MojeSvátky: praktická aplikace pro zapomnětlivé

Patříte k lidem, kteří si nikdy nepamatují, kdy má svátek jejich sourozenec, rodič, kamarád nebo kolega z práce? Javová aplikace MojeSvátky by mohla váš problém lehce vyřešit. Teď už nic nezapomenete.

Co MojeSvátky umí?

Aplikace si pamatuje, kdy mají vybraní lidé svátek, a můžete ji použít také jako kalendář. Dokáže si zaznamenat narozeniny nebo jakékoli jiné výročí, stačí jen znát datum - prográmek ho v patřičném předstihu připomene. Nevýhodou je, že se aplikace nedokáže připomenout sama od sebe, i když je vypnutá. MojeSvátky proto musíte občas zapnout a zkontrolovat, jestli se náhodou neblíží nějaký významný den.

Jak na něj

Nejdříve si budete muset MojeSvátky nainstalovat do svého telefonu podporujícího Javu. MojeSvátky jsou volně ke stažení a zaberou vám v telefonu zhruba 30 kB. Program by měl být kompatibilní se všemi mobilními telefony s implementovanou Javou. Byl vyvíjen na Sony Ericssonu T610, na kterém ho také testuji, ale jeho funkčnost byla potvrzena i na těchto telefonech:

  • Nokia 3650
  • Nokia 5100
  • Nokia 6100
  • Nokia 6600
  • Nokia 6610
  • Nokia 7210
  • Nokia 7250
  • Siemens MC60
  • Siemens S55
  • Siemens SX1
  • Sony Ericsson T610
  • Sony Ericsson T630
  • Sony Ericsson Z600
Tip: Na MobilManii běží diskuzní fórum o této aplikaci

Po spuštění programu se dostanete do hlavní nabídky. První položkou v menu je Seznam svátků. Ten je při prvním použití nedostupná, protože je potřeba nejdříve uložit nějaké významné datum. Teprve potom sem můžete vstoupit a se svátky pracovat. Lze je jednotlivě zobrazovat, měnit a mazat. Pokud se vám vedle některého svátku zobrazí červený křížek, připadá právě na dnešek, pokud je tam modrá hvězdička, můžete ho očekávat v příštích sedmi dnech.

  

Další položkou nabídky je Nový svátek. Zde zadáte datum, zvolíte typ (jmeniny, narozeniny, jiné) a přidáte jméno nebo poznámku.

Pokud si nepamatujete datum jmenin, MojeSvátky vám poradí. Stačí vstoupit do třetí položky hlavní nabídky, která je nazvaná Kalendář, vybrat položku Vyhledávání a zadat hledané jméno. Telefon vám ukáže, který den tomuto jménu náleží. Pak už jen stačí toto datum zadat při ukládání svátku a je hotovo. S narozeninami nebo jiným výročím vám telefon bohužel nepomůže.

   

V kalendáři máte možnost zobrazit jmeniny aktuálního dne. Lze také prohlížet jeden konkrétní měsíc, den po dni si ho projít a prohlédnout si jména u jednotlivých dnů. Poslední možností kalendáře je již zmíněné vyhledávání.

 

Můžeme zálohovat data

V nabídce máte možnost vybrat položku Záloha dat. Tato funkce není hned na začátku aktivní, musíte se nejdřív zaregistrovat na internetu. Údaje, které dostanete v registračním e-mailu, vyplníte do telefonu. Záloha se uloží na internetový server a bude chráněna vašimi registračními údaji.

Zálohovat data je dobré například při změně verze programu, nebo když budete dávat telefon do servisu, kde vám z něj vše vymažou. Pak si jen nahrajete MojeSvátky zpět do telefonu, z internetu si obnovíte zálohu a nebudete muset zadávat všechna data znovu.

Velmi důležité nastavení

Dostáváme se k položce nastavení, která je pro správný běh programu velmi důležitá. Nejprve zvolíte, kdy se má důležité datum připomenout. Máte na výber z následujících možností: Vypnuto, V den svátku, 7 dní předem a Permanentní.

Lze také nastavit, jak se má důležité datum připomenout: se zvukem, bez zvuku, nebo nijak. Pokud máte připomenutí zapnuté a v blízkosti je nějaké významné datum, roluje v hlavním menu, a tím vám dává najevo, že byste na něj neměli zapomenout.

Další položkou je Login pro zálohu. Zde nastavíte své uživatelské jméno a heslo pro zálohování dat a jejich obnovu. Nebudete tedy muset tyto údaje zadávat při každém použití zálohy. Nakonec je zde ještě Kontrola verze. Po jejím spuštění aplikace zjistí, jestli náhodou není ke stažení novější verze programu, a pokud ano, nabídne vám její instalaci.

Se zapomnětlivostí je konec  

V poslední verzi s číslem 1.4 program zvládá vypočítat věk vašich oslavenců. Takže už se ani v tomhle nespletete, jen musíte vědět, kdy se dotyčný narodil. Zároveň byl program zprovozněn pro další telefony a byl zoptimalizován jeho běh. Tzn. že start je mnohem rychlejší, aplikace není tak náročná na volnou paměť v telefonu a také zabírá méně paměti. Autor sám trvdí, že verze 1.4 je jedna z posledních, protože program už je odladěn a v dalších verzích se objeví už jen drobnosti.

Aplikaci MojeSvátky hodnotím jako velmi povedenou, užitečnou a zároveň oceňuji její velmi dobrou podporu na domácích internetových stránkách. Mrzí mě nemožnost připomenutí významného data, když je aplikace vypnutá, ale to vyplývá z možností mobilní Javy a současných telefonů, samotný program s tím nic nenadělá. Zároveň mi vadí ruchy v aplikaci. Při přecházení z jedné nabídky do druhé obrazovky problikávají a vždy se na zlomek sekundy objeví jiná, která tam nepatří, např. menu Hry a jiné aplikace.

Nicméně toto jsou jen malé mušky, které nemohou nijak zvrátit celé hodnocení, které i nadále zůstává kladné. Aplikaci mohu vřele doporučit všem, kteří jsou stejně zapomnětliví jako já. Aplikaci si můžete stáhnout na adrese http://mojesvatky.wz.cz, kde naleznete také informace o aktuálních verzích programu.

Diskuze (16) Další článek: Konec šuškandy: Twist Bonus je už oficiální

Témata článku: , Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SX1, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T630, Sony Ericsson Z600, Jmeniny, Pro +, Aplikace, Významný den