD, používání soukromých zařízení v zaměstnání, vše ještě komplikuje.

Klepněte pro větší obrázek

Stejná bezpečnost mobilů i počítačů

Služba O2 Mobile Device Management umožňuje vyžadovat dodržování zavedených bezpečnostních opatření i pro chytré telefony a tablety, ať již jde o zařízení firemní či soukromá. Celou oblast pojímá systematicky a dává jí skutečný řád. Jednoduše a spolehlivě dokáže oddělit v mobilním zařízení pracovní a privátní světy. Pro kteroukoli mobilní platformu dovoluje předepsat, co, jak, kdy a za jakých podmínek lze a co nelze na přístrojích vykonávat, co je možné instalovat či jak nakládat s pracovními daty nebo e-maily. Účinně chrání před únikem citlivých informací. Při krádeži nebo ztrátě přístroje je možné zařízení dokonce na dálku zablokovat nebo data spojená s pracovními aktivitami úplně vymazat.

BYOD od O2

O2 v  České republice jako jediný operátor rovněž podporuje a usnadňuje nasazování BYOD. Nákupem poukázek umožňuje firmám a organizacím jednoduše poskytnout svým zaměstnancům finanční příspěvek na pořízení nového mobilního telefonu nebo tabletu. Poukázky lze přímo koupit a zaplatit fakturou. Firmy, které využívají tzv. hardwarovou banku, mohou na své zaměstnance také převést část objemu do ní přidělených prostředků.

Další informace lze najít na www.o2.cz/mdm.

Další článek: Jak dostat trasu do Google Map

Témata článku: BYOD, Citlivý údaj, Bezpečnostní opatření, Bezpečnostní systém, Poukázky, Třetí strana, Jediný operátor, Mobil Device Management, Škodlivý software, Informační systém, Mobil, MOBI, Možné zařízení