MotoKrzr K3: nová hvězda večírků (test)

Motorola přináší na český trh další nablýskané véčko. Model MotoKrzr K3 kromě luxusního designu nabídne i velmi dobrou výbavu.
Kapitoly článku

Příliš plochá klávesnice

Klávesnice telefonu je tvořena lesklým kovovým plíškem, do kterého jsou jednotlivé popisky kláves a oddělovací znaky vyleptány. Všechny klávesy jsou tak zcela ploché. Rozlišovací pruhy nejsou vystouplé nad povrch, takže po hmatu bezpečně poznáte jen klávesu s číslem pět a čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem, protože je z jiného matriálu. Při psaní tak budete muset sledovat více klávesnici než displej. Ale stále platí, že zvyknout se dá.

20.jpg 21.jpg 24.jpg
Klávesnice je opět vyleptána • klávesám chybí hmatové rozlišení

Okolo navigační klávesy jsou umístěny dvě kontextová tlačítka, tlačítko pro zahájení a ukončení hovorů, klávesa pro videohovory, klávesa pro spuštění wapového prohlížeče a korekční tlačítko, které zároveň vrací do vyšší úrovně nabídky. Díky jejich dostatečné velikosti nejsou s jejich používáním žádné problémy.

25.jpg 26.jpg 47.jpg
Navigační klávesu najdete i po hmatu • dokonalá plochost • podsvícení je efektní

To samé lze říct i o numerické části klávesnice. Tlačítka mají jistý stisk, při kterém se ozývá jen tiché cvaknutí způsobené aktivací senzoru pod příslušnou klávesou. Díky nejistému hmatovému rozlišení kláves ale není telefon určen pro náruživé textovkáře.

Ve tmě přijde vhod podsvícení popisků kláves efektním modro-zeleným světlem, které je rovnoměrné i dostatečně výrazné.

Oba displeje povyrostly

MotoKrzr disponuje dvěma displeji. Vnější displej je stejný jako u Motoroly Razr V6 maxx. Oproti prvnímu Krzru jeho výška narostla o jeden centimetr. Na ploše 19 × 26 mm nabídne 120 × 160 bodů, které dokáží zobrazit 65 tisíc barev. Podle specifikace používá zobrazovač aktivní TFT technologii, na vybledlých barvách a jejich malé sytosti to ale není příliš znát. Jeho čitelnost na slunci je ovšem překvapivě dobrá. Doufejme, že u prodejních kusů bude vnější displej „vyladěn“ lépe.

16.jpg 17.jpg 43.jpg
Vnější displej je oproti Krzru K1 větší • jeho barvy ale nejsou příliš výrazné

V pohotovostním stavu vnější displej zobrazuje stejnou tapetu jako displej vnitřní. Na ní jsou umístěny základní provozní informace včetně aktuálního času a data. Po uplynutí určité doby se ale přepne do inverzního zobrazení, kdy na něm najdete jen digitální hodiny. Upozorňující ikonky zmeškaných událostí bohužel chybějí.

MOTOKRZR_K3_D_01.jpg MOTOKRZR_K3_D_02.jpg MOTOKRZR_K3_D_03.jpg
Vnější displej v pohotovostním režimu • výběr vyzváněcího profilu

Také vnitřní displej byl vylepšen. Jeho rozměry se zvětšily o pár milimetrů na každou stranu a rozlišení vzrostlo z 176 × 220 bodů u displeje Krzru K1 na současných 240 × 320 bodů. Aktivní TFT technologie a podpora 262 tisíc barev pak na této ploše dokáže vykouzlit příjemnou podívanou. Díky poměrně malým rozměrům displeje také potěší vysoká jemnost zobrazení. Nastavení jasu je pro vnitřní i vnější displej společné.

40.jpg 39.jpg 44.jpg 45.jpg
Nezbytné logo výrobce nad displejem a kamera pro videohovory pod ním • zobrazení je velmi "jemné"

Pod vnitřním displejem stojí za povšimnutí ještě malý objektiv kamery pro videohovory s VGA rozlišením. Kamerou můžete samozřejmě pořizovat také autoportréty.

Nabídka s letitými ikonkami

Uživatelské prostředí i funkční nabídka telefonu je prakticky zcela shodná s modelem Razr V6 maxx. Z tohoto důvodu si dovolím některé části textu zkopírovat z jeho recenze. Prostředí telefonu i nabídka se tedy opět nedočkala výraznějších změn. Nalézt lze ale několik podstatných vylepšení, stále ale platí, že nezkušení a začínající uživatelé si budou muset na nabídku Motoroly chvíli zvykat. Nevyhnou se občasnému hledání některých funkcí a nastavení.

IMG_1547.jpg IMG_1554.jpg IMG_1555.jpg IMG_1559.jpg
Pohotovostní displej s různými tapetami • kříž s ikonkami přiřazených funkcí navigační klávese

Poznámka: Snímky displejů pocházejí z Motoroly Razr V6 maxx, která má s testovaným Krzrem K3 zcela shodné uživatelské prostředí i funkční nabídku. Rozdíly mezi těmito dvěma telefony jsou v oblasti uživatelského prostředí zcela zanedbatelné.

Na pohotovostním displeji úplně nahoře najdete klasické provozní indikátory, pod nimiž je zobrazen název operátora a aktuální datum, resp. zvolený vyzváněcí profil. Hodiny, které mohou být digitální nebo analogové, jsou nad popisky funkcí přiřazených kontextovým klávesám ve spodní části displeje. Jako tapetu na pozadí si lze samozřejmě zvolit jakýkoliv obrázek nebo fotografii v telefonu.

IMG_1551.jpg IMG_1557.jpg  IMG_1560.jpg IMG_1553.jpg
Hlavní nabídka jako matice ikon i klasický seznam

Na pohotovostní displej také snadno umístíte ikonky zobrazující funkce přiřazené jednotlivým směrům navigační klávesy. Kromě té můžete libovolnou zrychlenou volbu z přibližně padesáti funkcí přiřadit také dvojici kontextových kláves a „chytré klávese“ na levém boku telefonu.

IMG_1558.jpg IMG_1616.jpg IMG_1552.jpg 
Nižší úroveň menu je nejdříve tvořena ikonkami, další úroveň je pak již jen textová

Do hlavní nabídky se vstupuje středem navigační klávesy. Na displeji pak spatříte stále stejné ikonky, které Motorola u svých telefonů používá již několik let. Názor na jejich estetičnost ať si udělá každý sám, mně připadají archaické. Kladem zůstává, že rozmístění ikonek je možné změnit nebo si hlavní nabídku nechat zobrazit jako klasický seznam. Nižší úrovně nabídky jsou pak většinou již jen textové. V některých případech ale najdete ikonky i zde. Barevné provedení menu změníte pomocí trojice schémat. Některé položky hlavního menu najdete tradičně i hlouběji v nabídce.

Jinak k ovládání telefonu nemám připomínek, reaguje rychle. Volby se potvrzují středem navigační klávesy. Pro návrat výše slouží korekční klávesa s „céčkem“ a zpětnou šipkou nebo jedno z kontextových tlačítek.

Témata článku: Motorola, , Motorola Krzr K3, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V6 Maxx, Test, Tradiční problém, Konstrukční pevnost, Nový vyhledávač, Plochá klávesnice, Nov, Automatické opakování, Razer, Golfový míček, Vysoká jemnost, Protáhlý tvar, Hvězda