Moblog = internetový deníček z mobilu

Znáte moblogy? Fotomobilem pořídíte obrázek, přidáte k němu popisek a krátce po odeslání – třeba pomocí MMS – se vše objeví na internetové stránce. Přesně tohle umí nová služba HyperBlog.
Víte, co je to weblog? Nad jeho charakteristikou se sice vedou nekonečné diskuse, ale stručně řekněme, že to je internetový deníček, který vytváří obyčejný člověk, nebo profesionál-novinář ve svém volném čase. Píše zde o tom, co ho baví, co zajímavého zažil, na weblogu prezentuje své názory na různé věci. Blogy mohou být osobní (odkaz vede do kategorie Seznamu.cz), ale také odborné.

Variantou weblogů jsou tzv. moblogy. Předpona „mo“ pochází ze slova mobilní a označují se tak webové deníčky spravované zejména z mobilního telefonu. A když je to fotomobil, byl by hřích nedoplnit publikovaný postřeh obrázkem. Fotografie tvoří hlavní součást moblogů a doprovodný text se většinou omezuje jen na popisky.

Hyperlink nabízí moblogy

Dnes bude oficiálně představena nová služba hostingu Hyperlink.cz s názvem HyperBlog. Její součástí jsou dva programy určené výhradně pro blogování z mobilního telefonu. Protože k Hyperlinku má naše vydavatelství poměrně blízko, je to služba dceřiné společnosti, mohl jsem moblogování vyzkoušet v předstihu a také přispět několika nápady při ladění.

Služba HyperBlog má tři části. První z nich – Basic – nás na MobilManii nezajímá, je určena jen pro nudné internetové blogování. Další dva programy MMS a MMSExtra jsou ale už zajímavější. Přesné srovnání jednotlivých cenových plánů služby HyperBlog najdete na této stránce. Liší se jen kapacitou diskového prostoru, kterou máte k dispozici, a potom cenou za využívání:

  HyperBlog MMS HyperBlog MMSExtra
aktivace 122 Kč 122 Kč
cena za 1 měsíc 30 Kč 36 Kč
cena za 1 rok 365 Kč 438 Kč
kapacita diskového prostoru 50 MB 100 MB

První zrada: HyperBlog je placená služba, a to je například ve srovnání s nabídkou Bloguje.cz, které se ještě budu věnovat později, hendikep. Na druhou stranu ale nejde o nijak strašidelné částky a může si je myslím dovolit každý.

Jak založit moblog

Při registraci, na kterou se dostanete z hlavní stránky HyperBlogu, si napřed zvolíte internetovou adresu svého moblogu, případně využijete adresu své vlastní domény. Nová adresa se strukturou jméno.hyperlink.cz je zdarma, lze ale zřídit i adresu na doménách cz (1 219 Kč za rok) a com, net, org, biz nebo info (366 Kč za rok).

Registrace se zeptá, jestli chcete moblog na operačním systému Windows nebo Unix, tato otázka je ale zbytečná, protože všechny moblogy běží na unixové službě. Jako uživateli vám to ale může být jedno, protože deníček spravujete z mobilu nebo z internetového rozhraní.

Do formuláře napíšete své fakturační a kontaktní údaje, zvolíte také způsob platby. Po zaplacení ještě musíte počkat, až vám administrátoři Hyperlinku vytvoří účet. Snad to nebude trvat tak dlouho jako při mém testování ... ale dobře, byly mezi tím Velikonoce.

Dámy a pánové, moblog MobilManie

Zatím jsme pořád jen vybírali, registrovali a nastavovali, nyní je ale pravý čas na prezentaci výsledku. Představuji vám testovací moblog mobilmania.hyperlink.cz. Nečekejte pikantnosti z osobního života, jde opravdu o ukázku, co moblog umí a co nabídne čtenářům. Porozhlédněte se.

Moblog Hyperlinku je připraven výhradně na vkládání příspěvků z mobilního telefonu, případně z e-mailu. Systém v pravidelných intervalech sleduje nastavenou e-mailovou schránku a jakmile se v ní objeví nová zpráva, hned přesune ji na web. Použije z ní předmět, tělo i obrázky. Do nastavené schránky můžete posílat zprávy jako MMS (místo čísla zadáte e-mailovou adresu), lze ale výhodně použít e-mailové prohlížeče vestavěné v mobilních telefonech. S nimi je poslání obrázku mnohem levnější. A když na to přijde, můžete zprávu na blog poslat i z počítače jako běžný e-mail – třeba snímek z „opravdového“ digitálního fotoaparátu.

(Včera při testech byl trochu problém s přidáváním obrázků prostřednictvím MMS Eurotelu. Snad bude při oficiálním spuštění služby vše v pořádku.)

Vy jste administrátor

Jako administrátor máte k dispozici ještě jednu adresu, na které svůj deníček spravujete. V pozadí se ukrývá open-source blogovací software EasyMoblog, jehož rozhraní ale bohužel Hyperlink nepřeložil. Administrace na vás mluví anglicky a správa není tak jednoduchá, aby ji zvládl uživatel bez znalosti angličtiny. Může sice nechat vše ve standardním nastavení, ale tím zbytečně přijde o možnost volby různých detailů. Na našem moblogu jsme například do hlavičky přidali logo MobilManie, upravili jsme také barvy. Provozovatel služby hodlá administraci přeložit, termín jsem ale nezjistil – snad to bude co nejdřív.


