Moonbase - první tahová strategie pro mobily

Jedna hra, která mě v poslední době opravdu překvapila, je Moonbase, kterou naprogramoval český vývojář Ondřej Mocný. Hra tohoto žánru je na mobilech neobvyklá. Funguje na telefonech značky Siemens a Nokia.

Hra se odehrává na měsíci, kde jste přistáli, abyste vytvořili velké základny. Bohužel tady nejste sami a to je třeba změnit. Hra je tahová strategie a jejím cílem je zneškodnit nepřátelskou základnu. Hraje se tak, že každý z hráčů dostane přidělenou jednu základnu a stejný počet energie. Ze základny musí rozšiřovat svoje obzory pomocí štítů, dalších základen, střílen, apod. Každá zbraň nebo nový objekt stojí určitý počet energie (1,3, nebo 7). Přídavnou energii pro každý tah získáváte tak, že na energetickou skvrnu umístíte objekt Energy.

Každý další tah dostanete sedm jednotek energie plus počet budov "Energy" umístěných na skvrnách. Soupeř je velmi inteligentní a má spíše obranou strategii (někdy ale překvapí). Když vás omrzí úroveň hry, můžete ji naučit hrát nějakého kamaráda (má totiž mód pro dva hráče). Hrací plocha je nastavitelná a chová se jako klasická menší planetka. Jinými slovy - když skrolujete nahoru, za chvíli se dostanete do stejného místa, což jde někdy proměnit v dobrou strategii (třeba postavit základny po celé šířce hrací plochy).

Ve hře je několik dalších objektů, které vám pomohou zneškodnit nepřítele. Jejich kompletní seznam naleznete zde. Objektů je ve hře celkem 6, typů střel 10, dále naleznete velký kráter, malý kráter a již zmiňovanou energetickou skvrnu.

Podpora telefonů

Hra má podporu několika mobilních telefonů Siemens a Nokia. Konkrétně jsou to modely Siemens S55, SL45i, C55, M50, MT50 a Nokie 3510i, 7210, 6610, 6100, 5100, 3300, 6800, 7250, 7250i, 7650, 3650 a další telefony ze série 40.

Nokia Série 40 (7210, 6610, apod.)

 
Protivník má někdy zajímavou taktiku (bohužel je účinná)

Nokia Série 60 (7650, 3650, N-Gage)

 
Na 7650 se hra vyjímá opravdu krásně. --- Nepřítel je na dostřel, ale co teď?

Kde a za kolik?

V zahraničí se ceny her většinou pohybují v několika eurech (3,99 - 6 euro). U nás hru koupíte za 30 Kč v českém J2ME shopu na adrese shop.redboss.cz. Pokud vás odrazuje právě cena, zkuste se zamyslet nad následujícím. Za jedno logo u operátora zaplatíme 14 Kč (doba na vytvoření loga je několik minut). Proti tomu je 30 Kč za jednu hru (hra se tvoří několik dnů i týdnů) docela malá částka. Možná by se čeští zákazníci mohli zamyslet a stále si nestěžovat na ceny aplikací, ale třeba na jiné předražené služby mobilních operátorů.

Diskuse: zdá se vám 30 Kč za podobnou hru moc peněz?

Diskuze (50) Další článek: Oskar má dvě čísla na jedné SIM kartě!

Témata článku: , , , Nokia N-Gage, Siemens S55, Planetka, Str, Tah, MOBI, První tah, Pro +, Moon, Tahová strategie, Mobil, Malá částka