Mossberg: 12 nejlepších produktů za 22 let testování

Walt Mossberg je jeden z nejznámějších tech-novinářů na světě. Ze své 22leté praxe vypíchnul 12 produktů, které nejvíce ovlivnily svět.

Walt Mossberg je jeden z nejznámějších amerických novinářů zaměřených na spotřební elektroniku. Už 22 let píše technologický sloupek pro The Wall Street Journal, ale včera uvedl svůj poslední. V redakci zůstává nadále a bude se naplno věnovat webu, přesto stojí jeho poslední sloupek za pozornost. Na základě svých dvacetiletých poznatků vyjmenoval 12 produktů, které nejvíce ovlivnily svět osobní elektroniky, osobních počítačů a internetu. Seznam to není překvapivý, ale časová posloupnost stojí za připomenutí.

Než se do seznamu pustíme, tady je Waltův komentář ke sloupku (pokud nevidíte rám s videem, jděte přímo ke zdroji):

1993: Newton MessagePad – Opomíjený předchůdce dnešních smartphonů a tabletů od Applu sice svou koncepcí předběhl dobu, ale podle Mossberga to po technické stránce nebyl zas až tak úplný zázrak. To „revoluční“ představovala především inteligence softwaru. Tehdy to byl ještě obchodní propadák, ale nastínil budoucnost osobních elektronických zařízení na 15 let dopředu. Umíte-li anglicky, můžete si přečíst dobovou recenzi.

Klepněte pro větší obrázek

1994: Netscape Navigator – První Internetový prohlížeč, který se masově ujal a běžným uživatelům počítačů ukázal kouzlo webu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Více o Netscape Navigator na Živě.cz

1995: Windows 95 – Podle Mossberga je Windows 95 první operační systém, který plně spojil výhody grafického uživatelského prostředí a ovládání myší. Předchozí systémy Applu i do té doby spíše opisujícího Microsoftu sice technicky udaly směr, ale až s Windows 95 dal zapomenout na příkazový řádek a ovládání počítače bez myši se pro lajky stalo nemyslitelné.

Klepněte pro větší obrázek

1997: Palm Pilot – První opravdu úspěšný kapesní počítač, který můžeme označit za předchůdce dnešních chytrých telefonů. Nejen z pohledu technického, ale i softwarového – nabídl knihovnu s aplikacemi třetích stran.

 Klepněte pro větší obrázek 

1998: Google – Revoluce ve vyhledávání na internetu, která uživatelům přinesla ohromnou úsporu času a zatraktivnila celý web.

Klepněte pro větší obrázek
Raná podoba Googlu. Nápis Beta na ní vydržel mnoho let.

2001: iPod – První masově úspěšný přehrávač hudby, který nastavil standard segmentu osobních přehrávačů hudbu a dal vzniknout iTunes.

Klepněte pro větší obrázek
Legenda přehrávání hudby za pohybu.

2004: Facebook – Internet od té doby není jenom web, ale také místo pro sdílení.

Klepněte pro větší obrázek 
Facebook. Jak dlouho jste mu vzdorovali vy?

2006: Twitter – Jiné pojetí sociální sítě, které nastavilo model „followerů“, neboli možnost sledování uživatelů bez nutnosti vzájemného potvrzení kontaktu. Spolu s důrazem na stručné vyjádření podstaty věci to dalo vzniknout komunikační síti, která je dnes označována jako nejrychlejší zpravodajské médium.

Klepněte pro větší obrázek
Sociální síť, zpravodajské médium, ve Twitteru si každý najde svoje.

2007: iPhone – Ačkoli za strohý výčet funkcí a cenu získal tento chytrý telefon zprvu posměšky, stal se masově oblíbeným a ukázal, že o technickou specifikaci vůbec nejde. Daleko důležitější je přístup k uživateli. iPhone odstartoval éru dotykových telefonů.

Klepněte pro větší obrázek 
Legenda bude brzy slavit sedmé narozeniny.

2008: Android – Jiný přístup k budoucnosti, která je mobilní – Google zavčas zachytil trend a nyní kraluje v mobilním segmentu. Rychlá reakce na iPhone se vyplatila, ačkoli zprvu působila docela nejistě. Otevřenost platformy a cenová dostupnost navázaných produktů dala moderní chytré telefony masám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvního Androida prodával i český T-Mobile

2008: MacBook Air – Applu se podobně jako s iPhonem podařilo definovat ideál přenosného počítače. Také zde konkurenti doháněli vývoj několik let. Nakonec z toho vznikl nový segment počítačů, kterým říkáme ultrabooky.

Klepněte pro větší obrázek 
Z Waltovy recenze „Airu“

2010: iPad – A do třetice další známý zářez Applu, tentokrát na poli tabletů.

Klepněte pro větší obrázek 
Také iPadu se dlouho smáli, že je to jen zvětšení iPhone. Smích přešel...
Diskuze (51) Další článek: @evleaks: Nokia připravuje dualSIM Windows Phone

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, WMO, Cenová dostupnost, Sali, Let, Sledování uživatelů, Sloupek, Nejlepší produkt, Macromedia, Pro +, Testování, MessagePad, Nový segment, Test, Americký novinář, Příkazový řádek, Newton, Rychlá reakce, Follower,