Prostředí pro správu moblogu

Jaké jsou možnosti správy moblogu? Proberu jednotlivé části administrace:

Preferences: zde nastavíte potřebná hesla, svážete moblog s e-mailovou schránkou (bez toho nebude fungovat), nastavíte barvy, úvodní texty, vložíte obrázky. Můžete také zvolit, jestli čtenáři budou moci příspěvky komentovat, můžete omezit vkládání příspěvků jen na povolené e-mailové adresy. Na tomto místě lze také nastavit kanál RSS. Každý, kdo si adresu vloží do RSS čtečky, se okamžitě dozví o každé aktualizaci vašeho moblogu.

Mimochodem: víte, že kanál RSS nabízí i MobilMania?

Manage topics: v této nabídce lze nastavit kategorie. Výsledkem je bohužel pouze ikonka u příspěvku, nemůžete si nechat vypsat například všechny články v kategorii Výlety. Tady bych určitě ocenil obvyklý způsob kategorizace, který nabízejí jiné blogovací systémy.

Manage posts: místo, kde můžete spravovat příspěvky na svém moblogu. Lze je odsud mazat i editovat, úplně nový článek ale nevytvoříte, musíte ho pokaždé poslat na e-mailovou adresu.

A další, méně významné nabídky: Updates (pro sledování nových verzí blogovacího systému; pro uživatele zbytečné), Manage modules (pro správu modulů – např. kalendář, RSS), Log-out (pro odhlášení).

Konkurence – Bloguje.cz

Na českém internetu je už dobře zažitá služba Bloguje.cz. Slouží především k tvorbě textových blogů, má však také funkci pro přispívání z mobilních telefonů, byť je trochu utajená. Blog lze oživovat textovkami, ale také obrázky, které se stejně jako u HyperBlogu posílají v patřičném tvaru na e-mailovou adresu. Podrobný návod najdete na této stránce.

Asi nejlepší prezentaci mobilních možností Bloguje.cz je moblog Patricka Zandla z CeBITu a GSM kongresu: marigold.bloguje.cz.

Bloguje.cz má vzhledem k Hyperlinku jednu podstatnou výhodu: je zcela zdarma. U mobilního deníčku, kde hrají velkou roli obrázky, je však podle mého názoru dosti omezující kapacita diskového prostoru. Máte zde k dispozici pouze megabajt, což stačí třeba jen na třicet obrázků. Pochválit ale musíme počeštěnou administraci s mnoha možnostmi nastavení. Provozovatel služby chystá nové mobilní funkce, o kterých potom určitě napíšeme.

Oživeno: Podle provozovatele Bloguje.cz je limit zvýšen na 4 MB na uživatele, na stránkách byly jen staré informace.

Obrázek za tisíc slov

Publikování internetových deníčků je zábava. Nikdo asi nemůže čekat, že se tím uživí, člověka to musí bavit, protože nad tvorbou dobrých weblogů stráví mnoho hodin. U mobilních deníčků je to ale trochu jiné. Protože jde hlavně o obrázky a autor nemusí dlouho sedět a přemýšlet nad každou větou, je jejich plnění rychlejší a jednodušší. Pokud ale chcete tvořit navštěvovaný blog a neděláte například jen fotogalerii rostoucího potomka pro příbuzenstvo, musíte i zde velmi přemýšlet, čím čtenáře přilákat, aby prohlížel dál a třeba se i vrátil. Nabízí se například využití pro cestopisy, různá zpravodajství atd.

V Mobilitách se chystáme moblog využít pro soutěž Fotomobility. Každý měsíc v ní vyhlašujeme fotografické téma, čtenáři nám posílají svoje mobilní snímky a my z nich vybereme a otiskneme ty nejlepší. Nyní budou čtenáři posílat obrázky do moblogu. Okamžitě se objeví na internetu, kde si je každý bude moci prohlédnout, okomentovat, inspirovat se a zkusit třeba vyfotit lepší snímek. Tuto novou funkci brzy vyhlásíme i pro čtenáře MobilManie.

Jen více moblogů

Moblogy patří mezi první služby, které nabízejí uplatnění fotoaparátům vestavěných v mobilních telefonech. Zatím je nabízejí nezávislí provozovatelé, věřím ale, že to nebude už dlouho trvat a objeví se už přímo u mobilních operátorů. Chytré telefony budou mít schopnost spravovat moblogy přímo v základní výbavě a časem se tato funkce dostane i do běžných telefonů.

Chcete inspiraci? Podívejte se na žebříčky nejlepších moblogů na serveru TextAmerica

Moblogy se mi líbí, jsem rád, že je Hyperlink přidal do svého produktového portfolia a že Bloguje.cz se chystá inovovat. Ani jedna ze služeb sice není ideální, nastavení je možná až moc „programátorsky“ složité a plnění moblogu málo přímé, jsme ale na začátku. Důležité je, že si už dnes můžete založit svůj mobilní deníček a vystavit svůj život na internetu.

Diskuze (17) Další článek: Nokia N-Gage QD: novinka nebo krok zpět?

Témata článku: , , , MOBI, Placená služba, Dobrý web, Mobil, Nová adresa, Den, Obyčejný člověk