Moderní umění a mobilní telefon v praxi

Při návštěvě koncertu vážné i moderní hudby jsme pouze v roli posluchačů. Doba se mění a i pouhý posluchač může být součástí hudebního tělesa, podmínkou je však vlastnit mobilní telefon.

Koncert vytvořený výhradně vyzváněním mobilních telefonů posluchačů, mohli na vlastní uši zažít návštěvníci festivalu ART ELEKTRONICA 2001 v rakouském městě Linz.

Tiskárna nebo housle

Moderní doba nás už překvapila všelijakými šílenými koncerty - skřípáním jehličkové tiskárny počínaje a jekotem modemů či skenerů konče.Proč tedy nevyužít pípání mobilního telefonu jako hudebního aparátu, když se jedná o běžnou součást dnešního života.

 

Hlavně mít správné vyzvánění

Celá organizace jednoho pípajícího koncertu není jednoduchá. Než usednete do svého křesla musíte projít zdlouhavou procedurou. Před vstupem se musíte zaregistrovat svůj mobilní telefon a to jak své telefonní číslo tak i typ telefonu. K hromadění informací je použit skript CGI, který všechny údaje vkládá do SQL databáze. Ve stejném čase je vypočítáno nejvhodnější umístění vašeho telefonu v sále a v zápětí systém vygeneruje vaši vstupenku s číslem sedadla. Při problémech s vyzváněním vám budou poslány jiné vyzváněcí tóny pomocí SMS zprávy.

Někdo pípá jiný vibruje

Každý typ mobilního telefonu vyzvání jinak a toho se využije při samotném koncertu. Počítač z databáze použitelných telefonů v sále začne na jednotlivé mobily volat. Vše probíhá na živo a posluchač je tak interaktivně vtažen přímo do samotného koncertu. Telefony spustí svá vyzvánění v přesně programovaných intervalech a výsledkem je celkem slušná skladba. Vzhledem ke skutečnosti, že telefon většinou umí jen vysoké tóny, bylo otázkou jak budou vyřešeny takové basy. Majitelé telefonů s vibračním vyzváněním samy nejlépe ví, jak umí telefon zuřit, když leží na stole a vibračně vyzvání. Přesně toho efektu bylo využito pro zdůraznění hlubokých tónů. Jako efektní hudební vložku použili také rušení reproduktorů při příchozím hovoru.

Když už rámus, tak pořádný

Při poslechu záznamu z koncertu jsem byl na okamžik nadšen, neboť mi to vzdáleně připomínalo hudbu, kterou tvoří například Jean Michel Jarre. Ale po pár minutách jsem začal litovat samotné posluchače v sále. Sám mám mobilního vyzvánění přes den plné zuby a ještě to poslouchat hodinu a půl v kuse… Na konci článku jsou uvedeny odkazy na krátké ukázky ve formátu MP3 – sami si tak můžete udělat vlastní názor nad přínosem pípajícího koncertu. Osobně považuji takový koncert spíš za technickou než hudební lahůdku.

Diskuze (10) Další článek: Český Telecom nabízí změnu tarifů přes Internet

Témata článku: , MOBI, Mobilní telefon, Mode, Mobil, Použitelný telefon, Telefon, Moderní umění, Uvedený odkaz, Moderní doba