MotoKrzr K3: nová hvězda večírků (test)

Motorola přináší na český trh další nablýskané véčko. Model MotoKrzr K3 kromě luxusního designu nabídne i velmi dobrou výbavu.

Fotoaparát: dvě mega na výšku

Hlavní fotoaparát má rozlišení dva megapixely. Fotografie mají bohužel orientaci na výšku, jejich maximální velikost je 1 200 × 1 600 bodů. Fotoaparátu chybí jakákoliv doplňková výbava v podobě diodového blesku nebo autofocusu. Kvalita fotografií také příliš neoslní. Snímky jsou často neostré, kresba detailů je nedostatečná. Fotoaparát má problémy blízkými předměty a textem, na který nedokáže zaostřit.

IMG_1562.jpg IMG_1564.jpg IMG_1565.jpg IMG_1563.jpg
Hledáček fotoaparátu • přepnutí na vnitřní fotoaparát • nabídka fotoaparátu

Fotoaparát lze aktivovat stiskem pravé boční klávesy. U testovaného kusu byl ale jeho náběh velmi pomalý. Hledáček využívá celý displej. V jeho spodní části najdete praktickou nabídku pro rychlý přístup k většině nastavení. Upravovat můžete kompenzaci expozice, vyvážení bílé, aktivovat noční režim, barevné efekty nebo osminásobný digitální zoom, který ovšem dělá jen výřezy. V klasické nabídce, která se vyvolá kontextovou klávesou, pak ještě upravíte kvalitu komprese, velikost snímku, zvuk závěrky nebo aktivujete samospoušť. Je zde také možnost přepnout na vnitřní VGA fotoaparát, který slouží zejména pro videohovory. Pro tvorbu autoportrétů lze využít i hlavní fotoaparát ve spolupráci s vnějším displejem.

Ukázkové fotografie pořízené hlavním fotoaparátem:

MOTOKRZR_K3_01.jpg MOTOKRZR_K3_02.jpg MOTOKRZR_K3_03.jpg MOTOKRZR_K3_04.jpg
MOTOKRZR_K3_05.jpg MOTOKRZR_K3_06.jpg MOTOKRZR_K3_07.jpg MOTOKRZR_K3_08.jpg
MOTOKRZR_K3_09.jpg MOTOKRZR_K3_21.jpg MOTOKRZR_K3_24.jpg MOTOKRZR_K3_27.jpg

MOTOKRZR_K3_11.jpg MOTOKRZR_K3_12.jpg MOTOKRZR_K3_13.jpg MOTOKRZR_K3_14.jpg
Digitální zoom dělá stále jen výřezy • umožňuje až osminásobné přiblížení
 
MOTOKRZR_K3_18.jpg MOTOKRZR_K3_19.jpg MOTOKRZR_K3_20.jpg
Kompenzace expozice

MOTOKRZR_K3_22.jpg MOTOKRZR_K3_23.jpg 
Noční režim: vypnuto • zapnuto

Ukázka barevných efektů:

MOTOKRZR_K3_25.jpg MOTOKRZR_K3_26.jpg MOTOKRZR_K3_15.jpg MOTOKRZR_K3_16.jpg MOTOKRZR_K3_17.jpg
MOTOKRZR_K3_10.jpg

Oba fotoaparáty umějí natáčet videozáznamy ve formátu 3GP. Jejich maximální rozlišení ale stále zůstává na tragických 176 × 144 bodech. Délka videa je omezena jen volnou pamětí.

Fotografie lze ukládat do vnitřní paměti telefonu o velikosti přibližně 50 MB nebo na paměťovou kartu microSD. I do Krzru K3 implementovala Motorola svůj nový Vyhledávač médií. Jsou zde přehledně seřazeny všechny multimediální soubory podle svého typu. Najít si tak fotografie, videa či hudbu je velmi rychlé a snadné. Fotografie si můžete prohlédnout na celém displeji, případně je rozdělit do alb podle vlastní libosti. Aby bylo procházení mezi fotografiemi rychlejší, telefon nejdříve zobrazí snímek komprimovaný, který se po chvíli automaticky doostří. Paměti telefonu a paměťové karty se zobrazují společně. Telefon podporuje i přímý tisk fotek pomocí standardu PictBridge.

IMG_1567.jpg IMG_1603.jpg IMG_1568.jpg IMG_1570.jpg
Nabídka multimédií • Vyhledávač médií je u Motoroly novinkou • prohlížení fotografií

Telefonní seznam s velkorysou pamětí

Telefonní funkce jsou zpracovány velmi dobře. Telefonní seznam pojme podle ukazatele až dva tisíce kontaktů, což není vůbec běžné. Ke každému kontaktu je možné přiřadit jméno, příjmení, přezdívku, šest telefonních čísel, tři e-mailové i poštovní adresy, vyzváněcí melodii, obrázek, poznámku i datum narozenin, které se ale neukáží v kalendáři. S rozlišením volajících podle zvonění se ale váže jeden dlouholetý nedostatek, který trápí snad všechny telefony od Motoroly. Nastavené vyzvánění se ozve, i když vám od dotyčného přijde jen textová zpráva. Z tohoto důvodu je rozlišení volajících různým zvoněním prakticky nepoužitelné.

