Mobily zaplaví čínské čipsety Unisoc. S těmi lepšími ušetříte, ty horší znamenají průšvih

  • Čipsety od Qualcommu a Samsungu jsou dnes všeobecně používané
  • To můžeme říci i o Mediateku, který loni výrazně posílil
  • Zvykejte si však na to, že se o slovo hlásí i další firma - Unisoc

Ještě před pár lety se na mobilní čipsety značky Mediatek nahlíželo z patra. Jedničkou u Androidů byl Qualcomm, pak Samsung se svými Exynosy a Huawei s Kiriny. Poté dlouho nic, až na chvostu se krčil Mediatek. Ten měl ještě před pár lety nepříliš lichotivou pověst, jeho vesměs průměrné čipsety byly téměř v každém nezajímavém čínském telefonu.

Jenže, za pár let se vše změnilo. Mediatek byl prvním výrobcem čipsetů, který na trh uvedl 4nm výrobní procesor (Dimensity 9000). I to mu v loňském roce pomohlo k drtivému růstu a přesun na pozici číslo jedna. Jenže v TOP5 se začíná výrazněji prosazovat staronový hráč. Na pozici číslo čtyři se vyšplhala firma Unisoc. A světový gigant Samsung je až pátý...

Klepněte pro větší obrázek
Po celém světě se písmeno T schovává za název Tiger, v Číně se jedná o procesory řady Tanggula

Pokud vám to nic neříká, ještě před několika lety to byla firma s názvem Spreadtrum. A kdo o telefonech něco věděl, se těmto čipsetům vyhýbal jako čert kříži. Jenže, i tentokrát se věci změnily k lepšímu, a tak je třeba si zvykat, že místo Snapragonů a Mediateků budeme u levnějších telefonů stále častěji vídat jméno Unisoc. Jenže je třeba se dívat na konkrétní označení...

Nižší třída vyráběná 28nm technologií je vyloženě odpad, který už na trhu dosluhuje, střední třída čipsetů postavená na 12nm procesu snese srovnání s konkurencí, ale tahá za kratší konec. 6nm „top“ procesory papírově vypadají zajímavě, v mobilech je však ještě nikdo nikdy neviděl...

Čínský Unisoc má technologické rezervy

Unisoc, resp. dříve společnost Spreadtrum, byla založena v roce 2001, a svou pozici na trhu si vydobyla postupně. Zejména díky spolupráci s firmami Nokia, Realme a ZTE, do jejichž telefonů dodávala (a stále dodává) své mobilní čipsety. A pokud se přeneseme do dnešní doby, může portfolio vypadat dosti chaoticky. Předpokládáme, že na trhu budeme čipsety Txx (řada Tiger) od Unisocu vídat stále častěji, a tak vám nabídneme exkurz mezi tyto cenově dostupné mobilní procesory.

V základu se čipsety dělí na tři kategorie. Nejníže postavené si nelámou hlavu s úsporným výrobním procesem, protože se u nich doslova zastavil čas. A pokud chtějí výrobci sekat levné telefony „jako Baťa cvičky“, sáhnou po zastaralých procesorech, jejichž značení začíná písmeny „SC“. Střední třída čipsetů je zastoupena „trojkovými“ a „šestkovými“ Tigery, které už pokročily na 12nm. V nejvyšších patrech čekají „sedmičkové“ Tigery vyráběné 6nm procesem, které však top Snapdragonům a Exynosům nemají jak konkurovat. I tak ale nabídnou slušný hardwarový balík včetně podpory 5G sítí.

Nižší třída – ze specifikací bolí oči

Pokud chtějí mobilní výrobci ušetřit, vyhodí stávající procesor a za pár kaček integrují Unisoc nižší třídy. Všechny jsou vyráběny 28nm procesem, a pojmy jako „výkon“ či „energetická efektivita“ se u nich nenosí. Rovnou také zapomeňte na to, že by čipsety podporovaly rychlé paměti UFS. Bluetooth je zastropováno na verzi 4.2.

Při výběru telefonů si dejte pozor zejména na archaický SC7731E, který nepodporuje ani LTE sítě. Čtyři stařičká jádra Cortex-A7 do dnešních moderních smartphonů prostě nepatří.  Procesor zvládne jen staré paměti LPDDR3, obslouží 8Mpx foťák a grafika Mali-T820 sotva rozběhá systém. SC9823E je poněkud lepší čtyřjádro (Cortex-A53), které má lehce vylepšenou grafiku, zvládne LTE sítě (Cat.4 však nevěstí žádnou velkou rychlost) a jeho ISP umožní ukládat videa v rozlišení Full HD.

 

Základní Unisocy už se dostaly do některých levných Android Go smartphonů.

 

Tím „nejlepším z nejhorších“ je čipset SC9863A, který je už dokonce osmijádrový. Čipset zrychlil LTE sítě, podporuje novější RAMky, obslouží už displeje s rozlišením Full HD+, jenže 1,6GHz jádra Cortex-A55 ve spojitosti s grafikou PowerVR GE8322 mnoho potěšitelného neslibují. Výsledek Antutu? Mizerných 105 tisíc bodů.

