Mobily zdraží pomalu, koupi přesto neodkládejte

Slábnoucí koruna a euro způsobují nárůst cen spotřební elektroniky. Vyplatí se s nákupem mobilu čekat, nebo naopak neváhat?

Koruna vlivem slábnoucího eura a kvůli intervencím naší národní banky slábne. Zejména pokles kurzu vůči dolaru je v posledních měsících značný, od loňského září koruna oslabila k americké měně o více než 20 %. Ovšem právě za dolary nakupují distributoři většinu elektroniky, včetně mobilních telefonů. Mobily ale na rozdíl od jiných spotřebičů nebudou zdražovat skokově. Čeká se u nich postupný, avšak nevyhnutelný vzestup ceny.

Důvodů pro pomalejší zdražování mobilních telefonů a smartphonů je hned několik. Mobily patří mezi zařízení, která měníme v poměrně krátkých intervalech, průměrně se uvádí pro český trh 2 a půl roku. To je rozdíl proti černé i bílé domácí technice, která se často pořizuje s výhledem na 10 i více let. Prodejci proto mají naskladněno výrazně více kusů mobilů, které nakoupili ještě za staré ceny.

„Přepálené“ ceny novinek rychle padají

To platí ale spíše pro větší prodejce. Menší obchody mají obvykle nižší skladové zásoby a telefony u nich mohou být už nyní dražší. Na nižší ceny mobilů oproti jiné elektronice mají také vliv ekonomická hlediska. Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta jsou mobilní telefony a elektronika obecně zbožím, kde technologický pokrok výrazně předbíhá cenu. Výsledkem je pak permanentně trvající deflace segmentu, která je ovlivněna rychlým rozvojem a vysoce konkurenčním prostředím.

Svůj význam má také poměrně časté obnovování portfolia jednotlivých výrobců a příchody vlajkových modelů někdy i v půlročních intervalech. Jejich předchůdci pak okamžitě zlevňují. Podle Michala Ježka ze společnosti Karsa Technologies, která dodává e-shopům nástroje pro srovnání cen u konkurence, navíc vysoká cenovka dlouho nevydrží ani naprostým novinkám. Ceny nových Nokií klesají v průměru po 86 dnech o 16 %, u iPhonů je pokles díky počátečním nadsazeným cenám ještě výraznější, a to až o 31 %.

I přes všechna tato hlediska doporučujeme s koupí nového telefonu nebo smartphonu neváhat. Cena v krátkodobém horizontu pravděpodobně klesat nebude, spíše se bude držet na stejné hladině. A pokud už máte konkrétní smartphone vybraný, není důvod jeho koupi odkládat. Pokud ovšem ještě nejste přesvědčeni, který model by pro vás byl ten pravý, vyčkejte do veletrhu MWC 2015, kde budou uvedeny nejdůležitější smartphonové novinky letošního jara. V prodeji by se měly následně objevit nejpozději v průběhu května.

Diskuze (36) Další článek: Slibem neurazíš: Nový typ baterie půjde skládat jako papír

Témata článku: , , Poma, Neo +, Neo, MOBI, Technologický pokrok, Vysoká cenovka, Půlroční interval, Loňské září, Mobil, Pře