Modu chystá maličký Android. Trumfne X10 mini?

Xperii X10 mini se rodí konkurence. Malý smartphone Modu má být ještě o fous menší a nabídne opět výměnné kabátky. Záleží však, kdy ho firma pustí na trh.

Modu je izraelský výrobce mobilů, který se proslavil uvedením velmi malého mobilního telefonu do běžné prodejní sítě. Modu Phone sice není oficiálně úplně nejmenší mobil na světě, ale Guinessův rekord drží alespoň za nejnižší hmotnost mezi mobily. A právě tato společnost nyní připravuje mini dotykový smartphone poháněný operačním systémem Android. Zde to bude mít s ambicemi na rekord a nakonec i s možnostmi zaujmout zákazníky podstatně těžší. Na trhu už totiž existuje a úspěšně se prodává minismartphone zavedené značky Sony Ericsson Xperia X10 mini.

Na fotografiích, které pořídil web Phandroid, je prototyp nového chytrého Modu srovnáván s iPhonem a HTC Magic. Podle vzájemného poměru rozměrů těchto telefonů to vypadá, že Modu bude přece jen ještě o fous menší než zmiňovaná Xperia X10 mini, která je aktuálně nejmenším Androidem na trhu.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Phandroid

Stejně jako v případě prvního modulárního telefonu se hovoří o navlékacích oblečcích, tzv. jackets, které by měly přinést široké přizpůsobení vzhledu nebo dokonce konstrukce. Implementace zde ale bude podstatně složitější než u původního Modu a to hlavně kvůli dotykovému displeji.

Uvnitř Modu poběží operační systém Android, vzhledem k poměrně malé důležitosti firmy Modu na trhu se nedá očekávat, že by výrobce s Googlem dohodl nejčerstvější verze systému. Odhadujeme, že Modu bude osazeno verzí 1.6 stejně jako Xperia X10 mini. Ta by se však ještě letos měla dočkat updatu alespoň na 2.1 Eclair.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foto: Phandroid

Hardwarovou výbavu poměrně jasně vymezuje už přítomnost samotného operačního systému Android. Ani malému Modu by tedy neměla chybět kompletní konektivita včetně Wi-Fi, GPS a podpory sítí 3G, ačkoli prototyp tento modul nemá. Při prohlídce těla přístroje v následujícím videu to vypadá, že se dočkáme také 3,5mm konektoru pro sluchátka. Displej je dotykový a pravděpodobně rezistivní, takže ke slovu přijde i možné ovládání stylusem.

Zatím není známo, kdy Modu hodlá svůj produkt oficiálně představit ani jej uvést do prodeje. Vzpomeňme, že prvnímu Modu to na pulty prodejen od první prezentace na veletrhu v Barceloně trvalo téměř dva roky a dosud jím Modu nezásobuje všechny země. Soustředí se na domovský Izrael, některé země jihovýchodní Evropy, nedávno se první modulární telefon začal prodávat také ve Velké Británii.

Diskuze (19) Další článek: LG na hraně: mobilní divize ve ztrátě

Témata článku: HTC Magic, Sony Ericsson Xperia X10, Sony Ericsson Xperia X10 mini, Sony Ericsson Xperia X10 mini pro, Mali, Modus, #Android, Mini, Trumf, Guiness, Modulární telefon, Min, Zmiňovaná Xperia, Mini +