Klepněte pro větší obrázek
Nejhorší z nejhorších - specifikace základního čipsetu Unisoc SC7731E

A nebavíme se jen v teoretické rovině. Levné čipsety od Unisocu dostaly např. modely Nokia C3, Realme C11 a Galaxy A03. V posledním případě se u telefonu uvádí procesor „ums9230“, což by však měl být jeden z levnějších typů. Přesný model 9230 totiž výrobce neprezentuje ani na svých webových stránkách. Výkonově se tedy bavíme o čipsetech srovnatelných se stařičkým Snapdragony řady 200 či se staršími čtyřkovými Snapdragony. Ale nesmíte porovnávat se zánovními čipsety, které si Unisoc strčí hravě do kapsy.

Střední třída - širší výběr, větší efektivita

Čipset střední třídy s označením Tiger se v portfoliu Unisocu objevily již před třemi lety. Začalo to čipsetem T310, celá řada však do dnešní doby podstatně narostla. Čekejte pomalejší osmijádra (až na zmiňovaný T310) s podporou 4G (maximálně Cat. 7), která jsou vyráběny 12nm procesem, takže jsou řádově energeticky efektivnější, než ty nejlevnější procesory značky. 

Klepněte pro větší obrázek
Unisoc T618 nejlepší čipset střední třídy od této čínské značky

Jako stěžejní čipset střední třídy můžeme brát T618, který si poradí až s 64MPx fotoaparáty nebo T616, který obslouží až dvojitý zadní fotoaparát. Všechny čipsety používají výkonová jádra Cortex-A75 a úspornější jádra Cortex-A55. Mimo T310 se vždy jedná o konfiguraci 2 + 6, mezi nimiž se liší frekvence použitých clusterů.

 

Rychlejší LTE, osmijádra a podpora Full HD+ displejů. To jsou ve zkratce Unisoc čipsety pro střední třídu.

 

Mezi další společné vlastnosti těchto čipsetů patří podpora Full HD+ displejů, grafické adaptéry Mali-G5x či operační paměti LPDDR4X, některé procesory obslouží i displeje s 90Hz obnovovací frekvencí (ale jen při rozlišení HD+).

Klepněte pro větší obrázek
Unisoc čipset střední třídy nabídne např. i tablet Nokia T20

Výkonově se však stále bavíme o ekvivalentech Snapdragonu 460 nebo Mediateku Helio G80. Výkon je tedy vyšší, stále to však není žádná sláva. Konkrétně T610 v Antutu posbíral jen necelých 200 tisíc bodů.

Unisoc čipsety střední třídy nasazuje do svých telefonů např. Samsung, Motorola či ZTE. Konkrétně můžeme zmínit levnou Moto E20 (2 500 Kč), Realme C25Y (4 000 Kč), Realme C35 (4 800 Kč), nebo tablety Nokia T20 (5 000 Kč) a Samsung Galaxy Tab A8 (6 000 Kč).

Vyšší třída – výbava slušná, od rekordů daleko

Nejvýše postavené high-end čipy od Unisocu spadají do „sedmičkové“ řady. NA absolutní špici se vyhřívá Tiger T770. První zmiňovaný je vyráběn 6nm technologií (tento proces Unisoc u mobilních procesorů použil vůbec jako první na světě), a využívá „moderní“ tříclusterovou architekturu.

Klepněte pro větší obrázek
Unisoc T770 - nejvybavenější čipset od Unisocu, který ani po roce nikdo v akci neviděl...

Na 2,6GHz Cortex-A76 navazují tři identická jádra o nižším taktu a čtyři jádra Cortex-A55. Čipset podporuje 5G sítě, výkon NPU je 4,8 TOPS a ISP si pořadí až se 108Mpx foťákem. Videa natočíte maximálně ve 4K s 60 fps, čipset podporuje až FHD+ displeje při 120Hz či QHD+ panely při 60 Hz.

Tiger T760 je nepatrně ořezaný, v celé řadě oblastí má nižší výkon, ale na poměry Unisocu se jedná stále o nadstandardní čipset. Čipset T710 spadá do „sedmičkové“ řady spíše nedopatřením, protože pochází již z roku 2019. Postupem času však dostal 5G modem s podporou pásma pod 6 GHz, a tak se z něj vlastně stal čipset T740. A jako jediný ze „sedmičkové“ řady se zatím dočkal nasazení v mobilních telefonech (značky Teclast, HiSense či Coolpad), byť stále vychází ze starší 12nm architektury.

 

Je s podivem, že nejvýkonnější čipsety od Unisocu ani po roce žádný telefon nepoužívá...

 

Na komerční nasazení „tygrů“ T760 a T770 do smartphonů se i po roce od jejich uvedení stále čeká. A není divu, v rámci cenově dostupných 5G čipsetů má neznámý Unisoc výraznou konkurenci v podobě Snapdragonu a hlavně Mediateku. Jenže, Unisoc nevyrábí jen mobilní čipsety a 5G modemy, v jeho portfoliu najdeme i čipsety pro nositelnosti, segment IoT a pro automobilový průmysl. Připravte se na to, že se s čipsety Unisoc budeme v běžném životě setkávat stále častěji.

Bližší představení polovodičové firmy Unisoc:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (11) Další článek: Bez karty nebo mobilu. Mastercard chce, aby se v obchodech dalo platit skenem obličeje či prstu

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Motorola, Nokia, Realme, Samsung, ZTE, , , , , , , , , , , , , , , , , NPU, ISP, Baťa, Full HD +,