IMG_1577.jpg IMG_1578.jpg IMG_1579.jpg IMG_1580.jpg
Telefonní seznam • detail kontaktu a jeho editace

Vyhledávání mezi kontakty se provádí postupným psaním. Počítejte ovšem s tím, že jména s českou diakritikou se řadí na konec abecedy. V telefonním seznamu se můžou zobrazovat společně kontakty uložené v paměti telefonu i na SIM kartě. Dále lze kontakty třídit do skupin volajících, kterým přiřadíte vlastní obrázek i vyzváněcí melodii. V telefonu nechybí hlasové vytáčení ani hlasité handsfree. Postrádat ale budete záznamník hovorů i jejich filtrování.

IMG_1576.jpg IMG_1610.jpg IMG_1575.jpg
Výpis hovorů • vyzváněcí profily • výběr vyzvánění

Vyzváněcích profilů je v telefonu celkem šest. Možnosti jejich nastavení jsou široké. Chování vibrátoru poznáte podle názvu každého profilu a nejde jej nijak změnit. I tak ale dokáže telefon zvonit i vibrovat současně. Profily jdou přepínat i v zavřeném stavu. Jako vyzváněcí melodii si nastavíte jakýkoliv zvuk v telefonu ve všech možných formátech, mezi nimiž nechybí MP3, AAC, WMA a MID.

Nový Krzr podporuje sítě třetí generace, což je jedna z hlavních inovací oproti staršímu modelu. Pro videohovory je primárně určena VGA kamera pod hlavním displejem. Lze ale využít i hlavní dvoumegapixelový fotoaparát nebo přenos obrazu nahradit jakýmkoliv obrázkem uloženým v telefonu. V sítích GSM je telefon triální, což znamená, že umí pracovat na frekvencích 900/1800/1900 MHz. Oznámení, do jakého typu sítě je telefon přihlášen, najdete jako malou ikonku na pohotovostním displeji.

iTap diakritiku neořeže

Motorola Krzr K3 si poradí s textovými a multimediálními zprávami i s e-maily. V nabídce objevíte i možnost odeslat hlasovou zprávu přes MMS. Editor pro SMS i MMS je společný. Zprávy se píší na sedmi řádcích a pomáhat Vám může slovník iTap. Jeho slovní zásoba je ale pochybná. Některá slova jsou s diakritikou jiná bez ní. Diakritiku ale před odesláním neořeže, takže je jedna SMS zkrácena na sedmdesát znaků. Za výhodu považuji předvídání slov, které může psaní zpráv velmi urychlit. Podle Motoroly se slovník učí nová slova, i když není zapnutý.

IMG_1582.jpg IMG_1584.jpg IMG_1586.jpg IMG_1583.jpg
Nabídka zpráv • volba typu zprávy • čtení a psaní SMS

O počtu napsaných znaků jste neustále informováni. Do textu můžete vkládat obrázky, fotografie, hlasové poznámky, videozáznamy nebo vizitky z telefonního seznamu. Zprávu poté odešlete jako MMS. Opět ale narazíte na tradiční problém s doručenkou. Tu musíte aktivovat vždy před odesláním každé zprávy. Motorola také podporuje standard EMS pro posílání černobílých obrázků a monofonních zvuků.

IMG_1585.jpg IMG_1587.jpg IMG_1588.jpg
Tvorba MMS a e-mailu

Všechny příchozí zprávy kromě e-mailů se shromažďují v jedné složce. Zprávy lze číst taktéž na sedmi řádcích. Zaplnění paměti na přijaté SMS v telefonu není možné snadno zjistit. Do telefonu se ale vejde mnoho stovek zpráv. Záleží na jejich délce. Tento počet se má údajně pohybovat kolem čísla pět set. Na příchozí zprávu vás upozorní jakýkoliv zvuk v telefonu.

E-mailový klient podporuje protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Přílohy mu problémy nedělají. V nabídce si nastavíte maximální velikost příloh, které se ještě budou stahovat. Kontroly e-mailové schránky můžou být provedeny ručně nebo automaticky podle zvoleného intervalu.

Témata článku: Motorola, , Motorola Krzr K3, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V6 Maxx, Hvězda, Konstrukční pevnost, Nov, Automatické opakování, Test, Golfový míček, Tradiční problém, Razer, Protáhlý tvar, Nový vyhledávač, Vysoká jemnost, Plochá klávesnice